Lukuseikkailu kannustaa kirjojen pariin

Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärven kunnan hallinnoima Lukuseikkailu draaman keinon -hanke kannustaa päiväkotilapsia ja 1.–3. luokkien oppilaita lukemisen ja kirjojen pariin draaman keinoin.

Lappajärven kunnan hallinnoimassa hankkeessa ovat pilottikunta Lappajärven lisäksi mukana Evijärvi, Soini ja Perho. Päiväkotilapsille ja eka- sekä tokaluokkalaisille on muiden muassa tehty esitys, jossa kirjojen hahmot ovat tulleet esiin.

MAINOS

Päiväkoti-ikäisille on pidetty satutunteja eri ikäryhmät huomioiden ja 1.–3.-luokkalaisille kirjavinkkausta.

Vuoden lopussa päättyvän hankkeen kustannusarvio on 20 000 euroa. Hankkeen rahoituksesta vastaavat Sisä-Suomen aluehallintovirasto 16 000 euron osuudella ja kukin osallistujakunta tuhannen euron omarahoitusosuudella.

Hanke alkoi viime syksynä, mutta koronapandemian takia hanke nytkähti toden teolla liikkeelle viime keväänä. Syksyn aikana hanketyöntekijä Katja Jänkä ja hänen apunaan toimiva kirjastovirkailija Maija Hietala vierailevat kuukauden mittaisissa sykleissä jokaisessa hankkeessa mukana olevassa kunnassa.

Lappajärvellä käytiin elo-syyskuussa, Soinin vuoro on syys–lokakuussa, Evijärven loka-marraskuussa ja Perhon marras-joulukuussa. Vastaanotto on ollut myönteinen ja lapset ovat kysyneet seuraavan vierailun ajankohtaa.

Uusia kirjatuttavuuksia

Katja Jänkä ja Maija Hietala järjestivät torstaina kirjavinkkausta Lappajärven kirjastossa. Yhteiskoulun ekaluokkalaisia oli vastassa viikinkiprinsessaksi pukeutunut Katja Jänkä ja Maija Hietala Maija Poppasena.

Luokanopettaja Suvi Aution 15 oppilaan luokka on kiinnostunut lukemisesta ja innoissaan kirjastovierailuista. Kirjavinkkauksessa esille tulleet Lätkä-Lauri ja Herra Hakkarainen tunnetaan joko perinteisenä kirjana tai äänikirjana.

– Mauri Kunnakselta tulee uusi Koiramäki-aiheinen kirja Kuka kaappasi auringon. Kirjan kansi näyttää aika jännittävältä, tietää Katja Jänkä.

Katja Jänkä on jakanut monta hyvää kirjavinkkiä hankkeen ensimmäisten viikkojen aikana.

Muitakin hyviä vinkkejä löytyi: Eläinhoitola Pehmo -sarja, hauska runokirja nimeltä Pierun elämää ja rosvoperheen rehellisestä pojasta kertova Murtautuja Mauri.

Kun Mauri lähtee isän kanssa murtokeikalle, hän alkaa siivota. Maurista kertovaa kirjaa luetaan varmasti Lappajärven yhteiskoulun ekaluokalla, sillä kirja saatiin lahjaksi.

Katja Jänkä vinkkasi myös, että vastikään on ilmestynyt monta muutakin rosvoista kertovaa kirjaa.

Kirjastoyhteistyö toimii

Osa yhteiskoulun ekaluokkalaisista osaa lukea ja toisilla on orastava lukutaito. Suvi Aution mielestä koulun ja kirjaston välinen yhteistyö on tärkeää.

Kirjasto myös lisää koulutaipaleensa alussa olevien lasten kiinnostusta kirjaa ja lukemista kohtaan. Kun yhteiskoululaiset olivat kolme vuotta evakossa Kivikoulussa, kävi kirjastoauto koulun pihassa harvakseltaan ja sittemmin kirjastoauton toiminta loppui.

Kirjastossa käytiin kävellen ja lopulta Autio kävi yksin kirjastossa ja kantoi kirjat luokkaan. Oppilaat ja myös Autio itse kaipasivat sitä, että kirjastosta olisi voinut kätevästi hakea kirjoja – kuten ennen evakkoa ja sen jälkeen on voinut tehdä.

Nykyisten ekaluokkalaistenkoulupäivä alkaa sillä, että Suvi Autio lukee oppilaille. Käsityötunnilla kuunnellaan äänikirjoja.

– Lähes päivittäin käsitellään jollakin tavalla kirjoja, hän kertoo.

Kirjakipinän paikka

Melkein kaikilla ekaluokkalaisilla on oma kirjastokortti. Kirjastovirkailija ja kouluvastaava Ritva Vistinmäki kertoi kirjavinkkauksen yhteydessä, että kirjastokorttia haettaessa saa itse valita, haluaako keltaisen, vihreän vai sinisen kortin.

Kirjavinkkauksen jälkeen sai lähteä tutkimaan, millaista mielenkiintoista luettavaa olisi seuraavana lainattavissa.

– Lapset ovat olleet hankkeesta innoissaan. Kirjaston puolesta tämä on ollut hyvä hanke, vakuuttaa Vistinmäki.

Katja Jänkä (vas.) ja Maija Poppasen asuun pukeutunut etunimikaimansa Hietala suuntaavat hankkeessa seuraavaksi Soiniin.

Lukuseikkailu draaman keinoin -idean neljän kunnan alueelle ovat tuoneet nykyisin Alajärvellä kirjastotoimenjohtajana työskentelevä Päivi Pippola ja Evijärven kirjastonjohtaja Merle Kupila.

Hankkeesta on puhuttu YTY-kirjastojen kokouksissa. Yhden kunnan rahkeet tämäntapaisen hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen ovat pienet. Kun hankkeelle saatiin leveämmät hartiat, pysytään toimintaa järjestämään laajemmalle.

Lappajärven sivistysjohtaja Tarja Puro kertoo, että hankkeesta on tullut hyvää palautetta sekä koululaisilta että pienemmiltä.

Puro tietää, että Maija Hietalalta ja Katja Jängältä on toivottu esimerkiksi satutuntien jälkeen uutta vierailua mahdollisimman pian. Hanke tarjoaa lasten arkeen erilaista mukavaa tekemistä.

– Tärkeässä roolissa on lukemaan innostaminen: jos saataisiin kirjakipinä iskemään. Olemme miettineet myös Lukuseikkailu 2 -hanketta.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKulta-Matin paluuta juhlittiin Kitrolla
Seuraava artikkeliValtakunnallinen heijastinpäivä tänään