-0.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Tohnin tilan isäntä Joonas Tohni Vuoden yrittäjäksi Lehtimäellä

Lehtimäen Vuoden yrittäjänä on palkittu vuoden 2018 alkupuolella kotitilansa isännyyden sukupolvenvaihdoksella ottanut Joonas Tohni Lehtimäen Länsikylästä.

Tohnin tilan on alunperin perustanut 50 -luvulla Joonaksen isän vanhemmat, jotka vuonna 1958 rakensivat tilalle myös ensimmäisen navetan. Se oli tuohon aikaan oikein hyvän kokoinen kahdeksan lehmän parsinavetta.

MAINOS

Tilanpito siirtyi Joonaksen isälle Jarmolle vuonna 1984. Vanhempikin isäntä on edelleen päivittäin apuna monissa tilan askareissa ja hänen aikanaan tilaa kehitettiin myös voimakkaasti eteenpäin.

Vaikka kotona Länsikylällä oli terve maatila odottamassa seuraavaa isäntää, ei tilanpidon jatkaminen ollut itsestäänselvyys. – Etenkin lukioaikana mietin asiaa paljon ja lopullisesti päätös kypsyi vasta silloin, kun opiskelin Helsingissä agronomiksi.

Asiantuntija- ja neuvontatehtävät eivät innostaneet yhtä paljon kuin mahdollisuus palata kotitilalle. – Maatalousyrittäjän työ on monipuolisempaa ja konkreettisempaa. Työtä saa tehdä itselle ja se on käytännönläheistä, Joonas luettelee syitä päätökselleen.

Päätöstä helpotti se, että kotitilalla lähtökohdat jatkavalle yrittäjälle olivat hyvät. – Meillä oli ollut jo vuoden 2012 syksystä yhden robotin navetta. Lehmiä on 65 ja nuori karja päälle. Lisäksi on ollut jo vuodesta 2004 saakka lihanauta- ja loppukasvattamo, jossa kasvatamme puhtaita liharotuja.

Lehmärotuiset sonnivasikat siis lähtevät tilalta välitykseen, kun taas loppukasvattamoon ostetaan liharotuisia vasikoita. Jos loppukasvattamo on täynnä, siellä on 180 eläintä.

Se, että tilalla on sekä maidon- että lihantuotantoa on vahvuus, sillä se hajaannuttaa riskiä hinnanvaihteluissa.

Tila työllistää isännän lisäksi kaksi ulkopuolista työntekijää. Tohnin tilalle on löytynyt kotimaista ja varsin hyvin pysyvääkin työvoimaa, joten tilanne on sen suhteen ollut hyvä. Peltoa on viljelyksessä kaikiaan noin 190 hehtaaria vuokramaat mukaanlukien ja lähes kaikki on nurmella.

Tila on osakkaana viiden tilan muodostamassa rehun korjuuketjussa, samalla ketjulla huolehditaan myös lietteen levitys.

Tällä systeemillä esimerkiksi rehunteko tapahtuu parissa päivässä ja omaa työvoimaa homma sitoo merkittävästi vähemmän, kuin yksin puuhaillen.

Merkittävä työllistäjä

Tämän päivän maataloudessa yrittäjän on jatkuvasti huolehdittava siitä, että toiminta on kautta linjan iskussa. – Hintataso on sellainen, että toiminnan on pyörittävä ja tuotannon on oltava kunnossa, että se pysyy kannattavana.

Vaikka maatalousyrittäjät ovatkin yrittäjiä sanan monessa merkityksessä, niin moniin suunnitelmiin vaikuttavat ulkoiset tekijät.

– Esimerkiksi navettalaajennusta nyt ei voi edes suunnitella, koska Valiolla siirrytään sopimustuotantoon, mikä jäädyttää laajennusinvestoinit ainakin muutamaksi vuodeksi.

– Lihakarjapuolella ongelma taas on vasikkapula, eli uusille kasvattamoille ei ole mahdollisuuksia.
Maatalousyrittäjän tuleekin jatkuvasti olla valveilla ja pohtia, kannattaako tulevaisuudessa harkita vaikkapa muita tuotantosuuntia?

Maatalousyritykset ovat isoja yksiköitä, jotka työllistävät niin suoraan kuin etenkin välillisesti mittavan joukon suomalaisia. Syömistä kukaan ei ole lopettamassa kokonaan, joten ruoan tuotantoa tarvitaan aina.

Joonas Tohni on maatalousyrittäjäksi ryhdyttyään lähtenyt myös Lehtimäen Yrittäjät ry:n jäseneksi ja nyt tiistai-iltana hänet palkittiin Vuoden Yrittäjänä.

– Palkitseminen yllätti, mutta oli hienoa että huomioidaan. Yritystoiminta on lähtenyt suuremmitta ongelmitta eteenpäin ja tällainen ntunnustus antaa uutta intoa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät