25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Teemaviikot kannustavat kohtaamaan Kuusiolinnassa

Aito kohtaaminen, läsnäolo ja arvostaminen ovat tärkeitä jokaiselle ihmiselle. Nyt vuoden pimeimpänä aikana tätä inhimillisyyden peruslähtökohtaa tuodaan esiin kahdella teemaviikolla, joissa myös Kuusiolinna Terveys Oy on vahvasti mukana.

Joulukuun alusta vietetään kehitysvammaisten oikeuksien viikkoa. Vuosittain vietettävä viikko on tänä vuonna 1-7.12. ja teemana on ”Oikeus elää ilman kiusaamista. Kohtaa mut!” Teemaviikolla 2021 aiheina ovatkin ihmissuhteet ja kiusaamisesta selviytyminen. Viikon aikana vietetään myös Kansainvälistä vammaisten päivää 3.12.

MAINOS

Viikon teeman mukaisesti Kuusiolinnan vammaispalveluyksiköissä järjestetään viikon aikana erilaista teemaan liittyvää ohjelmaa ja käydään yhdessä keskustelua tämän vuoden teemaviikon aiheista; ihmissuhteet ja kiusaamisesta selviytyminen.

Lisäksi Kuusiolinnan alueella esimerkiksi Ähtärissä paikallinen kehitysvammaisten tukiyhdistys Ähtärin Sisupussit ry järjestää yhdessä Sedu matkailualan opiskelijoiden kanssa teemaviikolla Kohtaa mut -tapahtuman asumisyksikkö Raikulan pihapiirissä. Luvassa on jouluista tunnelmaa ja yllätysohjelmaa.

– Vammaispalveluissa on oleellista asiakkaiden oman äänen kuuleminen. Mielekäs arki ja mahdollisuudet osallistua erilaisiin tapahtumiin ja aktiviteetteihin oman mielenkiinnon mukaan on tärkeää. Osallisuus ja ihmissuhteet on meille jokaiselle tärkeitä. Tarvitsemme toinen toistamme. Kohtaa mut -teeman mukaisesti, kertoo vammaispalveluiden palvelupäällikkö Johanna Hannuksela Kuusiolinna Terveys Oy:stä.

Mielenterveysviikko korosti läsnäoloa

Vastaavan aihepiirin parissa oli myös Mielenterveysviikko, jota vietettiin tänä vuonna 21.-28.11. Viikon teemana oli kohtaaminen. Tavoitteena oli viestiä siitä, että jokainen meistä, mielenterveystilanteesta riippumatta, ansaitsee tulla kohdatuksi, samalla tavalla.

Aidossa läsnäolossa on voimaa. Kohtaaminen puolestaan auttaa kuuntelemaan ja näkemään paremmin, oppimaan ja ymmärtämään toista. Monesti puolestaan ongelmat kasvavat arjessa, kun näitä asioita laiminlyödään ja pahimmillaan suljetaan silmät ongelmilta.

Mielenterveyshaasteet ovatkin korostuneet niin Kuusiokunnissa kuin laajemmin yhteiskunnassa. Empatian avulla vahvistetaan yhteydentunnetta, jolle on erityisen suuri tarve juuri nyt.

Kuusiolinnan mielenterveysasiakkaille tarkoitetuissa asumisyksiköissä mielenterveysviikkoa vietettiin mukavan yhteisen tekemisen parissa. Alavudella Tusanhovin asukkaat kävivät elokuvissa ja viettivät retkipäivää Vetämäjärven leirikeskuksessa ulkoilun, makkaranpaiston ja karaoken merkeissä.

Töysän Koivupihassa arkea taasen väritti jo aloitettu valmistautuminen jouluun. Asiakkaat ovatkin muun muassa yhdessä leiponeet pipareita ja torttuja. Koristeita ja valoja on ripusteltu ympäriinsä ja muutama tonttukin on jo päässyt esille.

– Mielenterveyspalveluissa tuemme asiakkaiden oman näköistä arkea ja elämää. Tärkeää on läsnäolo sekä kunkin asiakkaan omien toiveiden ja tarpeiden kuuleminen. Koskaan ei voi tietää mitä haasteita elämä meille kullekin eteen tuo tai kenen mieli sairastuu.

– Mietimme liikaa osaammeko sanoa vaikeissa tilanteissa oikeita sanoja tai ehdottaa oikeita ratkaisuja. Tärkeintä on pysähtyä kuuntelemaan ja olla läsnä tukea tarvitsevalle, ettei kukaan jäisi yksin, kertoo Kuusiolinnan päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelupäällikkö Johanna Eväsoja.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät