-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

TURNEE-hankkeen mittausasema valmistui Soiniin tuottamaan tietoa metsitettävän suopohjan ilmastovaikutuksista

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Nappaa hiilestä kiinni –tutkimusohjelman TURNEE-hankkeen mittausasema on valmistunut elokuun aikana Soinin Naarasnevalle.

Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus (INAR) johtaa koetoimintaa, jossa Seinäjoen ammattikorkeakoululla on kenttävastuu Etelä-Pohjanmaalla ja sen lähialueilla.

MAINOS

Mittausasemalla haetaan uutta ja ajankohtaista tietoa soiden jälkikäyttöön ja metsitykseen vähintään kymmenen vuoden ajan. Asema on alallaan maailman ensimmäinen metsitettävää suopohjaa ja sen kokonaisilmastovaikutuksia tutkiva kokonaisuus.

Varsinkin aerosolihiukkasten mittausten osalta kyseessä on maailman ensimmäinen asema käytöstä poistutetulla turvetuotantoalueella.

Soiden jälkikäytöstä tohtoriksi väitellyt Seinäjoen ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Kari Laasasenaho kertoo, että mittauksista analysoitava tieto on paitsi uutta, myös ilmastokeskustelun kannalta oleellista.

– Jos halutaan saavuttaa hiilineutraali Suomi 2035 mennessä, meillä pitää olla dataa sen varmentamiseksi. Suonpohjan metsityksen ilmastovaikutuksista ei ole kattavaa tietoa, joten tämä on oleellinen asia myös yhteiskunnalliseen keskusteluun, Laasasenaho toteaa.

Mittausaseman pääurakoitsijana toimi Suvilumi Oy, jolla on noin kymmenen vuoden kokemus vastaavista hankkeista sekä meteorologisten, hydrologisten ja ekologisten järjestelmien rakentamisesta.

Suvilumi Oy toimii myös aseman teknisenä tukena. Helsingin yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkijat avustivat rakennustöissä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät