12.6 C
Alajärvi
keskiviikko 27.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Putkiasennus Jouko Hiipakka Vuoden Yrittäjäksi Soinissa

Soinin Vuoden yrittäjänä on palkittu pitkän linjan ammattilainen Putkiasennus Jouko Hiipakka.

Yritys on perustettu marraskuussa 1982, eli 38 vuotta sitten. Tätä edelsi Joukon käymä ammattikoulu, jonka hän aloitti 1976. Valmistuttuaan nuori mies ehti olla muutaman vuoden alan töissä soinilaisessa yrityksessä.

Iltahommia alkoi kasaantua töiden päälle ja pian firma lähti pois Soinista, joten silloin oli aika ryhtyä yrittäjäksi itse.

MAINOS

Hiipakka on tehnyt työtä koko yrittäjäuransa ajan yksin, isompia urakoita on toisinaan tehty yhdessä muden alan yrittäjien kanssa. Vuosiin on mahtunut niin omakotitaloja, rivitaloja kuin hallejakin. Alkuvuosina tehtiin paljon uutta, mutta viime vuosina pääpaino on siirtynyt vanhan saneeraamiseen.

Valtaosa töistä on tehty Soinissa ja lähikunnissa, eikä kauemmas ole yritetty markkinoidakaan. Niin kauan kun töitä riittää lähellä, on turha lähteä kovin kauas. Soinilaiset talot ja hallit ovatkin Hiipakalle varsin tuttuja, lähes kaikkialla on vuosikymmenten aikana käyty.

Lähes neljän vuosikymmenen aikana ala on muuttunut paljon ja etenkin viimeisen kahden vuosikymmenen aikana on muutos ollut suuri. Tietotekniikka on tullut tällekin alalle jäädäkseen ja yhä useamammassa laitteessa on sirut etälukuun ja muihin toimintoihin.

Lämmityslaitteiden asennuksissa muutos on niin ikään ollut valtava. Ennen asennettiin puu- ja öljykattiloita, nyt maalämpö on ykkönen ja ilmavesilämpöpumput tulevat siihen rinnalle kovaa kyytiä.

Hiipakka kertoo, että ilmavesilämpöpumput ovat hieman edullisempia kuin maalämpö, koska siinä poraus jää pois. Tämä varmasti lisää niiden suosiota. Hiipakka asentaa myös nestekiertoisia aurinkopaneeleita, jotka nekin ovat saaneet suosiota.

Tällä hetkellä Hiipakkaa työllistävät lämpösaneerausten lisäksi pitkälti pesutilojen remontit, ekä jopa vähän tavallista enemmän. Korona-aikana matkustelu on ihmisiltä jäänyt vähemmälle ja on tullut aika toteuttaa kodin remontteja.

Miljoona liitosta, kilometreittäin putkea

Jouko Hiipakka toteaa, että 40 vuoteen on mahtunut varmaan miljoona liitosta ja kilometreittäin vedettyä putkea.

Hankalinta työssä ovat ne talviaamut, kun hälytys kutsuu sulattamaan pakkasen hyydyttämiä putkia. Kylmässä ei ole mukava työskennellä, mutta muukaan ei auta.

Tärkeimmäksi asiaksi työssään Hiipakka toteaa huolellisuuden. Kukaan ei kiitä putkimiestä silloin, kun vesi on lattialla.

Työ on fyysisesti vaativaa, mutta myös hyvin sosiaalista. Putkimies menee ihmisten koteihin ja Soinin kokoisessa paikassa lähes joka tuvassa keitetään työmiehelle vielä kahvitkin ja aikaa menee myös rupatteluun.

Jouko Hiipakka tykkää tehdä työtään seudulla, jossa tuntee kaikki ihmiset. Päivääkään ei ole tarvinnut olla työttömänä eikä lomiakaan liiaksi pitää.

Vapaa-aikanaan Hiipakka nauttii liikunnasta ja etenkin juokseminen on miehen mieleen. Takana on maratonejakin, ja juoksu on keino ylläpitää työkykyä. Syksyisin tie vie myös hirvimetsälle.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät