Vimpeli, Lappajärvi ja Soini katutaitelijan kesäkohteina

215
Kuvataitelija Ville Hautaluoma maalasi Vimpelin Saarikentän viime tiistaina pelatun Superpesis-ottelun aikana.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kuvataiteilija Ville Hautaluoma toi tuulahduksen katutaiteesta Vimpeliin ikuistamalla öljyväreillä maankuulun Saarikentän Vimpelin Vedon ja Siilinjärven Pesiksen välisen Superpesis-ottelun aikana tiistaina. Viidelle eri paikkakunnalle heinäkuun aikana rantautuvan Katutaiteilija Etelä-Pohjanmaalla -kiertueella Hautaluoma on vieraillut Vimpelin lisäksi Alavudella ja Kuortaneella, jossa hän maalasi kirjaston takapihalla. Perjantaina katutaiteilijan työskentelyä voi seurata Lappajärven Nykälänniemessä noin kello 12 alkaen ja lauantaina Soinissa kesäkioskin lähettyvillä noin kello kymmenestä eteenpäin.

Katutaitelija Etelä-Pohjanmaalla -kiertueella vierailtiin myös Kuortaneella, jossa Ville Hautaluoma työskenteli kirjastotalon takapihalla.

 

Hautaluoma työskenteli toissakesänä Seinäjoen katutaitelijana. Katutaidekonseptia haluttiin laajentaa koko maakuntaan. Etelä-Pohjanmaan alueellisen kehittämistehtävä Kulttuurin paikan ja viiden kunnan yhteistyönä toteutettavan kiertueen aikana yleisöllä on mahdollisuus seurata Hautaluoman työskentelyä ja käydä hänen kanssaan juttusilla. Prosessin etenemistä on ollut mahdollisuus seurata Kulttuurin paikka -sivulta Facebookissa livestriimauksen ja myöhemmin tallenteen välityksellä.

MAINOS

Livenä ja somessa

Itseään klassiseksi realistiksi kuvaileva ilmajokelaislähtöinen Ville Hautaluoma on valmistunut kuvataitelijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä, joka myös Kankaanpään taidekouluna tunnetaan.
– Olin vuonna 2019 Seinäjoen katutaitelijana. Tein lähellä keskustaa olevista paikoista maalauksia ja tein livelähetyksiä. Paikat olivat sellaisia, joissa monet Seinäjoella asuvat eivät olleet käyneet – mutta olisi pitänyt käydä. Jos olin käynyt maalaamassa jossain lähipuistossa, moni kysyi, että mistä tuo on. Sen jälkeen ihmiset kävivät itse siellä paikan päällä.

Ville Hautaluoma oli valinnut hyvän paikan Saarikentän ikuistamiseen. Työssä huokuu pesäpallopelin tunnelma jokipallon hakemisineen, näkyy kenttää ympäröivä Savonjoki ja myös kunnan keskustan maamerkit eli kirkko ja kellotapuli.

 

Seinäjoen katutaitelijan Facebookin livelähetykset keräsivät paljon katsojia ja projekti oli Hautaluoman mielestä onnistunut. Kuluvan kesän projekti-idea tuli Etelä-Pohjanmaan liitolta, josta ehdotettiin, että voisiko Hautaluoma käydä tekemässä samantyyppisen projektin. Etelä-Pohjanmaan liitto on mukana kulttuurin alueellisessa ja lakisääteisessä Kulttuurin paikka -kehittämistehtävässä, jota opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa.

Tällä hetkellä Ville Hautaluomaa työllistävät pääasiassa tilaustyöt.
– Tänä ja viime vuonna suurin osa on ollut muotokuvia: virallisia muotokuvia kunnanjohtajista ja poliitikoista ja epävirallisempia tavallisille ihmisille.

Halukkaat kunnat
mukaan

Ville Hautaluomalle on viiden eri kunnan alueella toteutettavassa projektissa tärkeää se, että pääsee ihmisten ilmoille maalailemaan ihmisille tärkeitä paikkoja. Etelä-Pohjanmaan liitossa harjoittelijana toimiva ja katutaitelijaprojektissa mukana oleva Mikaela Pihlajamäki kertoo, että kunnilta oli kyselty halukkuutta katutaiteilijaprojektiin ja halukkaat kunnat myös otettiin mukaan kiertueelle. Pihlajamäelle Saarikenttä on tuttu paikka, sillä hän on käynyt pelaamassa kansallispeliä Vimpelissä. Hautaluoma on vieraillut Vimpelissä, mutta Saarikentällä hän ei ollut aikaisemmin käynyt.

Mikaela Pihlajamäki toimii Ville Hautaluoman työparina Katutaitelija Etelä-Pohjanmaalle -projektissa ja vastaa muiden muassa livestriimauksesta.

 

Ville Hautaluoma kertoo, ettei pohjusta katutaiteen tekemisen tilannetta muuten kuin ottamalla tarpeelliset välineet mukaan.
– Tilanne vie aina sinne lopputulokseen. Näitä tilanteita ei kannata paljon etukäteen käsikirjoitella. Tämä tilanne vaatii sosiaalisen pohjalatauksen. Hyvin pystyn työskentelemään ja kertomaan työstäni ja seurustelemaan samalla.

Tunnelmaa
ja yksityiskohtia

Saarikentän miljöötä taiteilija luonnehti ennen työhön tarttumistaan hienoksi. Hän ikuisti maankulun pesäpallopyhätön Savonjoen pikkujoeksi kutsutun haaran penkereeltä, Tervasuksi-kerrostalon nurmikolta. Työn etenemistä kävi useampikin ihminen seuraamassa ja luonnollisesti lopputulosta ihailemassa. Veto teki miesten Superpesis-historiaa voittamalla Siilinjärven Pesiksen nykyisen jaksopelin suurimmalla yhden jakson juoksuerolla juoksuin 30–0 ja voittamalla ottelun jaksoin 2–0. SiiPe:n ulkopelaajat hakivat palloa joesta useamman kerran ja teokseen Hautaluoma ikuistikin jokipallon hakemisen maalaukseen.

 

Myös Vimpelissä seurattiin maalausprosessin etenemistä ja työn tulosta. Joensuusta pesispeliä katsomaan saapunut Jari Blomberg sai hienon matkamuistokuvan Ville Hautaluoman tekemästä maalauksesta.

 

Joensuulainen Jari Blomberg ja kuopiolainen Harri Parkkonen kävivät seuraamassa Vedon ja SiiPe:n välistä ottelua ja kävivät ottelun jälkeen ihastelemassa Hautaluoman maalaamaa työtä.
– Hienoa on kaveri, joka kahlaa tuolla vedessä. Ja kirkon tapulit, huomioi Blomberg.

Katutaitelija Etelä-Pohjanmaalle -projektin töistä on suunnitteilla kohdepaikkakunnilla vieraileva näyttely, joka toteutetaan koronatilanteen salliessa joko paikallisessa kirjastossa tai esimerkiksi palvelutalossa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa