7.1 C
Alajärvi
torstai 08.6.2023
spot_img
MAINOS

Hirvikolarien vaara on pian suurimmillaan

Syksy on hirvikolarien näkökulmasta vaarallisinta aikaa liikenteessä. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan loka-joulukuulle ajoittuu lähes 40 prosenttia koko vuoden eläintörmäysvahingoista. Eniten kolareita eläinten kanssa sattuu marraskuussa.

Pimenevät syysillat, ravinnon määrän väheneminen ja metsästyskauden alkaminen nostavat riskiä kolaroida liikenteessä eläinten, erityisesti hirvien, porojen ja peurojen kanssa. Etenkin metsästyskauden alkaminen laittaa hirvet liikkeelle. Metsästyskausi alkaa tänä vuonna Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 2.10. ja muualla maassa 9.10. ja kestää 15.1.2022 saakka.
— Iltahämärällä ja yöllä ajaessa kannattaa olla erityisen varovainen. Tilastojemme mukaan noin joka kolmas eläintörmäysvahinko tapahtuu yöaikaan eli iltakymmenen ja aamukuuden välillä, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Ennakointi tärkeää

MAINOS

Kolarit eläinten kanssa aiheuttavat ajoneuvolle vahinkoa ja pahimmillaan myös henkilövahinkoja. Keskimääräinen ajoneuvovaurion korjauskustannus eläintörmäysvahingossa on noin 3 350 euroa, mikä on lähes 40 prosenttia korkeampi kuin tavallisessa törmäysvahingossa. Noin joka kahdennessakymmenennessä hirvi-, peura-, kauris- ja porokolarissa myös auton kuljettaja tai matkustajia loukkaantuu.

Kolareiden ehkäisyssä varovaisuudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys.
— Noin joka toisessa kaikista viime vuosina ilmoitetuista eläintörmäysvahingoista törmäyshetken nopeus on ollut 80 kilometriä tunnissa tai enemmän. Suuremmilta vaurioilta sekä henkilövahingoilta voidaan todennäköisemmin välttyä alentamalla ajonopeutta, Hiljander neuvoo.

Vinkkejä turvalliseen ajamiseen

Turvallisen ajamisen vinkkejä ovat ajaminen valoisaan aikaan ja kuljettajan virkeys. Liikennemerkkejä tulee seurata ja laskea nopeus, jos tullaan hirvivaara-alueelle tai näet merkkejä metsästäjistä. Sovita ajoneuvon nopeus tilanteeseen sopivaksi. Ajonopeuden laskeminen antaa kuljettajalle enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja. Ajaessasi pimeällä käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon.

Jos et ehdi jarruttaa ennen tielle juossutta hirveä, kannattaa yrittää väistää se takapuolelta. Hirven etuosa on painavampi ja aiheuttaa enemmän vahinkoa. Tien yli lähtiessään hirvi yleensä jatkaa matkaa suoraan eteenpäin. Autoon asennettavat tutkan ja lämpökameran yhdistelmät auttavat havaitsemaan eläimen pimeässä myös ajovalojen ulkopuolella. Jos törmäät hirvieläimeen, varoita muuta liikennettä heti varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirvieläimen kanssa tulee aina ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät