Valkealammen kesä odotuksiakin vilkkaampi

Mainos[adrotate banner="3"]

Valkealammen alueella Lehtimäellä on ollut tänä kesänä sellaista kuhinaa, jota muistetaan vain vuosikymmenten takaa.

Patikoitsijoita ja maastopyöräilijöitä poluilla on ollut runsaasti ja kesän helteet pitivät huolta siitä, että uimarannalla polskittiin aamusta iltaan.

MAINOS

Selitys paikan uudelle tulemiselle laajempaan tietoisuuteen ja käyttöön on yksinkertaisuudessaan siinä, että kauan vailla yrittäjää ollut ravintolarakennus sai keväällä uudet yrittäjät, kun aikaisemmin Suninsalmella kahvila-ravintolaa pitänyt Pirkko Mäkipelto siirtyi yrittäjäksi Ravintola Valkealampeen.

Pirkon kuulut pizzat vetivät paikalle perässään niin tutut asiakkaat, kuin hurjan määrän uuttakin väkeä hyvin laajalta alueelta. – Erityisesti tuntuu, että uusia kävijöitä on ollut paljon Ähtärin, Kuortaneen, Töysän ja Alavuden suunnasta, Pirkko toteaa vaihtaessaan samalla muutaman sanan paikalle Saarijärveltä saapuneiden ruokailijoiden kanssa.

Kun tieto Valkealammen ravintolan avautumisesta kesäksi kuultiin viime talvena, se nosti paikallisesti suuria odotuksia. Valkealammen upea luonto ja mahdollisuudet olivat tuntuneet olleen turhan vähällä käytöllä ja huomiolla. Vaikka odotukset olivatkin siis korkealla, niin kukaan ei tainnut huhtikuun lopussa, ovien auetessa ensimmäistä kertaa, osata ennustaa miten valtavan suosion ravintola ja koko alue saavuttaisi.

– Kyllähän tämä kaikki on ihan yli odotusten mennyt. Emme keväällä osanneet oikein odottaa mitään koska ravintola oli ollut niin kauan kiinni, mutta päätimme panostaa tähän alusta saakka täysillä.

– Jo toukokuu oli todella vilkas, myös arkipäivisin, sillä Valkealammella alettiin heti järjestää erilaisia tyky-päiviä, joiden päätteeksi tultiin syömään. Sama juttu on ollut nyt elokuussa.

Myös kesäkuussa, ennen varsinaista lomakautta, ravintola täyttyikin edelleen päivä toisensa jälkeen ja tahi vain kiihtyi helteisessä heinäkuussa. – Kuumuus on tänä kesänä ollut toiminnan suurin ongelma. Kun ulkona on kuumaa, keittiössä on vieläkin kuumempaa ja se vaikuttaa kaikkien työkykyyn.

Jonoja on välillä ollut ja Pirkko toteaakin, että kun jono ovelta kassalle jatkuvasti vain kasvaa, on selvä, että odotusajat pitenevät, koska keittiö ei pysty tuottamaan annoksia samassa tahdissa kuin uusia asiakkaita saapuu jonoon. – Ensi kesää ajatellen meidän on suunniteltava, miten toimintaa voitaisiin tehostaa lisää. Myös keittiön aukioloaikaa on pohdittava.

Yhtään ”pizzatonta päivää” ei menneeseen kesään ole mahtunut ja hiljaisia päiviä ei montaa ole ollut. Pirkon vapaapäivät ovat jääneet tasan yhteen päivään.

Mikä ihmisiä sitten Ravintola Valkealampeen on vetänyt? Ennen muuta pizza, joka on suosituin artikkeli, vaikka myös grilliannoksia on myyty hyvin. Pizza on kuitenkin se, mistä puhutaan, ja mitä kauempaa tulevat yleensä ovat lähteneet testaamaan.

Ravintola on kesän aikana työllistänyt kuusi työntekijää kokoaikaisesti. Osa on ollut opiskelijoita, osa ammattilaisia. Yhtään ylimääräistä käsiparia työssä ei ole ollut.

Positiivista palautetta asiakkailta on tullut aivan valtavasti, negatiivinen palaute kuuluu lähinnä vain ruuhka-aikojen jonoista.

Koska alue ja palvelut ovat hyviä, yhä useampi kyselee myös mahdollisuutta viivähtää paikalla asuntovaunulla tai -autolla. – Moni on tässä ollut jo yötä, vaikka varsinaisia karavaanaripaikkoja ei ole vielä ollut. Ensi kesäksi kaupunki on ne luvannut ja myös karavaanareiden saunat ovat remontissa, Pirkko kertoo.

– Myös alueella olevan tanssilavan käyttömahdollisuus on selvityksen alla ensi kesäksi ja rannan savusaunaan tulee nyt vesi, joten ensi kesänä sekin on vuokrattavissa, muistuttaa Jouni Mäkipelto.

Ravintola on avoinna vielä pari viikkoa ja sen jälkeen Pirkko pitää lomaa. Suunnitelmissa on pitää ravintolaa auki testimielessä syyslomaviikolla ja mahdollisesti ensilumen latujen avautuessa. Myös kevätpuoli on pohdittavana, jos talvi on sellainen, että niin hiihtäjät kuin moottorikelkkailijatkin täyttävät jälleen alueen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeli12 uutta koronavirustartuntaa eiliseltä
Seuraava artikkeliYstävätoiminnasta iloa arkeen Kyyjärvellä