-6.6 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Alajärvi ja Lappajärvi elokuvakartalle

Alajärvellä ja Lappajärvellä kuvataan parhaillaan Toinen mies -nimistä kotimaista kokoillan elokuvaa. Alajärven kaupunki ja Lappajärven kunta ovat mukana tukemassa elokuvan. Vastineeksi kunnat saavat elokuvan kautta itselleen näkyvyyttä.

Mukana olevat kunnat ovat saaneet ehdottaa kuvauspaikkoja ja nähdäänpä elokuvassa myös paikallisia tekijöitä. Keskiviikkoiltana kuvauspaikkana toimi Lappajärvellä sijaitseva Hotelli Kivitippu.

MAINOS

Tony Heinon käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama Toinen mies sijoittuu korona-aikaan. Draamaelokuvan tarina on intensiivinen, mutta myös kevyesti komediallinen. Elokuvassa peilataan yhden pariskunnan elämää. Yksi asia johtaa toiseen ja tarina vie Etelä-Pohjanmaalle. Elokuvan pituus tulee olemaan 90–120 minuuttia.

Elokuvan keskeisissä osissa nähdään Juha Veijonen, Heikki Kinnunen, Saija Lentonen, Jouko Ahola, Jarkko Nyman, Kari-Pekka Toivonen ja Anu Sinisalo.

– Tässä elokuvassa on Suomen elokuvien isoin casting. Tähän on saatu sellaiset näyttelijät, joista ollaan ylpeitä. Meillä ei ole ketään, jonka kanssa olisi jouduttu tekemään kompromisseja – ja se on tosi hienoa. Juha Veijonen oli ensimmäinen, kehen on otettu yhteyttä. Hän kiinnostui elokuvasta sen takia, että skripti oli hyvä, tarina oli hyvä ja se innosti häntä, valottaa Tony Heino.

Heino on tehnyt dokumenttielokuvia ja mainoselokuvia viimeisten 15 vuoden ajan.

– Fiktio on se, mitä olen aina halunnut tehdä. Sen takia alun perin ostin tietokoneen ja kameran. Yksi asia johti toiseen ja kun tilaisuus tarjoutui, alettiin tehdä leffaa. Joulukuun alkupuolella kaikki materiaali on purkissa. Ensi-ilta on ensi huhtikuussa.

Näyteikkuna kunnille

Tony Heino kertoo kuvanneensa mainos- ja dokumenttimateriaalia Etelä-Pohjanmaalla, josta löytyy kivoja kuvauskohteita. Heinon Nordbron Productions Oy lähestyi Alajärven kaupunkia ja Lappajärven sekä Vimpelin kuntia yhteistyöehdotuksella, jossa kunnat olisivat mukana elokuvanteossa rahallisella panostuksella.

Kuntien taloudellista tukea tarvitaan muiden muassa näyttelijöiden kuljetuksiin, majoitukseen ja ruokailuun. Vastineeksi kunnat saavat näkyvyyttä itse elokuvan lisäksi myös elokuvan markkinoinnissa. Lappajärvellä ja Alajärvellä kuvataan parisen viikkoa. Puolet elokuvasta on kuvattu Helsingissä.

Sekä Vesa Koivusella (vas.) että Sami Alasaralla (oik.) on yhteinen kohtaus heidän välissään seisovan Juha Veijosen kanssa Toinen mies -elokuvassa. Alajärvi ja Lappajärvi saavat uudenlaista näkyvyyttä elokuvayhteistyöllä.

Lappajärven kunnanhallitus päätti lokakuussa, että kunta lähtee mukaan 6 700 euron panostuksella. Alajärvi on mukana samansuuruisella satsauksella. Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoo, että mukaan lähtemistä mietittiin aika tarkkaan ja pitkään.

– Tämä on sellainen kerran elämässä -tilaisuus ja päätimme lähteä mukaan. Tämä summa on markkinoinnista pieni: samalla summalla ei saisi kovinkaan suurta mainostilaa valtakunnallisesta lehdestä. Odotamme elokuvalta näkyvyyttä ja myös alajärveläisten yritysten näkymistä katukuvassa.

Koivunen kertoo olevansa varma, että järviseutulaisittain uusi markkinointitapa poikii lähitulevaisuudessa jotakin uutta. Kun on itse aktiivinen, se poikii uusia polkuja.

Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kertoo, että kunnan markkinointibudjetti on tiukka ja sen takia produktioon ei osallistuta. Asiasta keskusteltiin kunnan johtoryhmässä, kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa ja asiaa sivuttiin myös kunnanhallituksen kokouksessa.

Niklas hoitaa asiat tavallaan

Toinen mies -elokuvan keskeisiin rooleihin kuuluu Juha Veijosen tulkitsema Niklas-niminen freelancer-yksityisetsivä, jolla on melko pitkä, värikäs ja monivaiheinen armeijatausta. Hän harjoittaa ammattiaan täysin omin ehdoin.

– Hän noudattaa omia sääntöjään, eikä niinkään välitä byrokratiasta. Hän ei toimi lain väärällä puolella, mutta on hyvinkin suoraviivainen ja hänellä on selvät kuviot siitä, miten asiat hoidetaan. Hän hoitaa asiat omalla tavallaan.

Toinen tuottaja Kai Heino mikitti Juha Veijosta keskiviikkoillan kuvauksia varten.

Veijonen kertoo, että Toisessa miehessä hänellä ei ole yhteisiä kohtauksia sellaisten näyttelijöiden kanssa, joiden kanssa hän on työskennellyt aikaisemmin. Hän on työskennellyt yhdessä niin Heikki Kinnusen, teatterikorkeakouluaikaisen kurssikaverinsa Kari-Pekka Toivosen kuin Anu Sinisalonkin kanssa.

– He ovat minulle vuosien takaa tuttuja sekä siviilissä että ammatissa. Olen tosi innoissani niistä näyttelijöistä, joiden kanssa saan tehdä yhteistyötä samoissa kohtauksissa. Vaikka tämä on minun kohdallani vielä ihan alkumetreillä, on tosi hyvä fiilis. Aina kun tulee uutta eteen ja uusia vastanäyttelijöitä, joihin saa tutustua, heistä tulee henkilökohtaisia tuttuja kerta kerran jälkeen. Se on rikkaus.

Veijosta ei kauan tarvinnut houkutella mukaan elokuvantekoon.

– Tonyn ja hänen veljensä Kain yhteydenotto tuli minulle aika puun takaa. En edes kysynyt, että minkä takia he minulle soittelivat. Pyysin käsikirjoituksen, sillä haluan tutustua tarinaan ennen kuin lähdetään leikkiin mukaan. Sanoin vain, että kiitos kutsusta ja että milloin lähdetään puuhastelemaan.

Näytteleminen kiinnostaa Alasaraa

Toinen mies -elokuvassa nähdään ainakin alajärveläisille ja lappajärveläisille tuttuja kasvoja. Vesa Koivunen vilahtaa taksikuskin roolissa.

Alajärven hallintosihteerinä toimivalla Henna Matintuvalla on yhteinen kohtaus Saija Lentosen kanssa. Kohtaus kuvattiin keskiviikkona aamupäivällä Alajärven kaupungintalolla. Alajärven erityisnuorisotyöntekijä Siiri Ahopelto on myös mukana, samoin Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara. Alasara esittää elokuvassa hotellin vastaanottovirkailijaa.

Sami Alasara on esiintynyt niin musikaalissa kuin televisiosarjoissakin. Toinen mies -elokuvassa hänet voi nähdä hotellin vastaanottovirkailijan roolissa, jossa vastanäyttelijänä on Juha Veijosen esittämä Niklas.

Käsikirjoittaminen on vetänyt Alasaraa puoleensa jo pikkupojasta lähtien. Myöhemmällä iällä hän on käynyt yliopiston käsikirjoituskursseja ja pyrkinyt sekä Teatterikorkeakouluun että Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle.

Hänellä on valtavat määrät suunnitelmia, joita pitäisi toteuttaa – dokumenteista lähtien. Näyttelijäkokemusta on Grease-musikaalin ensimmäisestä suomenkielisestä versiosta, Sipoon herttua -televisiosarjasta ja myös Salatuista elämistä.

– Itsellä on rakkaus tätä alaa kohtaan. Tykkään katsoa elokuvia, jos on aikaa. Juha Veijonen tekee Häjyissä Samuli Edelmanin kanssa loistavat roolit. Pidän myös esimerkiksi Clint Eastwoodin tavasta tehdä elokuvia – esimerkkinä vaikka Hiljaiset sillat. Elokuvien ei aina tarvitse olla räiskimistä. Rita Hayworth – avain pakoon -elokuvan kerrontaa parissa kohdassa rakastan ihan järkyttävän paljon.

Tony Heino kertoo, että Toisessa miehessä mennään roolihahmo edellä. Hän kertoo ihailevansa Robert Zemeckisin tapaisia ohjaajia, jotka pystyvät draamalla ja roolihahmolla viemään elokuvaa eteenpäin.

– Tässäkin elokuvassa olisi tarkoituksena se, että kun ihmiset lähtevät pois teatterista, he puhuisivat elokuvasta, eivätkä siitä, mihin mennään elokuvan jälkeen syömään.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät