Alajärven Yhteismetsällä huippuvuosi

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Yhteismetsän osakaskunta piti toukokuun alussa vuosikokouksensa, jossa se käsitteli tilinpäätösasiat, toimintasuunnitelman ja suoritti henkilövalinnat.

– Taloudellisesti ja toiminnallisesti viime vuosi oli huippuvuosi, kertoo puheenjohtaja Keijo Rintamäki. Tuloksena voitiin jakaa ennätysmäärä 65000 euroa suoraan osakkaiden tileille ja vielä verottomana, sillä yhteismetsä on maksanut jo pääomaveron, joka huojennettuna on 26,5 prosenttia.

MAINOS

Vertailukelpoinen pääoman vuosituotto oli lähes neljä prosenttia ja yhteismetsän tila-arvo on perustamisestaan vuodesta 2015 lähtien kohonnut 1,75 miljoonasta 2,43 miljoonaan euroon arvonnousun, liittymisten ja metsähankintojen johdosta, ja arvonnousu jatkuu vahvana.

Puuta hakattiin runsaat 3500 kuutiota, mikä hieman ylittää hakkuutavoitteen, mutta kun aikaisemmilta vuosilta on kertynyt hakkuusäästöä, niin kokonaismäärässä ollaan tavoitteen kanssa linjassa.

Metsänhoitotöitä, istutus- ja kylvötöitä sekä energia- ja pienpuun korjuuta on tehty useiden kymmenien hehtaarien alueella. KEMERA-tukea on metsänhoitotöissä pystytty hyvin hyödyntämään.

Kaikki Yhteismetsän perustamisen aikoihin rästissä olleet työt on nyt saatu tehtyä.

Toimintasuunnitelmassa tavoitteet pidettiin vakiintuneella tasolla, mutta hyvä puunkysyntä ja kohonneet hinnat ennakoivat todennäköisesti jälleen uuden huippuvuoden.

Hoitokunnassa erovuoroiset jäsenet Heikki Mutka ja Pentti Yli-Olli ovat toimineet jäseninä kolme kautta ja heitä ei sääntöjen mukaan voitu valita enää jatkokausille.

Uusiksi jäseniksi valittiin Aimo Peltonen ja Tapani Kotanen, joiden kolmevuotiskausi alkaa vuonna 2022.

Muut hoitokunnan jäsenet ovat Martti Ojajärvi ja Keijo Rintamäki, joka valittiin uudelleen puheenjohtajaksi myös tulevalle vuodelle. Toiminnantarkastajana on Vesa Ahonen.

– Yhteismetsään liittyminen on vaivatonta, toteaa hoitokunnan jäsen ja sihteeri Martti Ojajärvi. – Tila-arvion perusteella liittyjälle tulee osuus yhteismetsästä, jonka pohjalta tuotto tuloutuu osakkaalle.

– Yhteismetsään liittymistä kannattaa harkita erityisesti silloin, kun halutaan turvata metsän jatkuva hyvä hoito ja metsäomaisuuden säilyminen suvulla.

– Ikääntyvä metsänomistaja voi tehdä liittymisen jälkeen yhteismetsäosuuden lahjoituksen perillisilleen tai jopa lapsenlapsille. Lahjoittajan kannattaa pidättää itsellään elinikäisen hallintaoikeuden, jolloin lahjan arvosta saa tuntuvan alennuksen ja lahjaveron määrä laskee huomattavasti.

Liittymisestä kiinnostunut voi olla yhteydessä puheenjohtaja Keijo Rintamäkeen tai hoitokunnan muihin jäseniin, joilla on runsaasti kokemusta ja asiantuntemusta tästä asiasta.

MAINOS
Edellinen artikkeliAvoimet Kylät -päivässä esitellään alueen antia
Seuraava artikkeliAisaparin hallituksessa nuoria vaikuttajia Järviseudulta!