Soinin keskusurheilukenttä päivitetään tähän päivään hankerahoituksen ja talkootyön voimalla

Sivistystoimenjohtaja Kati Tiala, hankevetäjä Kari Laasala, Sisun puheenjohtaja Merita Myllymäki ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Välimäki kertovat, että auttamatta vanhanaikaiseksi jäänyt Soinin keskusurheilukenttä kunnan paraatipaikalla kunnantalon takana kunnostetaan uuteen uskoon jo ensi kesänä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa eivät liikuntapaikkarakentamiseen innostuneet aktiivit ole jääneet lepäämään laakereillaan, vaikka vastikään on saatu valmiiksi hulppeat kuntoportaat Vuorenmaahan. Työn alla on parhaillaan alamäkiluisteluradan työt, kun jo uutta hanketta ollaan käynnistämässä.

Nyt katseet on käännetty kunnan keskusurheilukenttään, jonka vihkijäisiä vietettiin jo vuonna 1939. Juoksuratojen tiilimurskapinta on keväisin niin pehmeä, että treenien aloittamista saadaan odotella kuivempiin keleihin, ja ajanottokin niin vanhanaikainen, ettei tilastokelpoisia suorituksia ole kentällä voitu enää kellottaa.

MAINOS

Soinin Sisu on paikkakunnan aktiivisena yleisseurana uusimmankin hankkeen takana. Hankevetäjä Kari Laasala laskee, että viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana Sisu on talkoillut paikkakunnalle liikuntapaikkoja yli miljoonan euron arvosta, summasta noin 750000 on tullut paikkakunnalle hankerahoituksena muualta.

Urheilukentän kunnostushanke on Soinissa käynnistetty reippaalla aikataululla tuumasta toimeen. Kun idea siitä saatiin kesällä, laitettiin rahoitus heti hakuun ja 30.11. ELY-keskus myönsi kustannusarvioltaan noin 310000 euron hankkeelle 184935 avustuksen EU:lta ja valtiolta.

Soinin kunta myönsi kuntarahan 46000 euroa ja hankeaikaisen lainotuksen ja seuran osuudeksi jää noin 77000 euroa katettavaksi talkoin ja rahalla. Sivistystoimenjohtaja Kati Tiala kiittää Sisua tärkeästä yhteistyöstä liikuntapaikkarakentamisessa. Koska seuralla on osaamista ja intoa, on kuntakin mielellään nopeasti vastannut kuntarahaosuuteen.

Hankkeessa juoksuradan ja keihäänheittopaikan rakennekerrokset sekä kentän kuivatus tarkistetaan ja tarvittaessa uusitaan. Juoksuradan tiilimurske korvataan kestopäällysteellä, samoin keihäänheittopaikka uusitaan.

Katsomoitten rakenteet uusitaan sekä hankitaan kentälle äänentoisto ja sähköinen ajanottojärjestelmä.
Ajatuksena on, että kentästä muodostetaan viihtyisä lähiliikuntapaikka, jossa kaikenikäiset voivat harrastaa liikuntaa turvallisesti.

– Kenttä sijaitsee Soinin keskustassa, joka luo hyvät edellytykset kentän monipuoliselle käytölle, päivisin vanhusväestö voi pitää kenttää turvallisena liikkumisalueena ja iltaisin kenttä on lasten ja nuorten eri harrastusmuotojen käytössä, Laasala muistuttaa.

Käyttäjiä riittää, kunhan infra on kunnossa

Tarvetta kentän uusimiselle on, sillä sen infra on jäänyt 70-luvulle ja katsomon turvallisuusmääräykset eivät täyty.

Esimerkiksi nykyinen tiilimurskepäällyste on käyttötarkoitukseltaan haastava. Tiilimurskepinnoite muuttuu vellimäiseksi märkinä ajanjaksoina, keväisin kentän käyttöä rajoittaa märkä maaperä ja kesällä runsassateiset jaksot.

– Rata on ollut etenkin keväisin pitkään liejuinen käyttörajoituksin, harmittelee yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Välimäki ja kertoo, että käyttäjiä kentällä on.

– Yleisurheilukoulussa on junnuja normaalina kesänä mukana lähes sata. Järjestämme neljästä viiteen kilpailua per kausi, mutta ajanottomme on ollut epävirallista vanhanaikaisen systeemin vuoksi.
Sisulla on kilpailuja kiertäviä yleisurheilijoita 20-30 nuorta. Myös veteraaniurheilun puolella on runsaasti aktiiviharrastajia.

Urheilukentälle on vuonna 1984 tehty perusparannus, jossa kenttäalueelle vaihdettiin rakennekerrokset, rakennettiin avokatsomorakenteet ja juoksuradalle tuli tiilimurske. Kentän pituus on 350 metriä, juoksuratojen määrä neljä ja pääsuoralla kuusi. Vuonna 2009 juoksuratojen sisäpuolinen alue on vaihdettu nurmelle.

Nyt hankkeessa työt käynnistyvät aluksi kenttätöiden kilpailuttamisella. Tavoite on, että kenttään kohdistuvat työt tehtäisiin tulevan heinäkuun aikana.

Vaikka katsomorakenteitakin voidaan jo tuolloin kunnostaa, niin tärkeintä on saada kenttä nopeasti uudelleen käyttökuntoon ilman turhan pitkiä katoksia, käyttäähän Soinin palloseura kentän keskiosaa omissa peleissään. Kaikkiaan kentän ja katsomoiden kunnostushankkeeseen on varattu aikaa kaksi vuotta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissa yhdeksän uutta tartuntaa
Seuraava artikkeliVimpelin Kirkonkylän Kyläyhdistykseltä joulumuistamiset palvelutalojen asukkaille