-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Karavaanareiden kaikki Suomen kunnat kattanut kierros päättyi Soiniin

Kaikki Suomen kunnat ja vielä rajat uloimpia teitä myöten – siinä tavoitetta yhdelle kesälle!

Mirja esittelee karttaa, jonka mustalla tummennetut tiet pariskunta on ajellut viimeisen kolmen viikon aikana kiertäessään maamme ulkorajoja.

Keski-Suomesta Uuraisten Kangashäkistä olevat Mirja Kononen ja Aimo Mattila istuivat saunassa eräänä tammikuisena iltana ja pohtivat, mihin matkailuauton nokka suunnattaisiin seuraavana kesänä.

MAINOS

Saunassahan ne parhaat ideat syntyvät ja siellä keksittiin, että olisi hauskaa ajaa Suomen ympäri ulkorajoja myöten ja käydä kaikilla raja-asemilla!

Tuumasta toteutukseen ja valmistelut alkoivat, mutta sitten tuli Vappuaatto ja jälleen istuttiin saunassa. Siellä Aimo kertoi varovasti Mirjalle saaneensa hullun idean, niin hullun ettei kunnolla tohtisi sitä esittää.

– Sanoin, että jos käytäisiin myös kaikissa manner-Suomen kunnissa, Aimo kertoo ja toteaa, että Mirja innostui heti ja niin lyötiin kättä päälle.

Suomessa on kaikkiaan 310 kuntaa ja kun Ahvenanmaa ja Hailuoto jätetään pois, jäljelle jäi 293 kuntaa kierrettäväksi. Kova tavoite kenelle tahansa, mutta kun kyseessä on työssäkäyvä pariskunta, joka kaiken lisäksi on ollut kokoajan töissä viimeistä kolmea viikkoa lukuunottamatta, on saavutus jo melkoinen.

Toukokuun toisena päivänä auto käynnistettiin urakkaan ensimmäisen kerran ja reissussa on oltu pääsääntöisesti joka toinen viikonloppu, koska viikot on menneet töissä.

Aimo esittelee karttaa, johon hän on aina iltaisin punakynällä värittänyt ne kunnat, joissa päivän aikana on käyty. Tähän saakka keskellä karttaa on ollut valkoinen kohta – Soini.

Reissua tehtiin 15.5. Soinin lähikunnissa ja kun illalla Aimo tarttui taas tehtäväänsä ja värjäsi tarkoitusta varten hankitulta kartalta punaiseksi ne kunnat, joissa oli päivän aikana käyty, huomattiin että jostain syystä Soini oli jäänyt välistä! – Silloin päätimme, että Soini saisi sitten olla urakkamme viimeinen etappi.

Suomen kuntien kiertäminen jatkui läpi kesän. Muut karavaanarit ovat olleet kiinnostuneita Aimon ja Mirjan urakasta, tutkineet innolla käydyistä kunnista kertovaa karttaa ja aina lopulta jääneet ihmettelemään, mikä on tuo valkoinen läntti keskellä karttaa? Soinin kunta – millainen paikka se on?

Koska Soini oli ennenstään tuntematon paikka myös Aimolle ja Mirjalle, niin jatkuvat kyselyt aiheuttivat sen että Mirja soitti Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvelle ja pyysi Soinista kertovia esitteitä, että he osaisivat vastata kysyjille.

Kolme viikkoa sitten kesäloman koittaessa oli viimein aika kiertää Suomen ulkorajat, suorittaa viimeinen rasti. Tämän jälkeen auton mittariin oli tullut 18000 kilometriä, isoilta kommelluksilta oli säästytty, oli tavattu paljon mukavia ihmisiä, auto pelannut moitteetta ja yhdet renkaat kulutettu.

Sykähdyttäviä hetkiä, mieleenpainuvia kohteita

Matkalaiset ovat dokumentoineet reissuaan monin eri tavoin ja jo alkuvaiheessa tärkeäksi nousi kuvan ottaminen kunkin paikkakunnan kirkolla. Syy tähän on siinä, että kirkot ovat yleensä todella hienoja rakennuksia ja nyt kun niitä on nähnyt paljon, alkaa moni yksityiskohta erottua.

Jokaisessa kirkossa on ollut jotain ainutlaatuista, mutta muutama on jäänyt erityisesti mieleen. Hyvinkään kirkko siksi, että sitä ei ollut meinannut kirkoksi tunnistaa, Luhangan massiivinen kirkko taas siksi, että se oli niin yllättävä kooltaan keskellä pientä kylää.

Kajaanin kirkon koristeellisuus ja paanukattojen erilaiset kuviot… paljon on asioita joita niistä on jäänyt mieleen.

Ikimuistoisin kokemus oli eräänä iltana, kun Levin huipulla nautitun ilta-aterian jälkeen ei uni tullutkaan, vaan päätettiin jatkaa matkaa.

Väsyneenä mutta onnellisina. Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi sai saatella Mirjan ja Aimon kotimatkalle Uuraisille, jotta Aimo saa laittaa saunan lämpiämään. Ties mitä ideoita saunassa tällä kertaa syntyy….

Matkalla kohti Inaria, Pokan jälkeen, tielle tuli karhu, joka juostalönkötteli auton edellä ainakin 300 metrin matkan ennen siirtymistään sivummalle.

– Yövyimme pääasiassa puskaparkeissa, mutta tuon kohtaamisen jälkeen emme ihan heti jääneet tienlaitaan nukkumaan, Aimo nauraa.

Soinissa karavaanari ei ole tientukkona

Kun matka päätyi viimeiseen etappiinsa Soiniin, oli karavaanareita vastassa kunnanjohtajan kanssa myös muuta kunnantalon henkilökuntaa.

Kunnanjohtaja Rannanjärvi esitteli Soinia, jotta jatkossa kun Mirjalta ja Aimolta kysytään millainen paikka Soini on, he osaavat vastata.

Yksi erinomainen puoli Soinissa on karavaanarin kannalta. – Täällä ette ole koskaan tientukkona, sillä meillä ei ole yhtään kilometriä sellaista tietä, jolla edes saisi ajaa satasta!

Soinissa vierailun jälkeen Aimo ja Mirja suuntasivat viimein kotiin Uuraisille, jossa tänä iltana lämpiää sauna!

Ennen lähtöään Keski-Suomeen Mirja heitti haasteen meistä jokaiselle. Kannattaa lähteä käymään jossain pienessä, syrjässä olevassa kunnassa, jota ei ennestään tunne. Niistä löytyy ne kaikkein parhaat asiat!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät