-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Lappajärven alueella satoi toukokuussa enemmän kuin yli 50 vuoteen

Toukokuun alkupuoli oli vähäsateinen. Pohjalaisjokien pinnat olivatkin toukokuun alkupuolella ajankohdan tavanomaista pienempiä.

Toukokuun puoliväliin ajoittuneet runsaat sateet nostivat erityisesti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan jokien ja järvien vedenpintoja nopeasti.

MAINOS

Eniten satoi alueen pohjoisosissa eli Lesti-, Perhon-, Kruunupyyn-, Ähtävän-, Purmon- ja Lapuanjoen alueilla.

Runsaat vesisateet aiheuttivat ongelmia maataloudelle monin paikoin pohjalaismaakunnissa toukokuun lopulla ja osin ongelmat jatkuvat kesäkuun alkuunkin.

Lappajärven alueella satoi toukokuun aikana enemmän kuin yli 50 vuoteen. Esimerkiksi Kuninkaanjoki nousi korkeammalle kuin koskaan vuodesta 2015 alkaneen havaintohistorian aikana.

Sateet nostivat Lappajärven pintaa yli 30 sentillä reilun viikon aikana suurista juoksutuksista huolimatta.

Pinta oli toukokuun loppuosalla huipussaan tasolla, joka vastaa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa tulvaa.

Sateiden jälkeen jokien vesipinnat laskivat melko nopeasti toukokuun viimeisellä viikolla. Kuun loppuun mennessä jokien virtaamat laskivat lähelle ajankohdan tavanomaisia tasoja.

Myös järvien pinnat ovat kääntyneet laskuun, mutta huomattavasti hitaammin kuin joet.

Happamuushaittoja ei havaittu

Kevättulvien laskettua vedenlaatu parani pohjalaisjoissa. Happamuushaittoja ei havaittu, vaan pH-arvot olivat Lapuanjokea lukuun ottamatta 6–7 välillä.

Myös ravinnepitoisuudet olivat jokien keskimääräisiin arvoihin nähden kohtuullisen alhaisia, pois lukien Närpiönjoki ja Lapväärtin-Isojoki, joissa kuun puolivälin sateet ja vedenpinnan nousu samensi vettä ja nosti etenkin fosforipitoisuuksia.

On luultavaa, että sadejakso heikensi vedenlaatua useammassakin joessa, mutta kaikista joista ei sadejakson aikana otettu näytteitä.

Lämmin sää sai veden haihdunnan käyntiin

Toukokuun puolivälin jälkeen runsaat sateet nostivat pohjavedenkorkeuksia paikoitellen.

Kuun loppupuolella lämmenneen sään vaikutuksesta maaperässä olevan veden haihdunta pääsi vauhtiin ja pohjavedenpinnat kääntyivät lievään laskuun.

Pohjavedenpinnat ovat enimmäkseen vielä ajankohdan keskiarvoissa tai lievästi sen yläpuolella, mutta paikoitellen ovat myös laskeneet jopa puoli metriä keskiarvojen alapuolelle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät