-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Varautumalla turvallisuutta kyliin ja koteihin

Varautuminen on pieniä arkipäivän asioita, joista meidän on muistettava huolehtia. Kriisitilanteissa yhteiskunta ei välttämättä toimi normaalisti. Siksi kriisitilanteisiin pitäisi osata varautua ennakolta. Varautuminen on valmiutta.

Tällä ajatuksella Aisaparin Kylille-hanke on järjestänyt yhteistyössä alueen kansalaisopistojen kanssa Varautumalla valmiutta -iltoja, kaikkiaan 12 kahden illan tilaisuutta.

MAINOS

Kierros etenee ensi viikolla Alajärvelle, eli maanantaina 25.10. ja keskiviikkona 27.10. kokoonnutaan Villa Väinölässä ja tiistaina 26.10. ja torstaina 28.10. Lehtimäen nuorisoseuralla.

Jotta tilaisuudet saadaan toteutumaan, pyydetään ilmoittautumisia ennakkoon joko kansalaisopiston kautta tai Aisaparille Päivi Kultalahdelle joko soittamalla tai tekstiviestillä numeroon 0400 239 359. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Osallistujien kesken on arvontaa.

Villa Väinölässä on mahdollisuus tutustua lisäksi Puun sointuja ja Helmassa luonnon -näyttelyyn ja luvassa on myöskin kahvitarjoilu.

Omatoimista varautumista ja kyläturvallisuutta

Omatoimisen varautumisen illassa asiasisältö painottui varautumiseen yksilön ja perheen näkökulmasta. Sähkö ja vesi ovat meille kaikkein tärkeimpiä.

Meillä jokaisella tulisi olla vähintään 72:n tunnin tarpeisiin kotivara eli ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, sen varalta, että kauppaan ei pääse.

Omatoimisessa varautumisessa huomioidaan myös sisälle suojautumiseen liittyvät asiat, puhutaan tartuntataudeista, viestinnän häiriöistä, tietoturvasta sekä muistutetaan yhteisöllisyyden merkityksestä.

Toinen painopiste on kylien turvallisuus ja yhteiskunnan yleinen turvallisuus ja varautuminen häiriötilanteisiin. Kylän turvallisuussuunnitelma on osa kunnan hyvinvointi- ja turvallisuussuunnittelua. Turvallisessa kylässä kyläläisetkin voivat hyvin. Illoissa tuotiin esiin myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa ja pelastustoimen tehtäväkenttää.

Varautumalla valmiutta -illoissa vierailee myös hankekoordinaattori Anne Kettula Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeesta. Annen opastuksella peredytään elvytykseen ja opetellaan käyttämään sydäniskuria.

Teemahankkeesta tukea hankintoihin

Aisapari on avannut Pikkolo 5 -teemahankkeen, jossa kylillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus saada tukea hankintoihinsa. Hankkeessa voidaan tehdä yleishyödyllisiä investointeja, jolla parannetaan kylän turvallisuutta, yhteisten kokoontumistilojen varustusta ja harrastusmahdollisuuksia.

Hankinnat voisivat olla muun muassa sydäniskuri, aggregaatti, lämpöpumppu, tieto- ja kokoustekniikkaan tai harrastevälineitä. Hankkeen hakuaika päättyy lokakuun lopussa. Lisätietoa kotisivulta aisapari.net.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät