MAINOS

Piispantarkastuksessa arvioidaan Alajärven seurakunnan tilaa

Alajärven seurakunnassa on meneillään piispantarkastus, joka on samalla ensi helmikuussa eläkkeelle jäävän Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peuran piispanuran viimeinen seurakuntakohtainen piispantarkastus. Kolmipäiväisen piispantarkastuksen aikana tarkastetaan seurakunnan toiminta, kuullaan seurakunnan henkilöstöä ja luottamushenkilöitä keskustelemalla seurakunnan tilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Perinteisesti piispantarkastuksen yhteydessä piispa seurueineen tapaa seurakuntalaisia ja eri alojen toimijoita. Alajärven tämänkertaisen piispantarkastuksen erityispiirteisiin kuuluu avoimuus: perjantaina piispa seurueineen oli mukana yrittäjien aamupalalla ja samana iltana järjestettiin myös kaikille avoin Yhdessä eteenpäin -tilaisuus monitoimihallilla.

Edellinen piispantarkastus toimitettiin Alajärvellä noin 11 vuotta sitten. Tämänkertaisen piispantarkastuksen ajankohta sovittiin kirkkoherra Ari Aurasen mukaan noin vuosi sitten. Tarkastusta varten seurakunnan tehtävänä on koota erityinen seurakuntakertomus, joka pitää sisällään selvityksen seurakunnan toiminnasta ja taloudesta. Valmistelu alkoi viime keväänä.
– On koottu aineistoa, jossa osoitetaan meidän talousrealiteettimme – lähinnä tilinpäätökset – ja myöskin toimintakertomukset, jotka kertovat miten kaksi viimeistä kulunutta toimintavuotta on toteutunut. Kirkkoneuvosto, talouspäällikkö ja myös minä olen laatinut oman tilannekuvan. Lisäksi on saatu aika iso kysymyspatteristo, johon olen vastannut. Näillä kysymyksillä on kartoitettu, että millainen on seurakunnan tilannekuva talouden, kiinteistöjen, hallinnon, käytännön toimintojen ja johtamisen lähtökohdista.

MAINOS

Perusteellinen pohjatyö

Piispantarkastuksen valmisteluun kuuluu myös työyhteisökonsulttien vierailut seurakunnassa. Konsulttien tehtävänä on luoda kuvaa siitä, miten seurakunta toimii työorganisaationa. Lapuan hiippakunnan lakimiesasessori Tuoma Hemminki teki piispantarkastuksen alla talouden ja hallinnon tarkastuksen ja tutustui lähinnä kirkkoneuvoston ja -valtuuston kokousten pöytäkirjoihin ja päätöksiin.

Piispantarkastusten ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului myös vierailu Lehtimäen kappeliseurakunnassa, jossa tavattiin eri järjestöjen edustajia.
– Siellä huomio kiinnittyi vahvaan yhteisöllisyyteen. Tilaisuudessa oli lehtimäkeläisten järjestöjen edustajia. Seurakunta on tässä suhteessa kokoava voima: seurakunnan tiloissa kokoonnutaan ja tehdään yhteistyötä. Lehtimäkeläiset olivat varsin tyytyväisiä seurakunnan toimintaan. Täällä on rakennettu yhtä seurakuntaa kuntaliitoksen pohjalta, toteaa Simo Peura.

Vierailut kouluun ja yritykseen

Kouluvierailu Alajärven yläkouluun piti sisällään paneelikeskustelun. Siinä puitiin muiden muassa koulukiusaamista ja siihen puuttumista ja ilmastonmuutokseen liittyviä asioita. Nuoret nostivat esiin myös kirkon arvot ja kysyivät piispan tehtävistä. Yhdeksänsien luokkien oppilaat seurasivat paneelia paikan päällä, muut yläkoululaiset striimin välityksellä.
– Koulukiusaaminen on sellainen kysymys, joka näiden 17 vuoden aikana on miltei jokaisessa kouluvierailussa tullut esille. Alkuvaiheessa kuului senkaltaisia puheenvuoroja, että ei meillä ole koulukiusaamista. Viimeisiin vuosiin kun on tultu, ei yhdessäkään koulussa kiistetä sitä, etteikö siellä pinnan alla olisi koulukiusaamista – ja etteikö se olisi sellainen kysymys, johon pitää tarttua ja puuttua, totesi Peura perjantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

 

Piispantarkastuksen ohjelmaan kuulunut yritysvierailu tehtiin Saltex Oy:ssä. Tehtaanjohtaja Timo Salmenautio esitteli vieraille muiden muassa tekonurmia ja ylipainehalleja valmistavan yrityksen toimintaa.

 

Perjantaina ohjelmassa oli myös yritysvierailu Saltex Oy:ssä, jossa yrityksen historiaa ja toimintaa piispan seurueelle valotti tehtaanjohtaja Timo Salmenautio. Lauantai on puolestaan tiivistahtinen päivä sekä seurakunnan henkilöstölle että luottamushenkilöille. Päivän ohjelmaan kuuluu työyhteisötyöskentelyä ja yleinen seurakuntaneuvottelu. Seurakuntaneuvotteluun odotetaan mukaan myös seurakuntalaisia. Piispantarkastus huipentuu sunnuntaina Gabrielin kirkossa pidettävään piispanmessuun sekä lausuntoon ja puheenvuoroihin. Messun jälkeen seurakuntatalolla on vielä vuorossa lähetyslounas.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version