0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Marion sulatti sydämet Vimpelissä

Viipurin juutalaiset ovat olleet lähellä vimpeliläisen Lea Vasalammen sydäntä jo kahden vuosikymmenen ajan. Lauantaina Viipurin juutalaistyön tukemisessa käännettiin uusi lehti, kun Suomen iskelmätaivaan kirkkaisiin tähtiin jo kuuden vuosikymmenen ajan kuulunut Marion Rung lauloi itsensä Lakis Areenalla 180 kuulijan sydämiin. Konsertin tuotolla tuetaan iäkkäitä Viipurin juutalaisyhteisön jäseniä sekä Lämmin koti -nimellä tunnettua 4–5-paikkaista hoivakotia, joka on auttanut vuosien varrella tuhansia heikossa asemassa olevia Viipurin juutalaisia.

Idea konsertin järjestämiseen lähti hyväntekeväisyydestä. Konserttia oli suunniteltu pidettäväksi jo vuosi sitten. Konsertti-idea on Lea Vasalammen ja hän myös toimi konsertin järjestäjänä. Pikkutytöstä saakka Marionia fanittaneella Vasalammella oli apunaan innokkaiden talkoolaisten joukko. Vasalammen suosikkikappaleita ovat A Jiddishe Mame ja Mirjamin valssi.

MAINOS

Hittejä ja herkkyyttä

Lakis Areenalla kuultiin Marion Rungin tulkitsemia juutalaisia lauluja ja hänen omia hittejään vuosien varrelta. Hineh Ma Tov -kappaleen aikana yleisö tapaili tahtia käsillään. Mirjamin valssin aikana tunnelma oli käsin kosketeltavan herkkä. Syksyn sävelen 1977 voittokappaleen – Rakkaus on hellyyttä – alkuosa oli sovitettu hitaammaksi ja siinä pianisti Mirka Dojan pääsi näyttämään osaamistaan.

Mirka Dojan on tehnyt yhteistyötä Marion Rungin kanssa vuodesta 2014 lähtien.

 

Yleisö lämpeni lopullisesti Euroviisut vuonna 1979 voittaneen Hallelujah-kappaleen aikana. Kappaleesta kuultiin suomenkielinen versio.
– Tämä kappale sytytti minua ja tuntui sytyttävän teitäkin, huomioi Marion Rung Lakis Areenan lavalta.

Yleisölle tarjoiltiin vielä muiden muassa Hava Nagila ja Tsena Tsena. Ylimääräiseksi kappaleeksi illan tähdellä oli kaksi vaihtoehtoa: Hyvästi yö tai Jos voisin laulaa. Lakis Areenan yleisö valitsi molemmat – ja sai haluamansa.

Ihmisten parhaaksi

Lea Vasalampi sai innostuksensa juutalaistyöhön käydessään edesmenneiden Eva ja Adalbert Huberin kautta. Eva Huber oli lähtöisin Lapualta ja asunut lukioaikanaan Vimpelissä. Vasalampi kertoo käyneensä 22 vuotta sitten ostosmatkalla Viipurissa ja sen aikana hän sai kontaktin juutalaisyhteisön johtajana toimineeseen Lev Kreimeriin. Sittemmin Viipurin juutalaisten auttamiseksi on viety vaatteita, ruokaa, terveyden- ja sairaanhoitoon liittyviä tarvikkeita, käytettyä silmälaseja ja taloudellista apua.
– Kun ryhdyin tähän avustustyöhön, Viipurissa ja sen lähellä asui tuhansia juutalaisia ja paljon ihmisiä, joita avustettiin. Tällä hetkellä Viipurissa asuu joitakin satoja juutalaisia. Itse olen käynyt Viipurissa viimeksi kaksi vuotta sitten. Nyt odotellaan aikaa, että päästään Viipuriin. Tavaraa on kertynyt. Olemme saaneet juutalaisyhteisöltä aina viestiä, mihin ja kuinka suurelle joukolle apua on kohdennettu.

Lea Vasalampi kertoo, että ihmiset ovat syttyneet Viipurissa asuvien juutalaisten auttamiselle. Järviseudulla on joitakin kymmeniä aktiiveja. Juutalaistyön tueksi on kerätty marjoja, järjestetty aikaisemminkin konsertti tai esimerkiksi ommeltu lakanoita tai tikuttu villasukkia. Vasalampi kertoo, ettei yli kahden vuosikymmenen mittainen rupeama ole koskaan tuntunut raskaalta.
– Itselleni on tärkeää toimia ihmisten parhaaksi.

Tunnelma liikutti

Marion Rung kertoo tehneensä Vimpelin-konsertin tapaisia konsertteja juutalaisten hyväksi. Hän on levyttänyt pari albumillista juutalaisia lauluja, joita hän kuvailee oman sydämensä lauluiksi.
– Tämä oli kuin kotiin tulisi! Vastaanotto oli valtavan hieno. Lea oli järjestänyt hienosti kaiken. Minä nautin suunnattomasti. Näytti ja tuntui siltä, että ihmisetkin tykkäsivät. Lavalla oli niin ihana olla. Meillä oli sama agenda ja tunne tuli voimakkaana. Olin suorastaan liikuttunut, valotti Rung tuntojaan konsertin jälkeen.

Suomea kaksi kertaa menestyksekkäästi Euroviisuissa edustaneelle ja useita viisukappaleita suomeksi laulaneelle Marion Rungille viisut merkitsevät paljon.
– Euroviisu-laulut – ja varsinkin ne, joilla olen ollut Suomea edustamassa – ovat olleet minulle älyttömän tärkeitä. On ollut fantastinen juttu, että on päässyt edustamaan omaa maataan: se on iso, iso kunnia. Ja kun minulla on käynyt niin hyvä tuuri, että pärjäsin aika hyvin molemmilla kerroilla, se on ollut myös itselleni sydämen asia.

Marion Rung koki yleisön läsnäolon ja tunnelman voimakkaana.

 

Vimpelissä kuultiin kaksi Israelin Euroviisu-kappaletta suomeksi laulettuna: vuonna 1972 neljänneksi sijoittuneen Ilanitin laulaman Ey Sham eli Sain muiston ja vuoden 1979 voittajakappale eli Milk and Honey -yhtyeen Hallelujah.
– Sanoin aikanaan levy-yhtiössä, että tykkään Ilanitin laulusta ja haluaisin laulaa sen suomeksi. Hallelujah on mahtava biisi. Tykkään sen sanomasta ja ilosta. Koen Hallelujahissa positiivisuuden ja voiman ja sen, että kaikki menee parhain päin.

Marion Rungin 60-vuotiskonsertin ensi-ilta on tulevana torstaina. Tampere-talolla Rungia säestää 6–7-henkinen orkesteri. Juhlakiertue käsittää näillä näkymin noin 12 konserttia eri puolilla maata.

Tulkinta viehättää

Pedersöreläinen Pirkko Niku-Parttimaa tunnustautuu Marionin faniksi. Hän on nähnyt Marionin esiintyvän kymmenkunta kertaa.
– Kun Marion oli vuonna 1973 Euroviisuissa Tom Tom Tomilla, olen laulanut sitä ensin ja siinä sitten oppinut puhumaan myös. Marionin esiintymisessä viehättää ennen kaikkea hänen tulkintansa ja esiintymisessä hänen riemunsa – on kyseessä live-esiintyminen tai televisiossa esiintyminen. Se näkyy, että hän nauttii esiintymisestä. Silloin se ei ole vain laulamista vaan tulkintaa.

 

Pirkko Niku-Parttimaa kiitti henkilökohtaisesti konsertin järjestänyttä Lea Vasalampea onnistuneesta illasta.

 

Pirkko Niku-Parttimaa kiitti Lea Vasalampea henkilökohtaisesti konsertin järjestämisestä. Niku-Parttimaa on itsekin laulaja. Hän on viimevuotinen Tangoseniorikuningatar ja hänellä on Pirkko & Picnic -niminen yhtye. Yhtye treenäaa parastaikaa ja toivoo keikkatilaisuuksien lisääntymistä.
– Katsoin täällä noita tiloja ja aika kiva olisi olla tuossa lavalla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät