80 prosentin rokotekattavuus rikki Kuusiokunnissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Koronapandemian hillitsemiseksi tavoiteltu rokotekattavuus tulee yhä lähemmäs rokotusten edetessä. Nyt Kuusiokunnissa on ylitetty merkittävä rajapyykki, sillä ensimmäisen rokoteannoksen on 28.10. mennessä saanut 80 prosenttia alueen kaikista yli 12-vuotiaista. Kyseinen 80 prosentin rokotekattavuus on taso, jolle kansallisesti pyritään tällä hetkellä kahden rokotteen osalta.

Ähtärin, Soinin, Kuortaneen ja Alavuden väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut kaikkiaan 16 097 henkilöä, kun rokotusiässä olevia on yhteensä 20 130. Lisäksi toisen rokoteannoksen on saanut jo 70,6 prosenttia.
– Paljon töitä on jo tehty ja tärkeä etappi on saavutettu. Vielä on kuitenkin urakkaa jäljellä ennen kuin voidaan huokaista. Mitä korkeammaksi rokotuskattavuus saadaan, sitä vähemmän koronaviruksella on mahdollisuuksia levitä keskuudessamme, korostaa Kuusiolinna Terveys Oy:n johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi.

MAINOS

Vaihteleva tahti

Kunnittain rokotuskattavuus on edennyt vaihtelevalla tahdilla. Ähtärissä rokotusprosentti on korkein, sillä ensimmäisen annoksen on hakenut 84 prosenttia ja toisen annoksen 75 prosenttia yli 12-vuotiaista. Kaikkiaan ensimmäisen rokotteen on saanut 4 254ähtäriläistä. Toiseksi korkein Kuortane, jossa vastaavat luvut ovat 82,5 prosenttia ensimmäisten ja 71,30 prosenttia toisten rokoteannosten osalta. Henkilömäärissä ensimmäisten rokotteiden osalta tämä tarkoittaa 2 692 kuortanelaista ja 1 440 soinilaista. Alavuden osalta 76,9 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 67,60 prosenttia toisen määrän ollessa 7 719 ensimmäisten rokotteiden osalta.

Toisen rokoteannoksen saaneiden määrän kasvuun vaikuttaa ohjeistus kahdeksan viikon välistä rokotteiden välissä. Normaalisti ensimmäisen ajan yhteydessä annetaan toinen aika, joten määrä seuraa oletettavasti ensimmäisten annosten tasoa.

Huolta on herättänyt erityisesti nuorten rokottautuminen. Ensimmäisten rokotteiden osalta 12–15-vuotiaat ovat Alavudella 42 prosenttia, Kuortaneella 58,1, Soinissa 50 ja Ähtärissä 54,3 prosenttia. Samalla tavoin rokotuskattavuus on alle 30-vuotiaiden ikäluokissa, vaikkakin etenkin 16–20-vuotiaiden tilastoissa näkyy myös hyvää aktiivisuutta.
– Suuri kiitos kuntalaisillemme, jotka ovat nähneet vaivan ja käyneet aktiivisesti ottamassa rokotteen! Silti Suomen tasolla meillä ja koko Etelä-Pohjanmaalla on kattavuus vielä muuta maata jäljessä. Jokainen rokote auttaa tässä eteenpäin, joten näytetään yhdessä myös tilastojen pitäjille olevamme aktiivinen alue, kannustaa Kuusiolinnan toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

Etelä-Pohjanmaa on ollut valtakunnallisissa tilastoissa koko väestön rokotekattavuuden osalta heikoimmalla tasolla. Toisaalta Etelä-Pohjanmaan laajuisessa tarkastelussa Ähtäri, Kuortane ja Soini ovat toki kärkipään kuntia.
– Yleisestihän on selvää, että rokotettu sairastaa lievemmän taudin ja levittää koronavirusta selkeästi rokottamatonta vähemmän, Ala-Salmi muistuttaa.

Kolmannet rokotukset immuunipuutteisille ja riskiryhmille avoinna. Kolmannet rokotteet ovat kansallisella ohjeistuksella tulossa yli 60-vuotiaille. Kolmannen rokotuksen antamisen edellytyksenä on, että kahdesta ensimmäisestä rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta. Tästä syystä Kuusiokunnissa muiden kuin riskiryhmien osalta aletaan antaa laajasti kolmansia rokotteita loppuvuodesta. Tähän liittyvistä käytännöistä ja ajanvarauksesta tiedotetaan erikseen.

MAINOS
Edellinen artikkeliPäivittäistavarakaupan palvelut runsastuvat Lehtimäellä pian aimo harppauksen
Seuraava artikkeliPiispantarkastus käyntiin yrittäjien aamupalalla