Kätkänjärven yleinen uimaranta kunnostettiin talkoovoimin!

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Länsikylässä Kätkänjärven rannalla sijaitsee yleinen uimaranta, joka on rapistunut vuosien mittaan lähes omissa oloissaan. Uimaranta on kuitenkin ollut suosittu, jonka vuoksi Kätkänjärven suojeluyhdistys ry päätti tehdä uimarannan kunnolle jotain.

Alajärven kaupunki on vuokrannut rannan yksityiseltä maanomistajalta ja yhdistys teki sopimuksen rannan kunnostamisesta maanomistajan kanssa.

MAINOS

– Ajatus syntyi jo vuosia sitten ja aloimme pikkuhiljaa siistiä järven ympäristöä, rantaa ja uimapaikkaa. Uimaranta oli kasvillisuuden peitossa. Täällä oli kaivonrengas nuotiota varten ja sen ympärillä penkkejä, Kätkänjärven suojeluyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Ulla Putikka kertoo.

Yhdistyksen puheenjohtaja Laura Hiisivuori toteaa, että uimarannan pitäisi kuulua kaupungin ylläpidon piiriin, mutta alueen hoitamattomuuden vuoksi yhdistys päätti ottaa uimarannan ylläpidettäväkseen.

– Viime kesänä uimaranta oli erityisen vilkkaassa käytössä, sillä koronapandemia esti perheitä matkustelemasta. Lehtimäellä uimarantoja on vähän, joten kylän äidit viettivät lasten kanssa aikaa tässä uimarannalla.

– Se ja uimarannan huono kunto olivat alku kunnostusten aloittamiselle. Hallituksen jäsenellä Usko Makkosella on rakennustaustaa, joten hän totesi, että työ tehdään nyt kunnolla, kun kerran aloitetaan. Hän suunnitteli ja myös valvoi työn etenemistä urakan ajan.

Runsaasti käyttäjiä

Uimaranta ruopattiin Jukka Hernesmaan toimesta ja hän toimitti myös hiekan sekä aallonmurtajaan tarvittavat kivet. Aallonmurtaja pitää huolen siitä, ettei hiekka valu järveen. Rannassa on luonnonhiekka ja uintipaikka säilyi samassa kohdassa.

– Hiekka-alue ja autojen parkkipaikka erotettiin tolpilla ja myös rannassa oleville veneille laitettiin omat kiinnitystolpat. Nyt ei lasten tarvitse enää kävellä sepelillä, vaan pehmeällä hiekalla. Alueelle tuotiin oma roskis ja tehtiin grillauspaikka laatoitukselle.

– Kesäkalusteina toimivat pöytä ja tuolit, myös grillauspaikka saatiin lahjoituksena. Kaikki työ tehtiin talkoovoimin, joten vain rannan kunnostukseen meni rahaa.

– Toisessa pukukopissa on polttopuita, joten niitä ei tarvitse tuoda mukana makkaraa paistaakseen. Pukukoppeja on kunnostettu vuosien varrella maalaten, viimeisin kunnostushanke toteutettiin yhdistyksen miesten toimesta kaksi vuotta sitten, kun pukukoppien lattiat vaihdettiin, naiset kertovat.

Kätkänjärvi ja sen ympäristö on erittäin suosittua vapaa-ajanviettoaluetta. Sinne tullaan kesällä uimaan, patikoimaan, pyöräilemään ja kalastamaan. Kätkänjärven suojeluyhdistys ry tekee tiivistä yhteistyötä Lehtimäen Urheilukalastajien kanssa järven tilan parantamiseksi.

– Toivomme ihanien kesäsäiden vielä jatkuvan ja uimarannan tuovan iloa monille. Toivomme uimarannan käyttäjiltä asiallista käyttäytymistä, että ranta pysyy siistinä ja viihtyisänä käyttää myös jatkossa.

MAINOS
Edellinen artikkeliRovasti Jukka Jämsén ja tuomiorovasti Matti Salomäki ehdolle Lapuan hiippakunnan piispaksi
Seuraava artikkeliLakeuren Huimapäät vierailulla Lehtimäellä