1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ole noussut vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömäärä on kasvanut hieman, mutta kasvu on kohdentunut hoitotyötä avustavaan henkilöstöön. Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ole vanhuspalveluissa toistaiseksi noussut. Asia käy ilmi THL:n Vanhuspalvelujen tila -seurannasta.

– Yksikköihin palkataan edelleen pääasiassa avustavaa työvoimaa. Tämä auttaa olemassa olevan hoitohenkilöstön työn kohdentamisessa tehokkaasti asiakastyöhön, mutta henkilöstömitoituksen lopulliseen tavoitteeseen 0,7 ei tällä keinolla ole mahdollista päästä, THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa sanoo.

MAINOS

Joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa.

Seurannan tiedot kerättiin kolmen viikon aikana toukokuussa 2021. Edellinen vastaava seuranta tehtiin marraskuussa 2020. Valvontaviranomaiset käyttävät seurantatietoja vanhuspalvelulain toteutumisen valvonnassa.

Taustalla rekrytointiongelmat

Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ole noussut vanhuspalveluissa lakiuudistuksen jälkeen, vaikka lisähoitajien palkkaamiseen on annettu tarvittava rahoitus.

Taustalla ovat usein rekrytointiongelmat. Marraskuussa neljäsosa vastaajista ilmoitti toimivansa vajaalla henkilöstöllä, jos ammattilaisia ei saada palkattua.

– Oletettavasti rekrytointitilanne ei ole marraskuusta helpottunut. Koronaepidemia on vaikeuttanut henkilöstön saatavuutta vanhuspalveluihin edelleen, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

– Tilanne on huolestuttava, koska jatkuessaan rekrytointiongelmat saattavat pakottaa yksiköt laskemaan asiakasmääriään, jotta lakisääteinen mitoitus saavutetaan. Tarvitaan nopeita toimia henkilöstön saatavuuden parantamiseksi, Kehusmaa jatkaa.

Mitoitus nousee asteittain. 1.10.2020 henkilöstömitoitus oli vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Vuoden 2021 alusta henkilöstömitoitus on vähintään 0,55 ja vuoden 2022 alusta vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti.

Siirtymäaika päättyy 1.4.2023, jolloin henkilöstömitoitus vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti tulee täysimääräisesti voimaan ja kunnilla on velvollisuus käyttää RAI-arviointijärjestelmää.

Mitoituksen toteutuminen alueellamme

Alueellamme toteutunut henkilöstömitoitus vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä on täyttänyt seurannassa tämänhetkisen tavoitteen, mutta pääsääntöisesti laskenut vuoden 2020 seurantajaksosta.

Ensimmäinen luku yksikön perässä kuvaa tilannetta seurantajaksolla 2.11.-22.11.2020/ ja toinen seurantajaksolla 3.5.-23.5.2021.

Alajärvi: Asumispalveluyksikkö Kultakämmen, Järvi-Pohjanmaan yta 0,65/ 0,68, Attendo Mäntytuuli, Attendo Mäntytuuli Oy 0,63/ 0,57, Attendo Villa Toukola, Attendo Oy 0,57/ 0,56, Esperi Hoivakoti Rantakaisla, Suneva Oy 0,74/ 0,58, Helmikartano Oy, Helmikartano Oy 0,74/ 0,68, Kuntoutus- ja Intervalliosasto, Järvi-Pohjanmaan yta 0,86/ 0,77, Wilhelmiina, Järvi-Pohjanmaan yta 0,67/ 0,70.

Lappajärvi: Attendo Lintukoti, Attendo Oy 0,60/ 0,59.

Soini: Kotivaara, Kuusiolinna Terveys Oy 0,67/ 0,63.

Vimpeli: Venla ja Väinö-koti, Järvi-Pohjanmaan yta 0,67/ 0,65.

Perho: Jalmiinakoti, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä SOITE, ei tietoa/ 0,60.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät