Koulujen tilantarve puhutti Vimpelissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Rantakylän koulun sisäilmaselvitys, esikoululaisten tilanne ja kunnassa mahdollisesti tulevaisuudessa tarvittavien väistötilojen tarve nousivat puheenaiheiksi maanantaina Vimpelin kunnanvaltuuston kokouksessa. Lähes kaikista valtuutettujen puheenvuoroissa korostettiin sitä, että opetuskäytöstä poistetun Rantakylän koulun korjaussuunnitelmaa tulee viedä eteenpäin.

Kokouksen aluksi pidettiin minuutin pituinen hiljainen hetki viikonloppuna pois nukkuneen kunnallisneuvos Kari Lakaniemen muistoksi. Lakaniemi työskenteli pitkään rehtorina Lakaniemen ja Aapiskujan kouluilla sekä toimi kunnallispolitiikassa, muiden muassa Vimpelin valtuuston puheenjohtajana.

MAINOS

Valtuusto hyväksyi Sääksjärven rantaosayleiskaavan. Kuntalaisten mielipiteitä ja huomautuksia saapui määräaikaan mennessä 16 ja lausuntoja viisi. Rantaosayleiskaava mahdollistaa 48 uutta rakennuspaikkaa, joista omarantaisia on 42, omarantaisten rakennuspaikkojen ollessa kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen mukaan keskimäärin 60 metriä.
– Kaavoittajan mukaan vastaavanlaisiin tuloksiin ei muualla Suomessa pääse. Rantaosayleiskaava on kunnan elinvoiman kannalta tärkeä, että Vimpeliin saadaan uusia asukkaita ja perheitä.

Huolta esikoulusta ja väistötiloista

Rantakylän koulun sisäilmaa on tutkittu toissavuonna ja sitä ennen vuonna 2012. Esikoulun toiminta siirtyi Aapiskujan koululle syyslukukauden 2019 alussa Rantakylän koululla ilmenneiden kosteusvaurioiden takia. Polygon Finlandin tekemä rakennusselvitys valmistui vajaat kaksi kuukautta sitten, kustannusarvio syyskuun puolivälissä.

Sam Leijonanmieli kertoi, että Rantakylän koulurakennuksen eri korjauksen kustannusarvio on noin 160 000 euroa ja kattopintojen uusiminen maksaisi puolestaan 70 000 euroa.
– Aapiskujan esikoululaisten osalta on väliaikaisratkaisu menossa. Konkreettisia toimia tarvitaan. Kunnassa on vahva poliittinen tahto hybridikeskuksen rakentamisesta, siinä on oma toimikuntansa. Tulevaisuudessakin tulee eteen tilanteita, että puhtaita rakennuksia tarvitaan.

Hän muistutti valtuutettuja, että vielä ei päätetä siitä, peruskorjataanko Rantakylän koulurakennus.

Kunnanhallitus oli esittänyt valtuustolle, että se hyväksyy esityksen, jonka mukaan kuluvan vuoden talousarvion investointiosaan siirretään 10 000 euroa Rantakylän entisen koulun peruskorjausta varten ja että tekninen toimi voi alkaa valmistelemaan Rantakylän entisen koulun peruskorjauksen korjaussuunnitelmaa ja että korjaussuunnitelman toteutusta varten varattava määräraha käsitellään ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2023–2024 taloussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Tehdyn rakenneselvityksen mukaan Rantakylän koulun rakenteista tulee korjata esimerkiksi liikuntasalin lattiarakenne, ulkoseinärakenteet laajennusosasta, poistaa muovimatot ja korjata vanhat vuotovahingot yläpohjasta.

Marko Timo (kesk.) esitti, että päätös Rantakylän korjauksesta tehdään sitten, kun kunnan kiinteistöstrategia on hyväksytty ja että korjaussuunnitelma tehdään käytön mukaan. Esikoulun sijoittuminen Rantakylän koululle vaikeuttaisi hänen mukaansa toimintaa Aapiskujan koulun suuntaan.
– Aapiskujalla on nyt 157 oppilasta, kolmen vuoden päästä 113 ja viiden vuoden päästä 85. Nyt liikuntasalissa opiskelevat esikoululaiset. Ensi vuonna liikuntasali on saatava liikuntakäyttöön ja muuhun käyttöön. Kahden vuoden kuluttua 0.–9.-luokat sopisivat Aapiskujalle ja yhteiskoululle, mutta se vaatii aika pitkää venymistä. Tämä erityisjärjestely voisi olla 1–2 vuotta tai niin pitkään, että Aapiskujalle mahdutaan.

Hän toivoi, että Rantakylästä saadaan terve rakennus, mutta huomioi samalla, että jos esikoulu siirretään Rantakylälle, monista uusista järjestelyistä aiheutuvat kustannukset voivat nousta helposti jopa 300 000 euroon kahden vuoden ajalta.

Matti Latvala (Haloo Vimpeli) ei pidä hyvänä sitä, että mennään väistötilasta toiseen. Hänen mielestään kunnalla on ollut hyvin aikaa keksiä muita ratkaisuja.
– En haluaisi nähdä, että nyt tehtäisiin sellainen ratkaisu, että tästä korjaustyöstä luovuttaisiin tai siirrettäisiin sitä. En haluaisi lähteä noita rahoja säästämään ja venyttämään lasten väistössä olemista. En pysty millään kannattamaan Timon esitystä.

Pitkä odotus

Pasi Sova (Haloo) oli Latvalan kanssa samoilla linjoilla.
– On kaksi vuotta mietitty Rantakylän kohtaloa ja se on kaksi vuotta liian kauan. Samoin Metsätarhan päiväkodin kohtaloa on odotettu kaksi vuotta. Nyt Rantakylän koulun pihalle on tuotu 500 000 euron arvoiset viipaleet.

Hanna Kangas (Haloo) mietti puolestaan, että miksi ei nelosluokkalaisia laitettu yhteiskoululle, että eskareille olisi oikeita luokkatiloja Aapiskujalla.

Sirpa Salomäki (kesk.) oli puolestaan samoilla linjoilla Marko Timon kanssa.
– Kannattaisin sitä, että kirjattaisiin jollakin tavalla kokonaisuus kansiin ja sen jälkeen alettaisiin tehdä päätöksiä. Olen samaa mieltä siitä, että lasten tilanne on huono Aapiskujalla, eikä se voi jatkua kauan. Olen lasten puolella. Mutta olen myös sitä mieltä, että vaikka pieni aikalisä vaan tehtäisiin strategia kuinka me näitä reservitiloja järjestetään ja saataisiin eskarit parempiin tiloihin.

Rantakylän koulun rakenteista tulee korjata esimerkiksi liikuntasalin lattiarakenne, ulkoseinärakenteet laajennusosasta, poistaa muovimatot ja korjata vanhat vuotovahingot yläpohjasta.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaa edelleen perustasolla
Seuraava artikkeliUusi hyötyjäteasema aloitti Vimpelissä