1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Koronamaskin voi tehdä itsekin

Käsitöitä harrastava voi tehdä koronamaskin itsekin. Kansalaisopistojen kursseilta saa oppia maskien tekemiseen, ja hyviä kaavoja ja ohjeita löytyy myös netistä.

Hyvä ohje on esimerkiksi Marttojen, Naisten Valmiusliiton ja Tekstiiliopettajaliiton yhteistyönä tekemä. (Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen).

MAINOS
Käsityönopettaja Tuula Latomäki antaa ohjeita Leena Tyynismaalle ja Eeva Arpalalle.

Aisaparin henkilöstä kokoontui tekemään maskeja Järvilakeuden kansalaisopiston käsityönopettaja Tuula Latomäen opastuksella.

Paras materiaali maskin tekemiseen on mikrokuitu, hyviä materiaaleja ovat myös polyesteri ja tiheä puuvilla. Polyesteriä ja puuvillaa löytyy kangaskaupoista, mikrokuitumaskin voi valmistaa esimerkiksi kaupoista löytyvistä siivousliinoista.

Maskien valmistamisessa voi hyödyntää myös kierrätystä. Aisaparin väki käytti maskien materiaalina vanhaa mainoslakanaa. Kotoa löytyviä kierrätysmateriaaleja ovat esimerkiksi siivousliinat ja silmälasien puhdistusliinat, puserot, urheiluvaatteet, verhot tai lakanat, tyynynliinat ja keittiöpyyhkeet.

Maskin valmistamiseen tarvitaan kangasta 25 x 50 senttiä, nauhaa noin 1,4 metriä tai kuminauhaa noin 30 senttiä, ompelulankaa, sakset, silitysrauta ja ompelukone.

Kangasmaski puhdistetaan pesemällä pesukoneessa tai keittämällä. Mikrokuitua ei saa pestä yhdessä puuvillan kanssa, koska puuvillan irtokuidut tukkivat mikrokuidun rakenteen. Kasvomaskin voi pestä niin monta kertaa kuin se pysyy muodossaan.

Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityssuojaimen vertaista suojaa. Arkipäivän suojautumisessa kangasmaski on kuitenkin hyvä apu.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät