-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Biokaasulaitos kokosi kävijöitä Nygårdin tilalle Alajärvellä

Nygårdin tilalla Alajärvellä riitti mukavasti vierailijoita paikkakunnan ensimmäisen biokaasulaitoksen avoimissa ovissa, vaikka avajaispäivää edeltävälle yölle sattui talven ensimmäinen tiet kunnolla tukkinut lumimyräkkä.

Tilalla on heinäkuussa käyttöönotettu kotimainen, maatilakokoluokan Demeca Kiintomädätys -biokaasulaitos, jonka tuottama sähkö ja lämpö ovat ainakin alkuvaiheessa riittäneet koko navetan tarpeiksi ja sähköä on jäänyt myytäväksi verkkoonkin.

MAINOS

Lauri Penninkangas Demecan tuotekehityksestä kertoo, että juuri lypsykarjatiloilla sähkön kulutus on suurta. Nygårdin tilalla karjaa on noin 300 päätä ja lypsy tapahtuu kolmen robotin voimin.

Sähkö syntyy biokaasulaitoksella tässä huoneessa, jossa hyrrää bioetanolikäyttöiseksi muutettu auton moottori. Moottori toimii laitoksesta saadulla polttoaineella.

Tilan robottinavetta valmistui vuonna 2013 ja Mty Nygårdin tilaa pyörittävät Jyrki Toivonen ja Suvi Nygård sekä Tuomas Nygård. Yrittäjien lisäksi työssä on yksi navettatyöntekijä ja lomitukset tapahtuvat kaupungin kautta. Nyt investoitu biokaasulaitos ei Jyrki Toivosen arvion mukaan juurikaan lisää työmäärää, sillä kaikki on automatisoitua ja lähinnä tarkkailuun kuluu päivässä puolisen tuntia.

Biokaasulaitoksesta tila saa nyt sähkön ja lämmön ja kun lanta kulkee laitoksen läpi, sen lannoitevaikutukset ovat entistä paremmat ja lisäksi saadaan myös kuiviketta navettaan, sillä mädätysjäännöksestä separoidaan lannan kuiva-aineet käyttöön kuivikkeena.

Eli siinä missä lanta meni ennen navetasta peltoon, siitä saadaan matkalla nyt sähköä, lämpöä, kuiviketta ja entistä parempaa lannoitetta.

Noin 600000 euron investoinnin pitäisi olla maksanut itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.
Päivän aikana Nygårdien tilalla olikin mahdollisuus tutustua tähän suunniteltuun ja valmistettuun, maatilakokoluokan kiintomädätys -biokaasulaitokseen sekä siihen kytkettyyn automaattiseen Demeca Renki + Eko-Erotus -kuivitusjärjestelmään, jolla valmistetaan ja jaetaan mädätysjäännöksestä kuiviketta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät