13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Finnkatsastus on Alajärven vuoden yrittäjä!

Vuonna 2010 perustettu Finnkatsastus Oy on valittu Alajärven vuoden yrittäjäksi. Mika Paajasteen luotsaama yritys kasvoi alkuvuosinaan voimakkaasti nykyisiin mittoihinsa ja tällä hetkellä se työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kuusi katsastusmiestä, joista kaksi osa-aikaisena, sekä kaksi henkilöä toimistolla.

Lisäksi Kati Paajaste työskentelee yrityksessä tarpeen mukaan ja hoitaa mm. paperityöt.

MAINOS

Kun Mika perusti yrityksen, oli hänellä taustallaan vuosien kokemus ja osaaminen alalta. Saukonkylältä lähtöisin oleva Paajaste oli ollut aluksi pitkään A-Katsastuksen palveluksessa Alajärvellä, kunnes lähti yksityisen toimijan palvelukseen Karstulaan.

Parin Karstulan vuoden aikana mielessä alkoi kehkeytyä ajatus itsensä työllistämisestä alan yrittäjänä. Tuolloin yksityisiä katsastusasemia ei vielä pienemmillä paikkakunnilla paljon ollut, etenkään sellaisilla, joissa katsastuspalvelut olivat jo tarjolla.

Yksityisten palvelujen tuominen A-Katsastuksen rinnalle olikin riski, mutta Paajaste ajatteli, että jos siitä yhdelle miehelle työtä riittäisi. Hän kuitenkin palkkasi heti yritykseensä myös toisen katsastusmiehen ja niin ryhdyttiin töihin ilman suuria odotuksia.

Asiakkaat kuitenkin osoittivat varsin nopeasti olevansa asiasta eri mieltä, ja jo ennen vuoden vaihdetta riviin astui kolmaskin katsastusmies. Neljäs palkattiin parin vuoden päästä ja lisää väkeä tarvittiin taas sitten, kun A-katsastus paikkakunnalla sulki ovensa.

– Kyllähän se alku yllätti, sillä lähdimme liikkeelle varovasti. Väki siirtyi asiakkaiksemme paremmin kuin olimme ennakoineet. Pudotimme hintatasoa ja vaikka kilpailija seurasi heti perässä, asiakkaat tulivat meille, Paajaste muistelee nyt yrityksen alkutaivalta.

Alun kasvun jälkeen yritys on jatkanut tasaisella kasvun tiellä. Ohjenuorana on alusta alkaen pidetty hyvää palvelua kautta linjan ja siihen satsataan paljon.

– Olemme yksityinen, paikallinen ja täysin kotimainen yritys. Sillä on merkitystä monelle asiakkaallemme. Toimimme aina asiakkaan puolella, silloinkin kun autosta löytyy jokin vika, joka johtaa hylkäykseen, Paajaste sanoo.

Tämän päivän katsastusasiakkaat ymmärtävätkin yhä paremmin sen, että katsastusasemalla ei vikoja autosta etsitä kiusallaan, eikä katsastusasema päätä, millaiset viat on kirjattava tai mitkä johtavat jopa hylkäyksiin.

Hyvä palvelu alkaa kuitenkin jo toimistossa, joka on ensimmäinen paikka, johon asiakas tulevat. Viihtyisät odotustilat kahvitarjoiluineen ja iloiset, asiantuntevat ja avuliaat asiakaspalvelijat ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

– Olemme saaneet hyvää väkeä niin toimistoon kuin katsastuspuolellekin. Henkilökunta on myös sitoutunutta työhönsä mikä on tärkeää, sillä yksikin ihminen voi pilata koko asian.

Finnkatsastuksella väki onkin hyvin pysyvää ja harvoin on näitä tilanteita kuin nyt, että pian taloon etsitään kahtakin uutta työntekijää.

Katsastukset keskittyvät kesään

Finnkatsastuksella tehdään paitsi henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen katsastuksia, myös rekisteröinnit ja vakuutukset sekä rekisteröinnit myös veneille.

Raskaan kaluston katsastuksia tehdään Teollisuustiellä entisissä A-Katsastuksen tiloissa sekä Autosähkö Arvo Männikkö Oy:llä.

Autojen katsastuksen uusien sääntöjen myötä alle kymmenvuotiaat autot katsastetaan enää joka toinen vuosi, mistä syystä katsastustoiminta on muuttunut yhä enemmän kausiluontoiseksi. Joka toinen vuosi on hiljaisempi kuin seuraava, ja nyt eletään taas tuota hiljaista vuotta.

Usein ihmiset ajoittavat autonsa ensimmäisen katsastuksen kesälle, jolloin se katsastetaan jatkossakin aina kesällä, samaan aikaan kuin katsastetaan isoissa määrin erilaisia harrasteautoja.

Tästä syystä kesät ovat katsastusasemilla todella ruuhkaisia, kun taas syksyllä ja talvella on katsastusaika helppo saada nopeasti ja jonottelematta.

Ongelma on alalla yhteinen ja etenkin isoissa kaupungeissa tämä on johtanut jopa talviaikaisiin lomautuksiin.

– Jos haluaa hoitaa katsastuksen muulloin kuin ruuhkahuippuna, kannattaa käyttää hyödykseen hiljaisemmat kaudet, Paajaste vinkkaa.

Valinta vuoden 2021 yrittäjäksi tuli Mika ja Kati Paajasteelle yllätyksenä, joka veti mielen nöyräksi. Tuttuun tapaansa he muistuttavat, että palkinto ei ole vain heille yrittäjinä, vaan myös koko henkilökunnalle, sillä ilman heitä ja heidän sitoutumistaan ei olisi yritystäkään.

Kultaiset Yrittäjäristit kolmelle

Alajärven Yrittäjien Yrittäjäjuhlassa palkittiin lisäksi kolme pitkän linjan yrittäjää kultaisin Yrittäjäristein.

Yrittäjäristit saivat Koneurakointi Penninkangas Ky:n Marko Penninkangas, Asennuspalvelu N.Lehtola Oy:N Niklas Lehtola ja Triola Oy Mika Hautanen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät