Ennakkoäänestykseen valmistaudutaan Alajärvellä terveysturvallisuutta painottaen

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa kotimaassa keskiviikkona 26.5. ja se kestää totutun viikon sijasta nyt kaksi viikkoa aina 8.6. saakka. Ennakkoäänestyksessä voi vapaasti valita paikan, jossa haluaa äänestää.

Vuoden 2021 kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13.6. kello 9-20. Alajärvellä vaalipäivän äänestyspaikkoja on kolme, eli kaupungintalo, Paavolan koulu ja Lehtimäen palvelupiste.

MAINOS

Vaalipäivänä äänestää voi siinä äänestyspaikassa, joka on ilmoitettu äänestäjälle ennakkoon lähetettävässä Ilmoitus äänioikeudesta -kortissa hänen vaalipäivän äänestys-paikakseen.

Alajärvellä ennakkoäänestyspaikkoja on kaksi, joista toinen on Alajärven kaupungintalolla ja toinen Lehtimäen palvelupisteessä.

Kaupungintalon aulaan on selkeästi lippusiimoin ja turvaväleistä muistuttavin lattiatarroin merkitty reitti, jota äänestäjät etenevät.

Hallintosihteeri Henna Matintupa ja arkistosihteeri Silja Kemppainen kertovat, että ennakkoäänestyksen toteutus on mietitty tarkoin terveysturvallisuutta ajatellen.

– Ennakkoäänestyspaikoissa järjestelyt poikkeavat aikaisemmista koronan vuoksi ja erityisiä järjestelyjä äänestyspaikoilla on tehty, jotta äänestäminen on turvallista.

– Äänestyspaikkoihin sisäänkäynti ja uloskäynti tapahtuvat eri ovista. Kaupungintalolla sisäänkäynti ja uloskäynti tapahtuvat kaupungintalon kirjaston puoleisista ovista. Järjestelyt on toteutettu siten, että turvavälit muihin ihmisiin ja vaalivirkailijoihin pystytään varmasti pitämään.

Ennakkoäänestysajanjakso on kaksi viikkoa ja ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat normaalia pidemmät.

– Toivomme, että mahdollisimman moni hyödyntää äänestämisessä ennakkoäänestyspaikkojen rauhalliset illat ja viikonloput. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vilkkainta äänestys on lounasaikoihin ja kahtena viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä sekä tietysti vaalipäivänä, Matintupa sanoo.

Aikaisemmin vaaleissa noin puolet äänistä on Alajärvellä annettu ennakkoon ja puolet vaalipäivänä. Äänioikeutettujen määrä on 7406, joista alueella Itäinen 3373, Läntinen 2826 ja Eteläinen 1207. Edellisissä kuntavaaleissa 2017 äänestysprosentti Alajärvellä oli 65.

– Ennakkoäänestyspaikkamme ovat avoinna yhteensä 219 tuntia ja vaalipäivänä yhteensä 33 tuntia, joten mitä useampi ennakkoäänestää, sitä sujuvammin asia sujuu.

Kotiäänestysmahdollisuus on niin ikään olemassa, ja siihen voi ilmoittautua puhelimitse tai kirjallisesti mikäli äänioikeutettu henkilö ei pääse äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Tällöin hänen luonaan vierailee sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan. Kotiäänestyksessä tulee äänestäjän lisäksi olla läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tämä henkilö ei voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva.

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla, kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään. Kotiäänestykseen tulee ilmoittautua tiistaihin 1.6. kello 16 mennessä.

– Ensisijaisesti jokaisen on kuitenkin tultava äänestyspaikalle äänestämään, jos siihen on mahdollisuus. Ennakko- ja kotiäänestys alkavat 26.5., Matintupa sanoo ja kertoo, että kotiäänestysmahdollisuutta on vaaleissa yleensä käyttänyt viitisenkymmentä henkilöä.

Ennakkoäänestykseen paljon aikaa

Alajärven kaupungintalolla ennakkoäänestysmahdollisuus on arkisin kello 8-20 ja viikonloppuisin kello 9-18. Äänestys alkaa 26.5. ja päättyy 8.6.

Lehtimäen palvelutoimistossa äänestää voi 2.-8.6. joka päivä kello 9-18.

Äänestäjän tulee käyttää kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä, pitää ainakin kahden metrin etäisyys muihin, käyttää käsihuuhdetta, jota äänestyspaikalla on tarjolla ja seurata vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Jos äänioikeutetulla on hengitystieoireita, tulee käydä koronatestissä ja odota testitulosta ennen äänestyspaikalle tuloa. Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä ollessa ei saa tulla ennakkoäänestys-huoneistoon!

– Tästäkin syystä kannattaa äänestää terveenä niin pian kuin se on mahdollista. Jos koronatilanne heikkenee, voi tulla esteitä äänestykseen tulolle, Matintupa sanoo ja kertoo, että jos henkilö määrätään karanteeniin ja äänestysaika on loppumassa, tulee hänen ottaa yhteyttä tartuntatautilääkäriin, joka ohjeistaa siihen, miten äänestys voidaan toteuttaa.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPieni ele -keräyksellä tukea kuudelle järjestölle Alajärvellä
Seuraava artikkeliVoima-asennus Oy:lle uusi toimitusjohtaja