Maanantai on nettikiusaamisen vastainen päivä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lokakuun ensimmäisenä maanantaina vietetään nettikiusaamisen vastaista päivää. STOPnettikiusaamiselle-hashtagia kantavan kampanjan tavoitteena on nostaa tärkeä asia valtakunnalliseksi puheenaiheeksi sekä lisätä tietoutta nettikiusaamisesta ja tarjota vertaistukea. Kampanjaan osallistuu kymmeniä somevaikuttajia, minkä lisäksi ajankohtaispäivänä julkistetaan Vuoden nettienkeli.

Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistuneen vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn tuoreen tutkimuksen mukaan nettikiusaaminen on raaistunut sekä yleistynyt hälyttävästi etenkin 10–17-vuotiaiden keskuudessa. Heistä lähes joka toinen on kohdannut nettikiusaamista.
– Useampi kuin joka neljäs yli 10-vuotiaista suomalaisista on kokenut nettivihaa tai -kiusaamista. Se vastaa Suomen väkilukuun suhteutettuna noin 1,4 miljoonaa suomalaista. Nettikiusaaminen on yleisintä alle 30-vuotiaiden keskuudessa. 10–17-vuotiaista 46 prosenttia ja 18–29-vuotiaista 43 prosenttia on ollut netissä loukkaavien kommenttien kohteena. Valtaosa nettikiusaamisen kohteeksi joutuneista tuntee kiusaajansa entuudestaan, mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon referoi elokuussa julkaistuja tutkimustuloksia.

MAINOS

Some värjätään siniseksi

#STOPnettikiusaamiselle-kampanjan juuret ovat maailman kiusaamisen ehkäisypäivässä, Anti Bullying Dayssä, jota vietetään vuosittain lokakuun ensimmäisenä maanantaina. Suomessa järjestettävän sinistä väriä kantavan kampanjan innoittajana on vakuutuspalveluyhtiö mySafety.

– Nettikiusaaminen on viime aikoina ollut paljon esillä mediassa. Siksi meille onkin tärkeää osallistua aidosti ja konkreettisesti nettikiusaamisen vastaiseen taisteluun. #STOPnettikiusaamiselle-kampanjan vireillepano on meidän keinomme nostaa tärkeä ja merkityksellinen aihe esille suomalaisten keskuudessa, kertoo Abgottspon.

#STOPnettikiusaamiselle-kampanjaan on kutsuttu mukaan pro bono -periaatteella lukuisia somevaikuttajia. Tavoitteena on, että some täyttyy lokakuun ensimmäisenä maanantaina sinisellä värillä ja nettikiusaamisen vastaisilla tarinoilla ja kannanotoilla. Kampanja on avoin kaikille ja siihen voi osallistua kuka tai mikä taho tahansa, joka kokee aiheen tärkeäksi.

Vuoden nettienkeli julkistetaan

Konkreettisena toimenpiteenä taistelussaan nettivihaa vastaan mySafety perusti vuosi sitten Kuukauden nettienkeli -palkinnon. Palkinto myönnetään kuukausittain henkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka uskaltaa puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekee näyttävää nettivihan ja nettikiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.

– Vuoden sisällä olemme valinneet 12 toinen toistaan upeampaa sekä tärkeää työtä tekevää nettienkeliä. Nettikiusaamisen vastaisena päivänä maanantaina 4.10. valitsemme näiden keskuudesta Vuoden nettienkelin, Abgottspon paljastaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven syyslomatarjonnassa monta uutta juttua
Seuraava artikkeliKoulujen tilantarve puhutti Vimpelissä