Kesäkurpitsa-sipulisalaatti. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka

Kotimainen kesäkurpitsa ja munakoiso – hyödynnä monipuolisesti sesongin maut

Runsassatoinen kesäkurpitsa taipuu moneen. Sen avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Kotimaista munakoisoakin löytyy nykyisin yhä enemmän kauppojen hyllyiltä.

Loppukesästä kotimaista kesäkurpitsaa saa kaupoista hyvin edulliseen hintaan. Kotipuutarhureilla runsas sato saattaa aiheuttaa jopa päänvaivaa.

Kesäkurpitsasadon, kuten munakoisonkin, hyödyntämiseksi on runsaasti vaihtoehtoja. Ne ovat myös mainio makupari.

Kesäkurpitsa on parasta pienenä

Kesäkurpitsa on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Kesäkurpitsa on parhaimmillaan pienenä ja kiinteänä, korkeintaan puolikiloisena.

– Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo.

Kesäkurpitsa sopii kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin, paistoksiin. Se mehevöittää leipä- ja kakkutaikinan, suolaiset piirakat ja leivonnaiset.

Sitä voi grillata, gratinoida uunissa, käyttää soseena perunan sijaan. Kesäkurpitsanauhoilla voi myös korvata pastan. Pienempiä voi myös syödä raakana esimerkiksi salaateissa raasteena tai viipaleina.

– Ylikasvaneita kesäkurpitsoita ei kannata vieroksua. Niistä saa hyviä säilykkeitä sekä chutneytä, Suontausta vinkkaa.

Kesäkurpitsaa pitää säilyttää +8 – +12 asteen lämpötilassa, mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä. Sitä voi myös kuivattaa tai pakastaa.

– Lyhytaikaiseen pakastukseen sopii kuutiot tai raaste sellaisenaan. Pidempiaikaiseen ja varsinkin keitto tai pata-ainekseksi pakastusta varten palat kannattaa paahtaa pannulla tai kiehauttaa soseeksi.

Munakoiso – mainio muhennoksiin, sopii grilliinkin

Kotimaisen munakoison satokausi on touko-syyskuussa. Munakoisoa voi kasvattaa myös itse, kunhan kasvi saa riittävän tasalämpöiset olosuhteet.

Munakoison ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti katsoen marja. Ruoanvalmistuksessa se mielletään vihannekseksi. Munakoisosta löytyy monen värisiä ja muotoisia lajikkeita.

Suomessa tunnetuin lajike on tummanvioletti, pitkänomainen ja iso. Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja hiukan sienimäistä.

– Munakoison maku on mieto, ja se pääsee oikeuksiinsa vasta ruoanlaitossa. Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedoiksi, eikä vanhoissa ohjeissa suositeltua ’itkettämistä’ enää tarvita, Suontausta kertoo.

Munakoiso sopii hyvin kasvismuhennoksiin, pata- ja laatikkoruokiin. Se sopii mainiosti myös grillattavaksi sellaisenaan ja on herkullista marinoituna.

– Kannattaa muistaa, että munakoiso on hyvin kylmänarka ja paleltuu alle 7 asteen lämpötilassa, jolloin hedelmälihaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Ihanteellinen säilytyslämpötila kypsälle munakoisolle on +8 – +12 astetta, Suontausta muistuttaa.

Kesäkurpitsa-munakoisoruusu

Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.

2 kesäsipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
350 – 400 g kesäkurpitsaa
300 g munakoisoa
3 dl (150 g) voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima Emmental)
1 rkl ruokaöljyä
3 kananmunaa
0,5 dl kasvislientä
(0,5 tl suolaa)
3-4 kierrosta mustapippuria myllystä

1. Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Levitä sipulit uunivuoan pohjalle.

2. Pese kesäkurpitsat sekä munakoisot ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Jos teet muffinipellin koloihin annosruusuja, leikkaa puolikkaat veitsellä tai mandoliinilla parin millin viipaleiksi poikittain. Jos teet yhden ison, piirakkavuoallisen, leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso pitkittäin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

3. Ripottele puolet juustoraasteesta sipuleiden päälle uunivuokaan.

4. Asettele kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet vuokaan ympyrän muotoon tasainen puoli alaspäin, reunasta keskustaa kohti. Haussa on ruusukkeen muoto. Valuta öljyä kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleiden päälle.

5. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kasvisliemi ja mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Liemi saa olla selkeästi suolaista. Kaada munaseos varovasti kasvisruusukkeen päälle ja kypsennä paistosta 200 asteisessa uunissa noin 25 – 30 min. Ripottele loput juustoraasteesta paistamisen puolivälissä ruusuille.

6. Anna paistoksen vetäytyä peitettynä 10 min. ennen syömistä.

Vinkki: Voit valmistaa yhden ison paistoksen noin 26 cm:n vuoassa tai kuutena pienempänä annoksena uunin kestävissä vuoissa tai kupeissa. Laita pienten ruusujen munaseokseen yksi kananmuna ja 2 rkl nestettä enemmän.

Kesäkurpitsa-sipulisalaatti

2 kg kesäkurpitsaa
5 sipulia
4 dl tillisilppua
4 dl vettä
3 dl valkoviinietikkaa
2 rkl karkeaa merisuolaa
1rkl sinapinsiemeniä
5 kpl laakerinlehtiä
1 tl kokonaisia valkopippureita
10 valkosipulin kynttä
1 prk (450 g) hunajaa

(tähtianiksia)

1. Raasta pestyt kurpitsat karkeaksi raasteeksi.

2. Hienonna sipuli ja tilli.

3. Sekoita ainekset keskenään ja laita puhtaisiin lasipurkkeihin.

4. Keitä maustelientä kymmenisen minuuttia, sekoita siihen hunaja ja kaada liemi kiehuvan kuumana purkkeihin vihannesten päälle. Voit halutessasi siivilöidä liemen ennen kuin kaadat sen purkkeihin. Laita jokaiseen purkkiin kokonainen tähtianis reunaa vasten. Tähtianis antaa makua ja näyttää kauniilta.

5. Anna kesäkurpitsasalaatin maustua muutama päivä jääkaapissa ennen käyttöä. Se maistuu varsinkin liha- ja kalaruokien lisäkkeenä.

Juustotäytteiset munakoisorullat

n. 900 g (2 isoa) munakoisoa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl tummaa balsamicoa

Täyte:

250 g (hienorakeista) raejuustoa
kourallinen tuoretta basilikaa
1 kananmuna
2 dl (100 g) juustoraastetta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl yrttisuolaa

Tomaattikastike

1 tlk (n 400 g) tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
(1 tl savupaprikajauhetta)

(Pinnalle: 0,5-1 dl juustoraastetta)

1. Leikkaa munakoisoista pitkittäin noin 12 ohutta viipaletta. Paahda niitä halutessasi muutama minuutti kummaltakin puolelta kuivalla pannulla tai parilalla. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja sudi molemmille puolille öljyä ja balsamicoa.

2. Valmista tomaattikastike. Sekoita tomaattimurskan joukkoon kuorittu, murskattu valkosipuli ja mausta suolalla sekä pippurilla (ja savupaprikalla).

3. Voitele uunivuoka ja lusikoi siihen puolet tomaattikastikkeesta.

4. Kumoa raejuusto kulhoon. Silppua basilika ja sekoita munan, juustoraasteen ja mausteiden kanssa raejuuston sekaan.

5. Jaa seos munakoisoviipaleille ja kääri viipaleet rulliksi. Nosta rullat tomaattikastikkeen päälle vuokaan. Jos täytettä tuntuu olevan liikaa, sekoita se lopun tomaattikastikkeen joukkoon.

6. Lusikoi tomaattikastikkeen loppu rullien ympärille. (Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta.)

7. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoisorullat ovat pehmenneet, kastike kuplii ja juusto saanut väriä.

Vinkki: Munakoisorullat on mukava herkku vaikka illanistujaisiin, sillä nämä voi tehdä uunivalmiiksi jo hyvissä ajoin ja kypsentää vasta ennen tarjoilua.

RUOKAOHJEET: Asta Asunmaa, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset.