13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Piispa Simo Peura uransa viimeiselle viralliselle vierailulle Alajärvelle piispantarkastuksen merkeissä

Alajärven seurakunnan piispantarkastus tehdään viikonvaihteessa 29.-31.10. teemalla ”Yhdessä eteenpäin”. Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peuralle vierailu Alajärvellä on hänen virkauransa viimeinen virallinen, ja samalla hänen virkauransa viimeinen piispantarkastus.

Alajärven seurakunnan edellisestä piispantarkastuksesta on vierähtänyt 11 vuotta aikaa. Kirkkoherra Ari Auranen kertoo, että piispantarkastukset järjestetäänkin keskimäärin noin kymmenen vuoden välein.

MAINOS

Vuositasolla piispa tarkastaa nykyisin noin neljä seurakuntaa, entisen jopa kuuden seurakunnan sijasta. Rauhallisempi tahti on mahdollinen, koska seurakuntaliitosten myötä niiden määrä on laskenut.

Tarkastusten sisältö on vuosien varrella muuttunut paljon, sillä nykyisin niiden tarkoitus on enemmänkin katsoa eteenpäin, paneutua seurakunnan taloudellisiin ja muihin resursseihin sekä voimavaroihin.

– Ennen havainnoitiin ongelmia ja puutteita, nyt haetaan resursseja selviytyä tulevaisuudesta taloudellisesti, läpikäydään toimintaa ja katsotaan, onko kaikki huomioitu ja saavutetaanko toiminnalla kaikki.

Yksi esille nouseva aihe on varmasti seurakuntien rakenneselvitys, sillä Lapuan tuomiokapituli päätti syyskuun lopulla selvittää Alajärven, Kauhavan, Lappajärven, Evijärven ja Vimpelin liitostarpeet ja yhteistyömahdollisuudet.

Piispantarkastuksen yhteydessä selvitetään myös työorganisaation hyvinvointi. Asian suhteen on Alajärven seurakunnassakin tehty jo kaksi konsultointia tarkastusta ennakoiden ja piispantarkastusviikonlopun lauantaipäivän ohjelmassa asiaan paneudutaan tarkemmin.

– Prosessi kokonaisuudessaan on käynnistynyt noin puoli vuotta sitten ohjelmaluonnoksen laatimisella, Auranen sekä viestintä- ja lähetyskoordinaattori Tiina Akomeah kertovat. Piispantarkastuksen perjantaipäivä on sellainen, jonka sisältöön seurakunta voi eniten vaikuttaa.
– Perjantai on päivistä ulospäin suuntautumisen päivä, Auranen sanoo.

Päivä aloitetaan yrittäjien aamupalalla ja hartaudella Alvariinissa ja se jatkuu kouluvierailulla Alajärven yläkoululle, jossa pohditaan nuorten hyvinvointia ja miten siihen voitaisiin vaikuttaa, miten selviytyä nuorena tässä ajassa?

Tämän jälkeen siirrytään Lehtimäen kappeliin, jossa tavataan Lehtimäen järjestöedustajia. Lounastapaamisella tavataan Alajärven kaupungin johtoa aiheena kasvatuksellinen ja diakoninen yhteistyö.

Iltapäivällä yritysvierailu toteutetaan Unisport – Saltex Oy:lle ja illalla kello 18 monitoimihallilla alkaa koko kansan juhla, Yhdessä eteenpäin -tilaisuus, jonka aiheena on yhdessä toimiminen kaupungin väestön hyväksi.

Paneelikeskustelussa mukana on edustajia laajasti eri toimijoilta miettimässä, miten toimimme kaupungin hyväksi ja millainen voimavara seurakunta voisi olla tässä yhtälössä?

Piispantarkastuksen lauantaissa keskitytään seurakunnan sisäisten asioiden läpikäyntiin, aluksi työyhteisön kanssa, sitten mukaan tulevat luottamushenkilöt ja kello 14.30 alkaa kaikille seurakuntalaisille avoin yleinen seurakuntaneuvottelu seurakuntatalolla.

Sunnuntaina luvassa on juhlava päätös Piispanmessun merkeissä. Sen jälkeen kuullaan lausunnot ja puheenvuorot. Lisäksi jaetaan ansiomerkkejä 20 ja 30 vuoden palveluksesta ja ohjelma päättyy lähetyslounaaseen seurakuntatalolla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät