Influenssarokotukset käynnistyivät Järvi-Pohjanmaalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Vuoden 2020 influenssarokotukset ovat alkaneet tällä viikolla Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa Alajärvellä, Vimpelissä ja Lappajärvellä. Käytännöt rokotuspaikoilla poikkeavat aikaisemmista vuosista koronatilanteesta johtuen.

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja Minna Tuomela kertoo, että asiakkailta toivotaan myös ymmärrystä, jos omaa vuoroaan joutuu odottamaan hetken aikaa. – Tärkeintä on kuitenkin taata jokaiselle turvallinen käynti rokotuksella ja siksi asiakkaita otetaan vastaan rokotustiloihin vain yksitellen tai pariskunnittain.

MAINOS

Yleisiä rokotuspäiviä on järjestetty tiistaista alkaen ja myös rokotusauto on lähtenyt liikkeelle viikon alussa. – Rokotusautoa kannattaa suosia, jos se pysähtyy lähikulmilla, Tuomela kannustaa.

Ilman ajanvarausta rokotukselle voi tulla rokotusautoon sekä aakkosellisiin rokotuspäiviin. Jos sen sijaan haluaa varata oman rokotusajan, voi käyttää sähköistä ajanvarausta tai varata aika puhelimitse.

Säännöllisen tai tilapäisen kotihoidon piirissä oleville asiakkaille rokotus voidaan laittaa normaalien kotikäyntien yhteydessä.

Viime syksynä sähköistä ajanvarausta käytti vain muutama henkilö, mutta nyt aikoja on varattu sen kautta jo 200. Varauksia on tehty kaikista alueen kunnista. Sähköisen ajanvarauksen aikoja on ollut tarjolla aiempaa enemmän ja todennäköistä on, että tulevina vuosina tätä ajanvaraustapaa tullaan painottamaan yhä enemmän.

– Moni haluaa varata rokotukselle henkilökohtaisen ajan, koska ei halua tulla paikalle jossa on paljon muitakin ihmisiä. Olemme kuitenkin pyrkineet tekemään myös aakkosellisista päivistä edellä mainituin toimin niin turvallisia kuin mahdollista, että jokainen uskaltaa hyvillä mielin tulla käymään rokotuksella.

Kun rokotus on annettu, tulee henkilön siirtyä omaan autoonsa ja rokotusreaktion varalta seurata vointiaan rokotuspaikan läheisyydessä noin 20 minuutin ajan. Kävellen tai pyörällä rokotukseen saapuvat voivat viettää seuranta-ajan rokotustiloissa.

Vaikka rokotukset ovat jo käynnissä, niin rokotuksen suoja ehtii hyvin voimaan vaikka sen ottaisi vasta marraskuun lopulla.

– Tavallisesti influenssa saapuu Suomeen vuodenvaihteen tienoilla tai sen jälkeen. Rokotusten antamista jatketaan myös joulukuussa tarpeen mukaan ajanvarauksella.

Rokottautuminen kiinnostaa

Minna Tuomela kertoo, että korona-aika tuntuisi lisänneen entisestään riskiryhmiin kuuluvien kiinnostusta ottaa influenssarokotus.

– Olemme tilanneet Alajärvelle noin 2000, Lehtimäelle 350 sekä Lappajärvelle 800 ja Vimpeliin reilut 900 rokotusannosta ja lisää tilataan, jos kysyntää on.

– Riskiryhmiin kuuluville meiltä löytyy rokotteet ja muut rokotetta haluavat voivat ostaa sen reseptillä apteekista ja varata sitten ajan rokotukseen. Reseptiä tarvitsevan tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseensa.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi influenssarokotuksen ottaminen onkin tänä vuonna erityisen tärkeää.

Riskiryhmiin kuuluvat kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukautta – 6 vuoden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat naiset, sosiaali-ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, vakavalle influenssalle alttiin henkilön lähipiiri, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja kasvomaskia käyttäen. Käsien desinfiointi ennen rokotukselle tuloa ja sieltä lähtiessä on tärkeää!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronavirustartuntojen määrä lisääntyi yhdellä
Seuraava artikkeliVimpelin Joulusukka tulee taas!