0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Geomatkailu ja kulttuurikohteet opintomatkan kohteina

Kuuden kunnan alueella toimiva Leader-ryhmä Aisapari isännöi viikonvaihteessa meneillään olevan Outdoor Leader -hankkeen hankekumppaneita. Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta saapuneille vieraille esiteltiin eteläpohjalaisia ja järviseutulaisia geomatkailukohteita ja kiinnostavia kulttuurikohteita. Ohjelmaan kuului vierailut esimerkiksi Vimpelin Lakeaharjulla ja Lehtimäen Suokonmäellä. Lapualla tutustuttiin Kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun. Kauhavalla sijaitsevalla Ämpin sillalla päästiin kuulemaan, miten pohjalainen lakeus on syntynyt. Opintomatkalla esiteltiin myös Leader Aisaparin rahoittamia kehittämis- ja investointihankkeita.

Outdoor Leader -hankkeessa on ollut mukana kuusi suomalaista ja kaksi ruotsalaista hankekumppania. Ruotsalaiset toimijat eivät ole enää hankkeessa mukana, sillä niiden hankeaika päättyi kesäkuussa. Outdoor-hankkeet kestävät pääosin kuluvan vuoden loppuun. Hankkeessa haetaan hyviä käytäntöjä ja luontomatkailukohteista ja vaihdetaan tietoa esimerkiksi reitistöjen rakentamisesta.
– Nyt kun luonnossa liikkuminen on noussut ja on suosittua koronan takia, hanke osuu hyvään saumaan – mutta toisaalta korona on hankaloittanut hanketta, kertoo hankekoordinaattori Marita Mattila Aisapari ry:stä.

MAINOS

Luontomatkailu nousussa

Viime syksyn ja kevään aikana Aisapari järjesti Outdoor Leaderiin liittyneitä webinaareja, joista yksi oli kansainvälinen. Aisapari on nostanut hankkeessa esille alueen luontokohteita eri yhdistysten kanssa. Kraatterijärven Geopark-hanke ja Outdoor Leader -hanke tukevat Mattilan mielestä toisiaan.

Korona on hankaloittanut Outdoor Leader -hanketta, sillä esimerkiksi hankkeeseen kuuluvia opintomatkoja ei ole voitu järjestää. Varsinais-Suomeen suuntautunut opintomatka pystyttiin toteuttamaan, samoin ennen korona-aikaa vierailtiin Ruotsissa. Vastaavasti Aisaparin alueelle suunniteltua opintomatkaa on jouduttu siirtämään.
– Jokainen toimija työstää omalla alueellaan hankkeeseen liittyviä asioita. Vaihdamme käytäntöjä ja aktivoimme omaa aluetta. Kuntien kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää ja kiinteää.

Aisaparin alueelle suuntautuneella opintomatkalla vierailtiin Lapualla, Kauhavalla, Evijärvellä, Lappajärvellä, Vimpelissä, Alajärvellä ja Lehtimäellä. Kulttuurikohteita opintomatkalla edusti muiden muassa Ateljee Tapio Autio Lappajärvellä.

Geologi Teemu Öhman oli mukana koko opintomatkan ajan. Lakeaharjulla, kraatterin reunalla hän kertoi esimerkiksi kuvan oikeassa alareunassa näkyvästä kiilleliuskeesta.

 

Vierailukohteissa oli omia oppaita. Geologi Teemu Öhman oli ryhmän mukana koko vierailun ajan. Hän kertoi alueen maaperä- ja kalliogeologiasta. Lakeaharjulla Öhman halusi kiinnittää huomiota muiden muassa kraatterin reunan kiilleliuskeeseen. Geomatkailun näkökulmasta Öhman pitää esimerkiksi Lakeaharjun ja Pyhävuoren aluetta kohteina, joilla on potentiaalia.
– Se, miten geomatkailukohde toteutetaan, on myös asia, jota täytyy pohtia: onko tarjolla palveluita ja toimivia kulkuyhteyksiä?

Vinkkejä omalle alueelle

Aisaparin hankekumppaneihin opintoretken kohteet tekivät vaikutuksen. Eura–Säkylä-akselilla toimivan Leader Pyhäjärviseudun hankeneuvoja Rauni Halonen huomioi viikonvaihteen opintomatkan kohteissa olleen paljon nähtävää ja koettavaa.
– Olemme saaneet paljon hyviä hanke-esimerkkejä ja muita esimerkkejä. Luontomatkailussa nostetaan esille kunkin alueen ominaispiirteitä. Tällä seudulla esiin on nostettu geologia, joka on ainutlaatuista. Meillä on vastaavasti Pyhäjärvi, joka on iso järvi – ja Köyliönjärvi ja sen historia. Kulttuuri on meidän alueellamme vahva tekijä, mutta sitä kautta voidaan tuoda esille myös luontomatkailukohteita.

Salossa, Vihdissä, Karkkilassa ja Lohjalla toimivan Leader Ykkösakselin hankeneuvoja Anu Pekanniemi totesi puolestaan, että Aisaparin alueella geohistoria ja sen hyödyntäminen ovat aivan eri tasolla kuin Leader Ykkösakselin alueella.
– Meiltä ei ihan vastaavaa löydykään, mutta kiviin liittyvää historiaa löytyy Lohjalta paljonkin.

 


Pia Poikonen (vas.), Rauni Halonen ja Anu Pekanniemi saivat paljon hyviä vinkkejä ja työkaluja omaan työhönsä Leader Aisaparin toimialueelle suuntautuneelta opintomatkalta, jonka aiheina olivat geomatkailu ja kiinnostavat kulttuurikohteet.

 

Pekanniemi nostaa opintomatkan anniksi myös sen, että oman alueen vahvuuksia voi yrittää nähdä eri silmin. Jokapäiväiseksi miellettyjä asioita voi nostaa esiin omalla toimialueellaan.
– Opintomatkan tarkoituksena on myös tutustua toisiin toimijoihin ja ehkä voimme toimia yhteistyössä tulevaisuudessa.

Turun seudulla toimivan Varsin Hyvä ry:n toiminnanjohtaja Pia Poikonen kokee opintoretken antaneen eväitä siihen, miten matkailua voidaan kehittää ja millaista sisältöä saadaan.
– Minulle tuli mieleen Meteoriittikeskus-vierailun aikana, että meillä on Piikkiön Tuorlassa planetaario, johon olemme rahoittaneet ulkoplaneettapuiston. Geologiasta, meteoriiteista ja planeetoista puhuttaessa puhutaan hyvin paljon samasta asiasta eli maailmankaikkeuden synnystä.

Varsin Hyvä on tukenut paljon maaseutumatkailua. Pyörämatkailuun keskittyvää BikeMenu-hanketta on toteutettu yhdessä muiden varsinaissuomalaisten ja satakuntalaisten Leader-ryhmien kanssa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät