Joulu syntyy muistoista – lapsuusaikojen joulukoristeet herkistävät moniin tarinoihin

Mainos[adrotate banner="3"]
Vanhat olkipukit, kyntteliköt, paperiset kaitaliinat ja uudempana Aarikan joulukoristeet ovat kysyttyä tavaraa niin keräilijöille kuin koteja somistamaan.

Joulu syntyy muistoista – olipa sitten kyseessä joulun ruuat ja tuoksut, kuin jouluksi kotia koristamaan esille nostetut koriste-esineetkin.

Näiden jälkimmäisten tenhon kokevat aina joulun alla Alajärven Antiikkiliikkeen Timo Vuorisalo ja Anni Möykkymäki, jotka kuulevat joulun alla monta tarinaa menneistä jouluista. Nämä tarinat nousevat kertojilleen mieleen, kun hyllyiltä paljastuu jokin joulunajan esine, jonka kertoja muistaa omasta lapsuudestaan.

MAINOS

– Osa joulukoristeista on sellaisia, joita keräilijät ostavat ympäri vuoden. Tähän sarjaan menevät muun muassa piippurassitontut, lasiset joulukuusen pallot ja uudemmista Aarikan joulukoristeet. Kuitenkin suuri osa joulukoristeista ostetaan siksi, että ne tuovat mieleen omakohtaisia muistoja, Anni ja Timo kertovat.

Vanhat kuusenkoristeet ovat käypiä tänäkin päivänä ja antavat aitoa tunnelmaa.

Vanha joulutavara onkin hyvin haluttua, ihan laidasta laitaan. Kauhulla antiikkiliikkeen pitäjät kuulevat tarinoita siitä, miten vanhat joulukoristeet on poltettu, kun on ajateltu, ettei niillä olisi mitään arvoa.

– Ihan kaikenlainen vanha joulutavara on arvokasta, sitä ei missään nimessä pidä laittaa roskikseen!

Tämänkin joulun alla antiikkiliikkeestä uuden kodin ovat löytäneet hyvin monenlaiset joulun ajan esineet. Paperiset kaitaliinat, ikkunalaudoille ja pöydille aseteltavat, paperiset ja taitellut tonttujonot, vanhat joululehdet… erilaisista olkipukeista pieniin joulutonttuihin.

– Joululehtiä moni ostaa myös lahjaksi, kun löytää saajan syntymävuonna painetun lehden, Timo kertoo.

Joululehdet, paperiset taitellut tonttukoristeet, pienet tontut ja jopa aito vanha joulupukin naamari tuovat monille muistoja mieleen.

Antiikkiliikkeen myyntitavaroista yleensäkin osa menee keräilijöille, jotka hakevat jotain tietynlaisia esineitä, mutta osa menee aina ihmisille, jotka hyllyrivejä mittaillessaan kohtaavat esille laitettuna esineen, jollaisen muistaa olleen lapsuudenkodissa. Silloin sillä, onko kyseinen esine harvinainen tai keräilijöiden keskuudessa kysytty, ei ole väliä.

Joulun ajan koristeissa tämä korostuu tavallistakin enemmän. – Useimmat asiakkaat ovat vähän vanhempaa väkeä, joiden lapsuudenkodissa olleet koristeet ovat sittemmin kadonneet tai päätyneet muualle. Kun vastaavan löytää uudelleen, se halutaan omaan kotiin tuomaan muistoja lapsuuden jouluista.

Niistä parhaista.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliKaatuneita kuusia, tippuneita telkkareita, kynttiläpaloja – joulun vietto ja valmistelut näkyvät vahinkotilastoissa
Seuraava artikkeliNäin onnistut joulukukkien hoidossa