-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Tuetaan paikallista, ostetaan läheltä! Soinin Yrittäjät muistuttavat lähipalveluiden merkityksestä

Lauantaina 20.3. on valtakunnallinen yrittäjien Lähilauantai, jolloin paikallisesti aktivoidutaan eri puolilla Suomea.

Soinissa sitä juhlistetaan Soinin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jaana Hyvösahon mukaan tuomalla esille paikallisia palveluja ja sitä, miten niiden säilyminen on jokaisen kunnan yhteinen huoli.

MAINOS

– Jos yksikin liike lopettaa ja sen aikaisemmin tarjoama palvelu haetaan sen jälkeen muualta, niin samalta reissulta sieltä muualta sitten hankitaan muitakin palveluja, Hyvösaho toteaa ja sanoo, että tämä heikentää edelleen jäljelle jääneiden yritysten toimintamahdollisuuksia.

Hyvösaho muistuttaa, että kun hankkii tarvitsemansa tuotteen tai palvelun Soinista, myös veromarkat jäävät silloin Soiniin. Hän kiittääkin soinilaisia siitä, että täällä ymmärretään yritysten merkitys.

– Sen huomasi hyvin viime keväänä koronarajoitusten tullessa. Asiakkaamme näyttivät tuolloin halunsa tukea kunnan omia yrittäjiä todella hienolla tavalla!

Isovanhempien yrityksen ohjaksiin

Jaana Hyvösaho puolisonsa Timon kanssa on itse yrittäjä jo vuodesta 1997. Koiviston Kukka ja Hautaus Oy:llä on kuitenkin paljon tuota pidempi historia, sillä sen perustajat olivat 60 vuotta sitten Jaanan isovanhemmat.

Vuonna 1961 yritystoiminta alkoi arkkujen kuljettamisella ja pian mukaan tulivat myös kukat asiakkaiden toiveesta.

Jaanasta ei koskaan pitänyt tulla kukkakauppiasta, vaikka hän pikkutytöstä saakka olikin mummin apuna liikkeessä. Niin kuitenkin kävi ja kuluneet 24 vuotta ovat olleet jatkuvan kehityksen aikaa.

Tänä päivänä yrityksen tärkein toimiala ovat hautainhoitopalvelut. Se on alati kasvava kivijalka toiminnalle, sillä marketit vievät peruskimppujen ja -kukkien myynnin, eikä hautauksiakaan määräänsä enempää ole. Kukkapuolella suurin kysyntä on surusidonnalle ja yleensäkin sidontatuotteille.

Hautainhoitopalveluja yritys on tarjonnut Soinissa jo parin vuosikymmenen ajan varsin kohtuullisella hinnalla.

Vuosisopimukseen kuuluu haudan hoito siten, että äitienpäiväksi istutetaan orvokit, juhannukseksi kesäkukat ja syksyllä haudalle vaihdetaan kanervat ja callunat. Kynttilät haudalle viedään pyhäinpäiväksi ja jouluksi ja lisäksi sopimus kattaa hautojen haravoinnin ja kastelut.

– Lisäpalveluna voidaan sopia myös kummun laitosta ja kiven kunnostuksista, Jaana kertoo ja jatkaa, että myös pelkkä kastelupalvelu on mahdollisuus tilata.

Perushoitosopimuksen myötä Hyvösahot hoitavat Soinissa noin 300 hautaa. Työtä helpottaa oleellisesti itse kehitetty ja patentoitu Tipi-kastelulaite, jonka myötä raskaasta kastelukannujen kantamisesta on päästy eroon.

Kastelulaite on pientraktoriin liitettävä lisälaite ja kärryllä on vesisäiliö. Laitetta on esitelty pariin kertaan Lepaan puutarhamessuilla. Markkinoita sille on mm seurakuntien, kuntien ja pienviljelijöiden taholla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät