Vimpelissä marssittiin maaotteluhengessä

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpeli kuuluu niiden kymmenen eteläpohjalaiskunnan joukkoon, jossa järjestetään huhti-toukokuussa Lakeuden maakuntamarssi.

Vimpelissä lauantaina järjestettyyn kymmenen kilometrin mittaiseen kävelytapahtumaan osallistui 46 kuntoilijaa, jotka eivät antaneet viileän sään tai vesisateenkaan haitata matkantekoa.

MAINOS

Marssin puolivälinetappi ja huoltopiste oli järjestetty Rantakylän koululle.

Maakuntamarssin tavoitteena on lisätä sotavuosien perinnetietoutta sekä kohentaa järjestöjen välistä yhteistyötä ja tunnettavuutta. Iso huomioarvo on myös kunnosta ja terveydestä huolehtimisella, varsinkin korona-aikana.

Maakuntamarssin järjestelyistä vastaa Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry. yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry:n, Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry:n, Pohjanmaan Rauhanturvaajat ry:n sekä Lakeuden Latu ja Polku ry:n kanssa.

Vimpelissä tapahtumaa olivat organisoimassa Vimpeli-Seura ja vapaa-aikatoimi.

Matkaan lähdettiin kunnantalolta ja kierrettiin Tuohiperän kautta Kaarisillalle. Rantakyläntieltä suunnattiin Hirsiniemen lenkin kautta Rantakylän koululle.

Maaotteluhenkeä ja liikunnasta nauttimista

Lakeuden maakuntamarssilla muistetaan Suomen ja Ruotsin välistä, 80 vuotta sitten järjestettyä maaottelumarssia. Suomi voitti tämän liikunnallisen koitoksen, jossa kukin osallistuja sai tehdä vain yhden suorituksen.

Miesten matkana oli 15 ja naisten sekä lasten matkana kymmenen kilometriä. 15 kilometriä piti kävellä kahdessa tunnissa ja 20 minuutissa ja kymppi tunnissa ja kymmenessä minuutissa.

Lähes 42 prosenttia suomalaisista – tarkalleen 1 507 111 ihmistä – osallistui haasteotteluun, jossa jokainen marssija sai muistoksi marssikortin ja sai halutessaan lunastaa Tapio Wirkkalan suunnitteleman marssimerkin.

– Anoppini Terttu oli 80 vuotta sitten mukana Maaottelumarssilla. Hänellä on marssikortti tallessa. Hän osallistui marssille Kannuksessa, kertoo Sari Heikkilä.

Minna Kuivanen (vas.), Paula Mäkelä ja Sari Heikkilä osallistuivat 43 muun vimpeliläisen kanssa lauantaina Lakeuden Maakuntamarssille.

Heikkilä oli saanut Maakuntamarssille kavereikseen Minna Kuivasen ja Paula Mäkelän. Kolmikko kertoo osallistuvansa Vimpelissä järjestettäviin liikuntatapahtumiin.

– Aina kun jotakin järjestetään, on mukava lähteä. Ollaan joko talkoissa tai itse osallistumassa, kertoo Minna Kuivanen, joka harmittelee korona-ajan mukanaan tuomaa taukoa esimerkiksi ohjattuihin jumppiin.

 

Sari Heikkilän Terttu-anopin marssikortti vuodelta 1941 on säilynyt tallessa lähes kahdeksan vuosikymmentä. Kuva: Sari Heikkilä

 

Paula Mäkelä, Sari Heikkinen ja Minna Kuivanen kertoivat lähtevänsä nauttimaan liikunnasta ilman aikatavoitetta.

Heidän mielestään Vimpelistä löytyy hyvät ulkoliikuntamahdollisuudet esimerkiksi Lakeaharjun–Vatpakan suunnasta ja myös kunnan keskustan läheisyydestä, kävelijöiden suosiessa takateitä.

Kunnat kilpasilla

Vimpelin lisäksi Lakeuden maakuntamarssi järjestetään Alavudella, Ilmajoella, Isossakyrössä, Jurvassa, Kauhajoella, Kurikassa, Seinäjoella, Ylihärmässä ja Ylistarossa.

Vapausotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry:n vimpeliläinen yhteyshenkilö ja Vimpeli-Seuran pitkäaikainen aktiivi Juhani Mattila kertoo, että osallistujakunnat kilpailevat keskenään suoritusten määrissä eli kuntakohtaisessa paremmuudessa. Marssikilpailun voittanut kunta saa kunniakirjan kesäkuussa, jolloin järjestetään yhdistyksen vuosipäivän juhla.

– Määrät suhteutetaan kunkin kunnan viime vuoden lopussa olleeseen asukaslukuun, valottaa Juhani Mattila pientenkin pitäjien pärjäämismahdollisuuksia kuntien välisessä kilpailussa.

Maakuntamarssille osallistuvat saavat muistoksi Maaottelumarssin marssikorttia mukaillen painettu marssikortti, johon on merkitty marssijan suoritus. Marssin suorittanut saa halutessaan lunastaa maksullisen marssimerkin, joka on pinssin muodossa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLeikkilauantai sai perheet liikkeelle
Seuraava artikkeliAlajärven Erasmus päätökseen