-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kylvöt valmiina maakunnassa

Kylvöt ovat maakunnassamme saatu valmiiksi rypsejä myöten. Kesäkuu on ollut lämmin ja kasvuvauhti on ollut nopea. Myös sateita on saatu, joka on ollut hyvä asia kasvien kasvun kannalta. Paikoin vettä on tullut ukkoskuuroissa liikaakin, joka on aiheuttanut ongelmia peltotöille.

Tuleva viikko näyttää lämpimältä ja sateitakin saadaan. Kasvinsuojelutoimien kanssa kannattaa olla hereillä, koska kasvuvauhti viljoissa on nopeaa. Myös öljykasvien osalta on oltava tarkkana, että tuholaiset ehditään torjua.

MAINOS

Viljat ja öljykasvit

Viljat ja valkuaiskasvit ovat orastuneet pääosin hyvin. Myös myöhäiset kylvöt tulivat nopeasti pintaan. Viljoilla on menossa rikkakasvien ruiskutukset. Mukaan kannattaa laittaa myös mangaania. Kasvustokäyntiemme perusteella sen tarve on nyt ollut maakunnassa suuri.

Kostea kasvukausi lisää myös tautien määrää kasvustoissa ja nyt kannattaakin tarkkailla kasvustoja tautitorjunnan varalta ja tehdä toimet tarvittaessa. Kasvustot ovat hyvässä kasvussa ja kasvunsäädekäsittelyä kannattaa harkita.

Syysviljat näyttävät hyviltä. Kasvustot ovat hyvin reheviä. Jos kesä on sateinen, riski lakoontumiselle voi kasvaa. Myös syysöljykasvit näyttävät pitkästä aikaa hyviltä. Kevätöljykasveilla orastuminen on ollut pääosin hyvää. Nyt öljykasveista kannattaa tarkkailla kirppoja.

Niiden torjuntakynnys on 1 kirppa/sirkkataimi. Aikaisissa rapsi-, ja rypsikasvustoissa on tavattu kuoriaisia, joita kannattaa tarkkailla nyt päivittäin. Lämmin sää suosii niitä. Torjuntatoimiin kannattaa lähteä heti, kun kuoriaisia havaitaan. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti.

Säilörehu

Ensimmäinen nurmisato oli erittäin hyvä, vähintään 30% parempi kuin normaalikeväinä. Rehuarvot ovat olleet tavoitteiden mukaisia, paikoin raakavalkuainen on jäänyt turhankin korkeaksi eli kasvupotentiaalia jäi vielä käyttämättä.

Nurmet saadaan korjatuksi valtaosin tämän viikon alkuun mennessä. Paikallisesti runsaat sateet haittasivat nurmen korjuun aloitusta ja paikoin ei päästy korjaamaan peltojen heikon kantavuuden vuoksi. Nurmet tulee lannoittaa välittömästi korjuun jälkeen.

Voikukkaa oli kevään kasvustoissa runsaasti ja sen torjunta on ajankohtaista heti kun voikukka on lähtenyt uudelleen kasvuun.

Nyt kun on hyvä sato saatu korjatuksi, on hyvä mahdollisuus kokeilla toisen sadon korjuuta normaalia aiemmin heinäkuussa. Tällöin kolmannelle sadolle saadaan lisää kasvuaikaa ja mahdollisesti laatua kortisemmaksi.

Peruna

Perunan istutus jatkui normaalia pidempään ja meni osin kesäkuun puolelle vaihtelevien säiden takia. Ennen toukokuun runsaita sateita istutetuista perunoista on pieni osa hukkunut ja jotkut kasvustot ovat sen vuoksi aukkoisia.

Viimeisimpänä istutetut perunat ovat taimettuneet nopeasti lämpimässä ja kosteassa maassa. Rikkaruiskutukset on nyt pääosin tehty ja säät ovat suosineet ruiskutustöitä.

Jos perunan istutus meni myöhään, kerkesivät rikat jo taimettua ja näin istutusmuokkaus on osaltaan torjunut rikkaruohoja. Seuraavaksi perunanviljelijöillä alkaa perunaruton torjuntatyöt heinäkuun alussa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät