Satasen huristelu loppuu tällä vikolla

Mainos[adrotate banner="3"]

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2020–2021 otetaan käyttöön koko maassa tällä viikolla. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä pääasiallinen rajoitusten vaihtopäivä on keskiviikkona 28.10.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki sata kilometriä tunnissa nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 kilometriä. 80 kilometriin tunnissa alenevilla teillä ei ole muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.

MAINOS

Suomessa siirrytään takaisin kesänopeuksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet.

Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Varaudu pimeään valoilla ja heijastimilla

Lumimäärät vaihtelevat vuodesta toiseen, mutta yksi asia on varma joka talvi: iltaisin ja aamuisin on pimeää. Varsinkin sateisella kelillä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea nähdä. Laitetaan siis valot ja heijastimet kuntoon – on sitten kyse autosta, kaksipyöräisestä tai jalankulkijasta.

Tänä vuonna osa pyöräilijöistä voi joutua käymään syksyllä ostoksilla, sillä uuden tieliikennelain myötä punaiset takavalot ovat nykyään pakollisia pimeän aikaan. Valotta ajamisesta poliisi voi antaa huomautuksen tai liikennevirhemaksun.

Autoilijoiden kannattaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa, laittaa tuulilasit kuntoon, tarkistaa valojen toimivuus sekä keventää kaasujalkaa heikossa näkyvyydessä. Näin reagoinnille jää paremmin aikaa.

Maanteillä ajaessa on myös tärkeä muistaa, että hirvenmetsästyskausi on menossa ja tien reunasta voi varsinkin hämäräaikaan ilmestyä hirvieläimiä eteen aivan yllättäen, eikä niillä ole valoja tai heijastimia.

Ajokeliä voit ennakoida tarkistamalla tilanteen Liikennetilanne-palvelusta (tmfg.fi).

MAINOS
Edellinen artikkeliSairaanhoitopiirissä koronatartuntojen määrä ennallaan
Seuraava artikkeliInfektioylilääkäreiltä kannanotto joukkueurheilun ottelutoiminnan tauottamiseksi koronatilanteen takia