0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lakeuren Huimapäät vierailulla Lehtimäellä

Veteraanipyöräklubin Etelä-Pohjanmaan aluekerho Lakeuren Huimapäät ajelee kesätiistaisin eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Tällä viikolla matkaan lähdettiin Seinäjoelta ja suunnaksi otettiin Lehtimäen Jaakkolankylä, jossa vierailtiin yhdistyksen jäseniin kuuluvien Jorma ja Irma Uusi-Jaakkolan luona. Samalla tutustuttiin Jorma Uusi-Jaakkolan entisöintiharrastukseen, joka keskittyy 1950-luvun moottoripyöriin.

Lähtöpaikassa Seinäjoella nähtiin komea rivistö Lehtimäen Jaakkolankylään suuntaavia moottoripyöriä. Kuva: Esa Sepponen

 

Lakeuren Huimapäiden kerhosihteeri Esa Sepponen kertoo, että tiistai-iltojen ajeluun osallistuu yleensä 5–12 pyörää. Lehtimäelle suuntasi 20 pyörää. Uusi-Jaakkolan pihalla grillattiin makkaraa ja juotiin kahvit ja tutustuttiin Jorma Uusi-Jaakkolan entisöintiprojekteihin. Kuutisen vuotta Lakeuren Huimapäissä jäsenenä ollut Uusi-Jaakkola rakensi ensin verstaan vanhaan navettaan. Nyt pihapiirissä on myös moottoripyörille pyhitetty uudisrakennus. Tiistaiajelujen kohteet liittyvät yleensä vanhoihin koneisiin tai laitteisiin, joita ajelun yhteydessä käydään katsomassa. Kerholaiset ovat vieraillee Uusi-Jaakkoloiden luona aikaisemminkin.

MAINOS

Nostalgiaa ja tekniikkaa

Jorma ja Irma Uusi-Jaakkola ovat tehneet elämäntyönsä Kouvolassa toimivassa Kovia-nimisessä metallialan yrityksessä, joka valmistaa alumiinisia ajoneuvosäiliöitä. Nykyisin yrityksen toiminnasta vastaa Uusi-Jaakkoloiden tytär puolisoineen. Jorma Uusi-Jaakkola entisöi englantilaisia ja myös tšekkoslovakialaisia 50-luvun moottoripyöriä, joita Lakeuren Huimapäät kävivät ihailemassa.
– Sieltä 50-luvulta tulee se nostalgia. Kylällä saattoi 50-luvulla olla yksi tai kaksi moottoripyörää. Itselleni ovat jääneet mieleen nykypyöriin verrattuna erilainen ulkoasu ja äänet. Jokaisella ikäluokalla on oma nostalgiansa, miettii Jorma Uusi-Jaakkola.

 

Jorma Uusi-Jaakkolan entisöintiprojektit kiinnostivat eteläpohjalaisia veteraanimoottoripyöräharrastajia. Kuva: Irma Uusi-Jaakkola

 

Uusi-Jaakkolalla on monta moottoripyörän runkoa ja moottoria eli aihiota. Hän naurahtaa, että entisöijälle aika on epämääräinen käsite.
– Omalla kohdallani tuntuu, ettei entisöitävänä oleva pyörä valmistu koskaan. Jos jokin osa puuttuu pyörästä, otetaan uutta projektia rinnalle ja melkein valmiin pyörän entisöinti voi siirtyä hamaan tulevaisuuteen. Tärkeintä on, että on mukavaa tekemistä.

50-luvulta peräisin olevien moottoripyörien tekniikka on kokeneen entisöijän mukaan yksinkertaista. Nykypäivänä myös netistä voi saada tietoa ja vinkkejä. Puskaradio toimii alan harrastajien kesken ja muilta kerholaisilta saa paljon tietoa. Lakeuren Huimapäiden kerhotoiminta on Jorma Uusi-Jaakkolan mukaan sosiaalista toimintaa. Kaveria ei jätetä. Uusi-Jaakkolat kertovat osallistuvansa aktiivisesti joka kuukauden ensimmäisenä torstaina järjestettävään kerhoiltaan. Tosin koronarajoitusten takia toiminta on ollut tauolla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät