-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Suolasalmenharjulle suunnitteilla tuulipuisto

Kuluvan vuoden alussa perustettu kotimainen energiayhtiö Pohjan Voima aloittaa tuulipuiston hankesuunnittelun Alajärven Suolasalmenharjulle. Suolasalmen tuulipuiston hankealue sijaitsee kymmenen kilometriä Möksystä pohjoiseen. Hankkeen suunnittelualueen alustava pinta-ala on noin 22 neliökilometriä.

Yhtiön tuulipuistohanketta käsiteltiin keskiviikkona Alajärven luottamushenkilöille tarkoitetussa infotilaisuudessa.
– Etelä-Pohjanmaan lakeudet sopivat hyvin tuulienergian tuotantoon. Sen vuoksi tänne rakennetaan nyt useita tuulipuistoja. Meidän projektimme ovat alueen megaprojekteihin verrattuna kohtuullisen kokoisia, kertoo toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto.

MAINOS

Pohjan Voiman hankkeessa tuulivoimaloita rakennetaan enintään yhdeksän. Niiden nimellisteho on 6–10 megawattia. Siipien pyyhkäisykorkeus 300 metriä. Tuulivoimaloiden tarkka sijainti ja lukumäärä selviävät kaavoitusprosessin aikana. Suolasalmenharju sopii hyvin tuulivoimalle, koska tuuliolosuhteet ovat hyvät ja Möksyn sähköasema sijaitsee lähistöllä. Alajärven kaupungin alueelta ei löytynyt Mäkipellon mukaan muita paikkoja, joissa tuulipuiston rakentamiselle asetetut kriteerit olisivat täyttyneet Pohjan Voiman näkökulmasta. Niihin kuuluvat esimerkiksi kahden kilometrin etäisyys vakituiseen asutukseen ja 1,5 kilometrin etäisyys vapaa-ajan asuntoihin sekä riittävä etäisyys teihin ja sähköjohtoihin.

Rakentaminen muutaman vuoden kuluttua

Tomi Mäkipelto kertoo tuulipuistojen rakentamisen vaativan paljon taustatyötä siitä, mihin tuulipuisto voidaan sijoittaa. Suolasalmenharjun tuulipuistoa koskevia teknisiä selvityksiä on tehty tämän vuoden alkupuolelta lähtien.
– Sen jälkeen kun hankealueen sijainti on rajattu, on oltu maanomistajiin yhteydessä ja tehty sopimuksia. Nyt hanketta on esitelty Alajärven päättäjille.

Tuulipuiston rakentamisen aikataulu riippuu kaavoitus- ja lupaprosessien etenemisestä. Tämänhetkisen arvion mukaan rakentaminen alkaa vuosina 2025–2027. Projekti ei saa valtion tukia, eikä Alajärven kaupunki joudu investoimaan esimerkiksi alueen infrastruktuuriin. Sen sijaan tuulipuisto tuottaa Mäkipellon mukaan Alajärvelle kiinteistöverotuloja kymmenien vuosien ajan.
– Pohjan Voima sitoutuu työllistämään paikallisia yrityksiä tuulipuiston rakennusvaiheessa niin paljon kuin mahdollista. Kun sähköntuotanto on käynnistynyt, lähiseudun yrityksille on töitä tarjolla myös voimalaitosalueen kunnossapidossa, toteaa Mäkipelto.

Pohjan Voima kutsuu alueen asukkaat verkkokokoukseen maanantaina 4.10. kello 18. Tilaisuudessa Tomi Mäkipelto kertoo tuulipuistohankkeesta ja vastaa osallistujien kysymyksiin. Linkki tilaisuuteen löytyy Suolasalmenharju-hankkeen kotisivulta.
– Me haluamme olla mahdollisimman avoimia ja pyrimme aitoon vuoropuheluun asukkaiden kanssa. Jos kysymyksiä herää, minulle voi aina soittaa, Mäkipelto sanoo.

Pohjan Voimalla ei ole vielä toiminnassa olevia tuulipuistoja. Kajaanissa ja Kankaanpäässä sijaitsevat tuulipuistohankkeet ovat parhaillaan luvitusvaiheessa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät