-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Alajärven Antiikkiliikkeessä jokainen päivä on suuren löydön mahdollisuus

Auton perä täynnä pahvilaatikkoja, kuppeja muovikasseissa, vanhojen talojen tyhjennyksiä… Alajärven Antiikkiliikkeen yrittäjille Anni Möykkymäelle, Timo Vuorisalolle ja Keijo Märijärvelle jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden löytää jotain ainutlaatuista.

– Tämä ei ole vielä koskaan tuntunut työlle, Anni nauraa ja tunnustaa, että aina kun joku tulee ovensuuhun kassi kädessään ja kertoo että olisi jotain myytävää, sama jännitys hiipii mieleen.

MAINOS

Tavaraa liikkeessä riittääkin joka lähtöön. Erikoisen hyvät valikoimat ovat kotimaisesta lasista ja Arabiasta, joita kannattaa lähteä tutkimaan kauempaakin, sillä kaikkia esineitä tuhansien tuotteiden valikoimista ei Facebook-sivuille ehditä kuvata.

Antiikkiliikkeen pitäjiksi ovat kaikki yrittäjät päätyneet innokkaan harrastuksen kautta. Kun tavaraa alkaa olla joka nurkka täynnä, hiipii mieleen väkisinkin ajatus liikkeen perustamisesta.

Niin kävi Alajärven Antiikkiliikkeen yrittäjille neljä vuotta sitten. Aluksi laitettiin pop up-myymälä Paavolantorille kuukaudeksi, ja näin on aika venähtänyt…

Ala on viime vuosina siirtynyt paljon nettiin ja netin kautta myös Alajärven Antiikkiliike myy ison osan tavaroista. – Kun Facebookiin laittaa kuvaa teak- tai rottinkikalusteista tai valkoisia huonekaluja, ne myydään hyvin nopeasti, Anni sanoo.

– Yleensäkin hyväkuntoiset huonekalut löytävät nopeasti ostajan, mutta on myös hyvin kausittaista mikä kulkee, Timo jatkaa. Esimerkkinä hän mainitsee vinolipastot, joita välillä kysytään kovasti ja välillä taas ei lainkaan. Vähän sama juttu on keinutuolien kanssa. Nyt syksyllä lamput ovat kuumaa tavaraa, kuten aina iltojen pimetessä.

Isompia tavaroita ostaville asiakkaille on tarjolla myös kotiinkuljetusta tarvittaessa lähialueille.

Asiakkaina liikkeessä käy aivan kaiken ikäisiä miehiä ja naisia, mutta silmillepistävää on se, että parikymppiset nuoret ovat nykyisin tärkeä osa asiakaskuntaa. Nuoret tietävät täsmälleen mitä sisustukseensa liikkeestä ovat etsimässä.

Koska moni asiakas löytää liikkeen netin kautta, on asiakaskuntaa laajalti Helsinkiä, rannikkoa Vaasaa ja Pietarsaarta ja toisessa suunnassa Jyväskylää ja Itä-Suomea myöten. Onpa asioilla käyty naapurimaasta Ruotsistakin.

Kun antiikkiharrastaja bongaa mieleisen tuotteen netistä, hän on valmis matkustamaan kauaskin. Antiikkiliikkeeseen astuessaan alan harrastaja ei vain pyyhällä paikalle hakemaan sitä, mitä oli kuvassa nähnyt, vaan hyllyt ja niiden tarjonta käydään tarkoin läpi muutenkin – ja usein mukaan tarttuu muutakin.

Moni poikkeaa ostoksille Antiikkiliikkeeseen ihan ohikulkiessaankin, sillä liikkeen edestä aina löytyvät ilmaiskorit houkuttelevat penkomaan ja siinä samalla huomaa, mitä kaikkea mielenkiintoista sisällä hyllyissä ja vitriineissä onkaan.

Samaan tapaan paikalle saapuu jokaisena päivänä useampikin ihminen kädessään kassi tai ulkona odottava auto täynnä myyntiin tarjottavaa tavaraa. Se on aina yhtä jännittävää, vaikkakaan aina toisen aarre ei ole aarre antiikkikauppiaalle.

Osalla vanhaa tavaraansa myyntiin tuovalla on aivan väärä käsitys siitä oman tavaran arvosta. Netistä löytyy antiikkikauppoja, jotka ilmoittavat esimerkiksi posliinille ja lasille sellaisia hintoja, joita niistä ei kukaan muuten maksa. Yleensä asiakkaat kuitenkin ymmärtävät hinnoitteluperusteet kun ne heille selitetään.

Tavaraa ostetaan myös huutokaupoista ja kuolinpesätyhjennyksinä tai silloin, kun talon omistaja muuttaa pienempään asuntoon. Jos myytävää tavaraa löytyy eikä sitä itse pysty tuomaan paikalle, niin aina kannattaa olla yhteyksissä.

Talojen tyhjennyksiä yrittäjät ostavat noin sadan kilometrin säteeltä. Osa näistä kohteista tuottaa paljonkin kivaa tuotetta myyntiin, osa tyhjennetään melkein suoraan jätteisiin. – Vanhat talot ovat kuitenkin aina mielenkiintoisia, sillä niissä voi tehdä löytöjä mielenkiintoisista paikoista, Anni kertoo.

Kotimainen, värillinen, signeerattu lasi ja posliini ehjinä ovat sitä, mitä aina mielellään löytää ja ottaa vastaan myyntiin. Myös huonekalut 50-60 luvuilta ja sitä vanhemmat etenkin valkoisina, kellot ja vanhat rahat, kaikelle löytyy keräilijänsä.

Yleensäkin ehkä tavara löytää aina ennemmin tai myöhemmin jonkun, joka on etsinyt juuri sitä.

Oma juttunsa on pian lähestyvä joulu. Vanha, ihana joulutavara tekee varmasti taas kauppansa pian alkavana sesonkina. Anni lupaa, että viime vuodelta tuttu ihana joulualue liikehuoneiston toiseen puoleen laitetaan myös tänä vuonna!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät