-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

SPR Vimpelin osaston 70. toimintavuosi esittäytyy juhlanäyttelyssä

Vimpelin kirjastossa nähdään 30.11. saakka juhlanäyttely Vapaaehtoistoimintaa Vimpeliläisittäin – SPR Vimpelin osasto 70 vuotta.

Näyttelyn avajaiset olivat maanantaina ja samassa yhteydessä osaston aikaisemmalle puheenjohtajalle Jonna Puusaarelle ojennettiin pronssinen ansiomitali.

MAINOS
SPR Länsi-Suomen piirin työntekijät Susanna Uusi-Pohjola ja Jooel Niittynen saivat vimpeliläisiltä kotiin viemisinä villasukat ja paikallista leipää. Lahjoja ojentamassa Maija Peuro-Rautiainen.

Osaston perustava kokous pidettiin ja sopimuskirja allekirjoitettiin 17.11.1950. Ensimmäiseen toimintasuunnitelmaan vastavalittu hallitus ehdotti ompeluseuratoimintaa ja kotisairaanhoitokursseja.

Vimpelin osasto on perustamisestaan lähtien ollut Punaisen Ristin perustehtävän äärellä, eli auttamassa avun tarpeessa olevia ihmisiä. Paikallinen organisaatio luo edellytykset paikalliselle vapaaehtoistyölle. Apu on tehokkainta, kun se tulee läheltä.

Ensimmäinen ensiapuryhmä perustettiin EA-kurssin päättäjäistilaisuudessa 1959. Nuorisojäsenten määräksi on vuoden 1957 vuosikertomuksessa merkitty 13, seuraavana vuonna 16 ja sitä seuraavana 52.

Susanna Uusi-Pohjolan ja Jooel Niittysen välillä pronssisen ansiomitalin saanut Jonna Puusaari.

Joulupaketteja jaettiin ja vaatekeräyksiä toimeenpantiin ”huoltoapuna vähävaraisille ja vanhuksille” heti ensimmäisistä toimintavuosista alkaen. Ensimmäinen verenluovutustilaisuus Vimpelissä järjestettiin 1958.

Samojen perusasioiden äärellä on osasto toiminut kaikki nämä vuodet. Jokaiselle vuosikymmenelle on jäsenille löytynyt onnistumisen iloja, jotta vapaaehtoistyötä on jaksettu jatkaa.

Toiminnan painopiste on vaihdellut resurssien, tilanteen ja kulloinkin vetovastuussa olleiden vapaaehtoisten toimijoiden erityisosaamisen mukaan.

Kuluvan vuoden alussa osaston hallitus nimesi toimikunnan suunnittelemaan juhlavuoden ohjelmaa. Suunnitelmat saivat tylyn lopun, kun maailmanlaajuinen koronaviruspandemia alkoi levitä. Ainoa suunnitelma, mistä voitiin pitää kiinni, oli juhlanäyttely.

Näyttelyä varten tehtiin kultakin vuosikymmeneltä pahvitaulu, johon liimattiin lehtileikkeitä ja valokuvia sekä kirjoitettiin ylös tietoja osaston toiminnasta kyseisellä ajanjaksolla.

Näyttelyyn on tehty yhteenveto jokaisesta SPR Vimpelin osaston seitsemästä vuosikymmenestä.

Näyttelyssä ei ole esillä osaston historiikki eikä virallinen toimintatilasto, vaan historian välähdyksiä Punaisen Ristin paikallisosaston toiminnasta Vimpelissä.

Näyttelyllä halutaan osoittaa arvostusta menneiden sukupolvien työlle, tämän päivän vapaaehtoisia unohtamatta. Tarkoitus on tehdä tämän kansainvälisen, maailman suurimman avustusjärjestön työtä tunnetuksi Vimpelissä.

Tauluja on seitsemän ja ne muuttuvat lähemmäksi nykyaikaa tullessa värikkäämmiksi. Vanhat lehtileikkeet ja pöytäkirjat todistavat, että värikkyyttä ja vauhtia ei toiminnasta puuttunut myöskään mustavalkoisten valokuvien aikakaudella. On järjestetty katastrofinäytöksiä ja -harjoituksia keskellä kylää, jollaisia ei täällä ole enää aikoihin nähty.

Esillä ja kehystettynä on kaikki kunniakirjat, joita arkistosta löytyi. Osaston toiminnassa lähes perustamisesta asti toiminut Irja Linnola on lainannut omat kunniakirjansa näyttelyyn.

Vitriinissä on mm. Dolly-nukke Maija Isojoelta, Eija Pippolan neulomat Veripalvelun Pisara-sukat, Punaisen Ristin ja veripalvelun rintamerkkejä.

Näyttelykansiosta voi lukea muutamia muisteluksia vuosien varrelta, mitä saimme näyttelyyn kerättyä. Toivomme että näyttely innoittaisi kävijöitä toimittamaan meille lisää muisteluksia osaston toiminnasta – kansiossa on tilaa!

Esille laitettiin myös kahdeksas taulu, joka on tyhjä. Siihen toivotaan ideoita ja toivomuksia osaston toimintaan tällä vuosikymmenellä ja siitä eteenpäin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät