MAINOS

Soinissa juhlitaan Astor Piazzollaa

Soinin Yhteistalolla tunnelmoidaan 13.11. elävän musiikin ja tanssin parissa.

Soinillinen 5 vuotta! -konserttisarjan marraskuinen konsertti on omistettu bandoneonisti-säveltäjä Astor Piazzollalle, jonka syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 100 vuotta.

MAINOS

Astor Piazzolla kehitti perinteisen argentiinalaisen tangon pohjalta musiikkityylin, jota hän kutsui tango nuevoksi, uudeksi tangoksi. Tämä Buenos Airesin uusi musiikki oli taiturimainen sekoitus perinteisen tangon eksotiikkaa, romantiikkaa ja monia musiikkityylejä.

Tässä konsertissa bandoneontaiteilija Henrik Sandås ja Soinillinen-jousikvartetti esittävät Astor Piazzollan sarjan ”Sette Sequenze” bandoneonille ja jousikvartetille. Kyseessä on säveltäjän yhdysvaltalaiselle Kronos-kvartetille aikanaan omistaman ”5 Tango Sensations” -sarjan 7-osainen alkuperäisversio vuodelta 1983.

Tunteikas teos maalaa tango nuevon sävelin öisten tunteiden maiseman aina pelosta, epätoivosta ja surusta intohimoiseen rakkauteen ja uneen. Soinissa teosta täydentää mm. Tanssiteatteri Krampin riveissä vaikuttavien Tiuku Holman ja Laura Suonperän tanssi.

Konsertin nimikappale on Piazzollan venäläiselle sellotaiteilija Mtislav Rostropovitšille säveltämä monumentaalinen ”Le Grand Tango” vuodelta 1982. Tämä legendaarinen konserttitango kuullaan tässä konsertissa Sandåsin uunituoreena versiona sellolle, bandoneonille ja kontrabassolle. Solistina taituroi Juuli Holma.

Sielukkaan tango nuevo -konsertin kruunaa Astor Piazzollan rakastetuimpiin teoksiin kuuluva Adios Nonino (Jäähyväiset isälle). Piazzolla sävelsi teoksen hyvästelläkseen isäänsä, joka kuoli vuonna 1959 pyöräonnettomuudessa.

Piazzolla oli kiertueella Keski -Amerikassa, kun hän kuuli uutisia isänsä kuolemasta. Tanssija Juan Carlos Copes, joka oli tuolloin Piazzollan kanssa kiertueella, kertoi, että tämä oli ainoa kerta, kun hän oli koskaan nähnyt säveltäjän itkevän.

Henrik Sandås on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo -spesialisteista ja omistaa nykyisin paljon aikaansa myös musiikin säveltämiselle, sovittamiselle ja orkestroinnille. Sandåsin ohjelmistoon mahtuu argentiinalaisen tangon ja tango nuevon ohella barokin musiikkia, uutta taidemusiikkia sekä improvisaatiota.

Hänen puhutteleva soittotyylinsä ja tunteelliset tulkinnat ovat herättäneet ihastusta ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa. Soinissa Sandås esiintyy Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen johtokaksikosta Juhana Inkisestä ja Juuli Holmasta sekä Jyväskylä Sinfonian soittajista koostuvan Soinillinen-jousikvartetin ja kontrabasisti Jani Koskelan kanssa.

MAINOS
Exit mobile version