1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Koronarokotukset etenevät Järvi-Pohjanmaan alueella

Kaikki todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen, infektiovastaanoton ja koronanäytteenottojen henkilökunta Järvi-Pohjanmaan perusturvassa Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueella on rokotettu ja he ovat saaneet myös tehosterokotteen.

Tehostetun asumispalveluyksiköiden iäkkäät asukkaat on rokotettu. Noin 85 prosenttia ikäihmisten tehostetun asumispalveluyksiköidenhenkilökunnasta on saanut ensimmäisen rokotusannoksen.

MAINOS

Tällä hetkellä JärviPohjanmaan alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen yli 16-vuotiaista on saanut 1046 henkilöä (8,4 % alueen yli 16-vuotiaista asukkaista).

Rokotusvuorossa ovat edelleen yli 80-vuotiaat henkilöt, sekä heidän samassa taloudessa asuvia omaishoitajia. Yli 80-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvat 70-79-vuotiaat (1951 syntyneet ja sitä vanhemmat) voivat varata ajan yhtäaikaisesti puhelimitse koronarokotteen ottamista varten.

Rokotusjärjestys etenee iän ja perussairauksien mukaisesti. Perusterve työikäinen väestö on rokotusvuorossa viimeisimpänä. Rokotteita ei anneta alle 16-vuotiaille.

Takaisinsoittojärjestelmän avulla rokotusajat annetaan järjestyksessä

Ajan koronarokotusta varten voi varata joko verkosta www.hyvis.fi-palvelusta tai soittamalla koronarokotteiden ajanvarausnumeroon. Koronarokoteaikoja annetaan ainoastaan koronarokotteiden ajanvarausnumerosta. Tarkemmat ohjeet ajan varaamiseksi löytyy kotiin lähetetystä kirjeestä.

Koronarokotteen ajanvarausnumerossa on takaisinsoittojärjestelmä. Opastavat nauhoitteet kertovat, kun soittajan numero on tallentunut takaisinsoittojärjestelmään. Tämän jälkeen numero on takaisinsoittojonossa ja soittaja voi rauhassa jäädä odottamaan yhteydenottoa.

Asiakkaalle pyritään soittamaan 1–3 päivän kuluessa. Järvi-Pohjanmaan työntekijät soittavat asiakkaille jonon järjestyksen mukaisesti sitten, kun viikoittaisten rokote-erien määrät varmistuvat. Näin ollen takaisinsoitto voi tulla esimerkiksi viikon kuluttua.

Asiakkaan numero säilyy jonossa, kunnes hän on saanut yhteydenoton.

Takaisinsoittojärjestelmäntarkoituksena on se, että kuntalaisen tarvitsee soittaa vain yhden kerran ajanvaraukseen eikä hänen tarvitse puhelimessa odotella vapautuvaa linjaa.

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Alajärven terveyskeskuksessa sekä Lappajärven, Lehtimäen ja Vimpelin terveysasemilla. Tarkemmat ohjeet ajanvarauksesta lähetetään kotiin kirjeitse aina sille ikäryhmälle, joka kulloinkin on oikeutettu varaamaan rokotusaikaa.

Kirje postitetaan oikea-aikaisesti kaikille yli 70-vuotiaille. 75–79-vuotiaiden rokotusten on arvioitu alkavan viikolla 9 ja mahdollisesti siitä seuraavalla viikolla alkaisivat 70–74-vuotiaiden rokotukset sen mukaisesti kuinka rokotteita on saatavilla.

Viikolla 10 päästään aloittamaan 1. riskiryhmän 65–69-vuotiaita Astra Zenecan-rokotteella. Ajanvarausohje riskiryhmille tullaan ilmoittamaan viikolla 9 paikallislehdissä ja netissä.

Alla listaus niistä sairauksista, jotka oikeuttavat tässä vaiheessa rokotteeseen. THL:n internetsivuilta löytyy tarkempi kuvaus kyseiseen riskiryhmään kuuluvista sairauksista ”Riskiryhmien koronarokotusten järjestys”.

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä (aikuiset)

Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää iäkkäille henkilöille, sillä he ovat kaikkein alttiimpia vakaville koronavirusinfektioille.

Edelleen toivomme, että ikäihmisten omaiset, tuttavat sekä naapurit tarjoaisivat nyt apuaan, jotta jokaisen olisi mahdollista päästä rokotuspaikalle. Käytössä oleva koronarokote vaatii hyvin tarkat säilytys- ja käsittelyohjeet eikä yksittäisiä rokoteannoksia voida kuljettaa ikäihmisten kotiin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät