LangatON avautuu tänään Nelimarkka-museossa

Maisa Turunen-Wiklund, Susanna Beloff ja Tuulikki Päällysaho toivat Nelimarkkamuseoon näyttelynsä LangatOn. Näyttely hehkuu luonnon voimaa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Nelimarkka-museossa avautuu tänään kolmen tekstiilitaiteilijan Maisa Turunen-Wiklundin, Susanna Beloffin ja Tuulikki Päällysahon yhteisnäyttely LangatON. Näyttely on avoinna 13.12.saakka.

Siniset mustikat ropposessaan hurmaavat.

Näyttely pursuaa vihreitä havunoksia, sinisiä mustikoita ropposessa, kukkien loistoa ja myrskyä, polun varrelta löytyneitä vaivaiskoivun oksia. Näyttelyn teoksista huokuvat luonnosta saadut elämykset ja ympäristöstä tehdyt tarkat havainnot.

MAINOS

Henkilökohtaiset kokemukset, muistot ja tarinat kytkeytyvät teoksissa arkisiin asioihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Taiteilijat työstävät vaihtelevia materiaaleja taidokkaalla tekniikalla. Teoksissa on käytetty luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, paperia, silkki- ja metallilankaa.

Myös kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty. Materiaali on taiteilijoille tärkeä, joskus se voi toimia jopa sysäyksenä taideteoksen syntyyn. Vielä olennaisempaa on kuitenkin ajatus, jonka aistimellinen teos herättää.

Maisa Turunen-Wiklund on herkkä luonnon kuvaaja, joka poimii aiheensa luonnon lisäksi taruista ja runoista. Hänen teoksissaan silkki- ja metallilangasta sekä paperinarusta syntyy sadunomaisia sommitelmia. Verkonsolmintatekniikka on hänelle ominta aluetta.

Susanna Beloff käyttää luonnonmateriaaleja ja värjää usein teoksensa ikat-tekniikalla. Myös perinteisellä ryijytekniikalla syntyy raikkaita teoksia. Teosten aiheet kumpuavat ympäröivistä tapahtumista, näkymistä, väreistä, materiaaleista ja taiteilijan omista mietteistä.

Tuulikki Päällysaho yhdistää teoksissaan eri tekniikoita, kuten maalausta ja kudontaa. Materiaalina on usein tervapaperin ja pellavalangan yhdistelmä.

Näyttelyssä häneltä on mukana myös kierrätysmateriaaleista toteutettuja teoksia. Teostensa avulla Päällysaho tarkastelee inhimillisen elämän ilmiöitä ja tarinoita. Värit ovat tärkeitä hänelle, sillä niiden kautta voi ilmaista niin ajatuksia kuin tunteita.

LangatON-näyttelyn taiteilijat ovat opiskelleet samaan aikaan, valmistuneet Taideteollisesta oppilaitoksesta, eli nykyiseltä Aalto-Yliopiston taiteen ja muotoilun laitokselta.

He kaikki ovat työskennelleet kymmeniä vuosia tekstiilitaiteen parissa ja jokaisella on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyjä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Alajärven Nelimarkka-museossa esillä oleva LangatON on viimeinen ja laajin näyttely kolmiosaisesta näyttelysarjasta. Aiemmin LangatON on ollut esillä Seinäjoella ja Vaasassa.

LangatON näyttelyssä taiteilijat esiintyvät ensimmäistä kertaa kolmisin, aiemmin heidän teoksiaan on nähty yhdessä esimerkiksi Konsti ry:n näyttelyissä.

Näyttelyä on tukenut Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliUnelmakökkä kannustaa nuoria visioimaan Etelä-Pohjanmaata vuonna 2050
Seuraava artikkeliYksi uusi koronavirustartunta