-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Luontoyhteys mahdollistettava myös iäkkäille

Luonnolla on suuri merkitys erityisesti iäkkäiden hyvinvointiin. Ihmisen vanhetessa aistitoiminnot hidastuvat ja ympäristön havainnointi vaikeutuu, mutta luonnossa monet iäkkäät ihmiset kokevat kuitenkin rauhoittuvansa ja ajatustensa kirkastuvan.
– Luontokokemus on sidoksissa kulttuuriin ja aiempiin kokemuksiimme. Luonnon tuomat aistimukset ovat meille jokaiselle erilaisia. Ei ole olemassa yhtä luontokokemusta, Vanhustenpäivän juhlapuhuja professori Kaisu Pitkälä sanoo.

Iäkkäille pitää turvata mahdollisuus ylläpitää luontosuhdettaan ja mahdollisuus nauttia luonnosta omalla yksilöllisellä tavalla ja toimintakyvystä riippumatta. Luonto on huomioitava jo iäkkäiden asuinpalveluja rakennettaessa sekä tekemällä lähiluontokohteista helposti saavutettavia, esteettömiä ja turvallisia liikkua.

MAINOS

Vanhustenviikon teema Luonto antaa voimaa tukee ajatusta luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista sekä luontoyhteyden ylläpitämisestä.
– Vanhustenviikon jokaiselle päivälle on määritelty oma luontoaiheinen teemansa ja koottu vinkkejä, millaista ryhmäkeskustelua tai -toimintaa iäkkäiden ihmisten iloksi ja virkistykseksi voi kyseisen päivän aikana järjestää, Vanhustyön keskusliiton viestintäkoordinaattori Merja Lankinen toteaa.

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää vietetään jo 68. kerran. Sitä seuraavaa viikko on ollut Vanhustenviikko vuodesta 1971 lähtien. Vanhustenviikon kampanjallaan Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia, yhteisöjä, seurakuntia ja organisaatioita järjestämään tapahtumia ja toimintaa iäkkäille ihmisille ympäri Suomen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tänäkin vuonna teemaviikon suojelijana.

Pääjuhla Ähtärissä

Tämä vuoden valtakunnallinen Vanhustenpäivän pääjuhla pidetään Ähtärissä sunnuntaina 3.10.. Juhla on järjestetty paikallisille iäkkäille ihmisille ja heidän läheisilleen.
– Olemme iloisia ja ylpeitä, kun saamme olla isännöimässä Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa tänä vuonna. Ähtäri onkin oivallinen pitopaikka tapahtumalle, kun teemana on Luonto antaa voimaa. Täällä voimaannuttavat ja virkistävät luontoelämykset ovat kaikkien kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuvilla, toteaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Juhlaan osallistuvien määrää on jouduttu rajoittamaan, mutta arvokas juhla on nähtävissä suorana tv-lähetyksenä AlfaTV:ssä kello 13. Juhlapuheen tilaisuudessa pitää prosessori Kaisu Pitkälä. Hän toimii RECETAS-EU-hankkeen Suomen koordinaattorina. Hankkeessa tutkitaan luontoelämysten vaikuttavuutta ympärivuorokautisessa hoidossa asuvilla ikäihmisillä.

Vanhustyön keskusliitto ja työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnon saajaksi. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se myönnetään hyvälle vanhustyön teolle tai hankkeelle. Palkinto jaetaan nyt neljännentoista kerran. Sen avulla halutaan tukea vanhustyön menetelmien kehittämistä ja nostaa vanhustyön arvostusta. Vuoden vanhusteko -palkinnon saaja julkistetaan Vanhustenpäivän juhlassa Ähtärissä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät