25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Elina tähdittää Yle Areenan uutuussarjaa

Yle Areenassa julkaistaan keskiviikkona 22.9. seitsemän osaa käsittävä Planeetta on tulessa! -sarja, joka näyttää, millaista on yrittää muuttaa maailmaa ilman rahaa ja valtaa – ilmaiseksi. Sarjassa seurataan kolmea nuorta ilmastoaktivistia, jotka ovat päättäneet toimia, jotta maapallo pelastuisi ilmastokriisiltä. Viime vuonna kuvatussa sarjassa on mukana myös vimpeliläinen Elina Arpala, joka oli kuvausten alkaessa 15-vuotias Vimpelin yhteiskoulun yhdeksäsluokkalainen.

Elina Arpalan lisäksi dokumentin päähenkilöitä ovat kuvausaikaan 17-vuotias Atte Ahokas Jokioisilta ja 23-vuotias tamperelainen Ellen Ojala. Sarjassa kysytään, että muuttuuko maailma ja selvitetään, millaista aktivismi on arjen tasolla. Nuorille ilmastoaktivismi on useimmiten vastentahtoinen valinta, jota ohjaa sisäinen pakko tehdä jotakin. Syvä huoli tulevaisuudesta koskettaa ja liikuttaa nuoria ympäri maailman. Aktivisteilla ahdistus on muuttunut toiminnaksi.

MAINOS

Mukana kaikissa jaksoissa

Elina kertoo olleensa viime vuoden tammikuussa Fridays for Future- eli Koululakko ilmaston puolesta -liikkeen kokouksessa, jossa oli paikalla sarjan ohjaaja Markku Sipi.
– Hän oli jo siinä vaiheessa puhunut Aten kanssa ja Atte oli lupautunut mukaan. Kokouksessa pohdittiin, että ketä voisi kiinnostaa tähän mukaan lähteminen. Seuraavan kuukauden aikana tehtiin päätös sarjan julkaisemisesta ja alettiin kuvata.

Kuvauksia tehtiin vuoden alusta lokakuuhun asti. Jokainen sarjan päähenkilö on mukana sarjan jokaisessa osassa. Aluksi Elinan osuutta kuvattiin Vimpelissä ja hänen muutettuaan Tampereelle, myös uudella opiskelupaikkakunnalla. Elina on toisen vuoden opiskelija Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalla, jossa opiskelun painopiste on kielissä ja yhteiskunnallisissa aineissa.

Aktivistien ääni kuuluviin

Elina kertoo nähneensä kaikki sarjan jaksot useampaan kertaan ja hän on näyttänyt jaksot ennakkoon myös perheelleen.
– Mielestäni sarja on tosi onnistunut. Siinä on varsinkin onnistuttu tuomaan meidän aktivistien ääni tosin hyvin esille. Olemme päässeet sanomaan tärkeitä asioita. Sarjasta välittyy, että miten paljon erilaisia ilmastoaktivisteja on ja miten ilmastoaktivistit eivät välttämättä elä täysin hiilidioksidipäästötöntä elämää – tai ole muutenkaan yhtään erilaisia kuin tavallisetkaan ihmiset. Kuka tahansa meistä voi olla ilmastoaktivisti.

Omien sanojensa mukaan Elina Arpala tulee olemaan ilmastoaktivisti luultavasti niin kauan, että kriisi saadaan selätettyä. Hän toimi aikaisemmin Vimpelin nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana ja oli tekemässä nuorisoaloitetta koirapuiston rakentamiseksi. Hän olisi halunnut tehdä nuorisoaloitteen myös viikoittaisen kasvisruokapäivän saamiseksi Vimpelin kouluihin, mutta muut nuorisovaltuuston jäsenet eivät lämmenneet idealle. Niinpä hän teki asiaa koskevan kuntalaisaloitteen, joka myös meni läpi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät