Het harrastamaan! -hanke organisoi harrastetoimintaa lapsille

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven sivistystoimessa on meneillään Het harrastamaan! -hanke, jossa toteutetaan jossa toteutetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston rahoituksella iltapäivällä tapahtuvaa harrastekerhotoimintaa perusopetuksen piirissä oleville lapsille Alajärvellä, Lehtimäellä ja Vimpelissä. Kerhoja järjestetään yhdeksällä koululla yhteensä 36. Maksuttomat harrastekerhot järjestetään koululaisten omien toiveiden mukaisesti ja tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Osa kerhoista on jo aloittanut toimintansa.

 

Harrastamisen Suomen malli on laajentunut alkaneen lukuvuoden aikana 235 kuntaan.

 

Aluehallintovirasto on myöntänyt meneillään olevan lukuvuoden loppuun saakka jatkuvalle hankkeelle 100 000 euron määrärahan. Alajärven kaupungin rahoitusosuus on lisäksi 30 000 euroa. Elina Rantalahden koordinoiman hankkeen piirissä on noin 1 400 perusopetuksessa olevaa lasta ja nuorta eli 1.–9. luokkien oppilasta. Harrastekerhotoimintaa järjestetään yhdeksällä eri koululla. Koko maan kattaneeseen Harrastamisen Suomi malli -pilottivaiheeseen osallistui viime tammi–kesäkuussa 117 kuntaa. Kuluvan lukuvuoden aikana harrastustoimintaa järjestetään kaikkiaan 235 kunnassa.

MAINOS

Avaintekijänä tasapuolisuus

Alajärveläisille, lehtimäkeläisille ja vimpeliläisille perusopetuksen oppilaille tehtiin harrastekerhotoiveita koskenut kysely viime keväänä. Näiden toiveiden perustella on pyritty toteuttamaan harrastekerhot kouluille. Esimerkiksi Lehtimäen Taimelan koululla toteutetaan syksyllä heppakerho ja keväällä metsästys- ja luontokerho. Taimelassa pyörii koko lukuvuoden eläinkerho. Alajärven Paavolan koulun oppilaat pääsevät puolestaan esimerkiksi uintikerhoon tai keilauskerhoon. Vimpelin yhteiskoululla on jo alkanut mastopyöräkerho ja alkamassa kamppailukerho. Aapiskujalla järjestetään syyslukukaudella kiipeilykerho ja keväällä on vuorossa esimerkiksi parkour-kerho. Laskettelukerhotoimintaa järjestetään kevätlukukaudella useamman koulun oppilaille.
– Jokaisella koululla toteutetaan neljä kerhoa. Kerhoihin ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin kansalaisopistoon ilmoittautuminen. Kaikille kerhoon ilmoittautuneille tarjotaan mahdollisuus itselleen mieleisen harrastuksen aloittamiseen. Ei olisi reilua, jos paikat jaettaisiin nopeimmin ilmoittautuneiden kesken, miettii Elina Rantalahti.

Esimerkiksi Paavolan koulun heppakerhoon on ilmoittautunut noin 60 lasta ja Taimelan eläinkerhoon parisenkymmentä kiinnostunutta. Paavolan heppakerhon osalta mietitään, miten toiminta voidaan järjestää turvallisesti ja kaikille tasapuolisesti. Kerhojen ohjauksesta vastaavat aina kyseistä harrastusta tuntevat aikuiset.
– Haasteena on ollut saada ohjaajia arkisin kello 14–15 toimiviin kerhoihin. Vapaa-aikatoimen, kansalaisopiston ja omien kontaktieni kautta on vetäjiä saatu. Vielä haetaan ohjaajia Alakylän, Myllykankaan ja Paalijärven jalkapallokerhoihin sekä Aapiskujan ja Hoiskon peli- ja koodauskerhoihin, vinkkaa Elina Rantalahti.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKouluterveyskysely: yksinäisyyden tunne lisääntynyt
Seuraava artikkeliSoinin strategia rakennettu kuntalaisia kuunnellen