-15.4 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Jonna loikkasi päätoimiseksi yrittäjäksi

Vimpelin Rantakylällä asuva Jonna Patana viritteli yritystoimintaa helmikuussa 2018 ryhtymällä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Pukuompelijaksi Kokkolan ammattiopistosta valmistunut Patana on jättänyt päivätyönsä ja alkanut päätoimiseksi yrittäjäksi. Uuden vaiheen yrittäjyydessä on mahdollistanut yhteistyö urheilu- ja vapaa-ajan asujen valmistamiseen erikoistuneen veteliläisen Fiben kanssa.

Äskettäin valmistui 150 kappaleen erä Alavuden Peli-Veikoille meneviä pantoja.

 

Kun Patana oli ehtinyt toimia pari–kolme kuukautta sivutoimisena yrittäjänä, Fibestä otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta Fibelle tehtävää ompelua kohtaan.
– Heidän takiaan uskalsin ryhtyä yrittäjäksi. Ompelen Fibelle pesäpallo-, jalkapallo-, jääkiekko- ja koripallojoukkueiden pelipukuja ja shortseja sekä kannustushuiveja ja kaikkea muuta, mitä seurat tarvitsevat. Nykyään leikkaan kankaat Fibelle, josta minulle tuodaan valmiit kankaat. Hankin leikkurin Fiben tilauksia varten. Periaatteessa kaikki yksityisiltä tulevat tilaukset ovat plussaa.

Helppo siirtymä yrittäjyyteen

MAINOS

Päätoimista yrittäjyyttä varten Jonna Patana haki ja sai starttirahaa. Muuhun paperityöhön kuului oikeastaan vain vakuutusten hankkiminen. Y-tunnus hänellä oli luonnollisesti jo valmiina. Starttirahahakemus piti tehdä ennen kuin siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi.
– Starttirahan hakeminen vaati pohdiskelua. Mutta koska olen ehtinyt olla kolme vuotta sivutoimisena yrittäjänä, oli toimintasuunnitelma jo valmiina.

Jonna Patana tekee esimerkiksi korjaus- ja muokkausompelua, vetoketjujen vaihtoa ja vaikkapa housunlahkeiden lyhentämistä yksityisasiakkaiden tarpeisiin. Työnsä hän rytmittää niin, että hän ompelee Fibelle arkisin ja tekee yksityisasiakkaiden töitä pääasiassa viikonloppuisin.

Ompelijan työssä tarvittavia koneita Jonna Patanalta löytyy tasosaumuri, kaksi lukkotikkikonetta ja perussaumuri. Yhden saumurin hän on joutunut vaihtamaan ja myös ostamaan lukkotikistä päivitetyn version, joka sopii hennommalle kangasmateriaalille. Hän nauraa, että ompelukoneen neuloja kuluu nykyisin melkoinen määrä.

Uusia tuulia

Tulevaisuuteen Jonna Patana katsoo myönteisesti. Jo lähitulevaisuudessa on hän aikoo panostaa yksityisasiakkaisiin ja aktivoitua markkinoimaan ompelijan palveluita sosiaalisessa mediassa. Tieto Jonna Patanan tarjoamista ompelupalveluista on liikkunut suusta suuhun. Sivutoimisen yrittäjän taivalta aloittaessaan hän laittoi flyereitä kauppojen seinille.
– Tarkoituksena olisi tehdä pikkuhiljaa myyntiin ja itselle varastoon pantoja ja pipoja. Olen niitä suunnitellutkin, mutta toteuttanut lähinnä omaan käyttöön. Pitää kuunnella, mitä kansa tahtoo. Minulla on myynnissä myös äitini kutomia sukkia.

 

Tulevaisuudessa Jonna Patana aikoo myydä itse suunnittelemiaan tuotteita, esimerkiksi pantoja ja pipoja.

 

Asiakkaita ovat tähän mennessä tulleet lähinnä Vimpelistä, Lappajärveltä ja Alajärveltä. Reilun kolmen vuoden aikana hänelle on tullut myös vakiasiakkaita.

Jonna Patana kertoo ommelleensa jonkin verran esimeriksi kotelomekkoja, johon asiakkaalla on ollut omat kaavat tai valmis vaate, josta Patana on kopioinut itselleen kaavat. – Kaavoitusta en ole vielä tehnyt, mutta tarkoitus olisi alkaa sitä jatkossa tehdä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät