-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Näin onnistut joulukukkien hoidossa

Joulun leikkotulppaaneille saa lisää kukinta-aikaa jäädyttämällä ne lyhdyn koristeeksi.

Joulun ajan kukkia ostetaan jo itsenäisyyspäivään ja pikkujoulukauteen, mutta joulua kohti kukkasesonki kiihtyy. Biolanin tuoreen joulukukkakyselyn mukaan tänäkin jouluna kukkia ostetaan itselle ja annetaan lahjaksi.

Joulukukkien suosikkilistan kärjessä on tänäkin vuonna joulutähti, ritarinkukka ja hyasintti. Myös joulukaktus, jouluruusu ja huonekuusi ovat vakiinnuttaneet paikkansa joulukukkasuosikkien joukossa.
Kukat koristavat joulun aikaan lähes jokaista suomalaista kotia. Jopa enemmän kuin kahdeksan kymmenestä ei voisi kuvitella kotiaan ilman joulunajan kukkia.

MAINOS

– Kukka on myös todella hyvä lahjavalinta, sillä naisista 92 prosenttia ja miehistä 80 prosenttia kertoo, että joulukukka on mieleinen lahja saada. Naisten suosikkijoulukukka on ritarinkukka ja miesten joulutähti, antaa lahjavinkin Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Käytä joulukukkia monipuolisesti koristeluun

Joulukukista voi yhdistellä viherkasvien kanssa näyttäviä asetelmia. Puutarhan kuivat heinät, perennojen varret ja siemenkodat sopivat asetelmien koristeeksi.

Joulukukista saa myös kauniita leikkokukkakimppuja. Hyasintti ja ritarinkukka kestävät hyvin maljakossa ja ensimmäiset leikkotulppaanitkin saadaan myyntiin jouluksi.

– Harva tietää, että myös joulutähti kestää leikkokukkana! Kun leikkaat joulutähden varren maljakkoon, kasta se nopeasti kiehuvaan veteen. Näin valkoinen maitiaisneste ei valu ulos, ja oksat kestävät maljakossa jopa pari viikkoa, opastaa Kerttula.

Vältä joulukukka-asetelmissa hedelmien käyttöä koristeena, koska hedelmien erittämä etyleeni voi saada kukat lakastumaan ennen aikojaan.

Joulukukkia ei tarvitse heittää loppiaisena pois, vaan niiden kasvatusta voi jatkaa ruukkukasveina. Jouluasetelmissa käytetyt kasvit kannattaa istuttaa omiin ruukkuihinsa, jotta kastelu olisi helpompaa.

Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan. Hyasintin sipulit kannattaa säästää ja myös sypressin ja atsalean voi istuttaa ulos. Kaikkein varmimmin joulukukista puutarhassa viihtyy jouluruusu.

Näin onnistut joulukukkien hoidossa

Joulutähti sijoitetaan kotona valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Koska joulutähti on erittäin kylmänarka, se pakataan aina huolellisesti kuljetusta varten eikä sitä saa jättää pitkäksi aikaa kylmään.

Hyasintti kannattaa hankkia mahdollisimman nuppuisena. Se viihtyy viileässä ja sen kukinta kestää pidempään, jos se siirretään yöksi viileään. Hyasinttia ei myöskään kannata laittaa lähelle takkaa tai patteria. Kastele hyasinttia hyvin niukasti, muuten sen kukkavarsi venyy ja kaatuu. Kukkavarren voi leikata myös maljakkoon. Leudolla säällä hyasintti viihtyy myös lasitetulla parvekkeella tai verannalla.

Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta se ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Ritarinkukan varsi venähtää helposti lämpimässä ja runsaan kastelun seurauksena.

Siksi kastelu saa olla hyvin niukkaa. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta. Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilan vaihteluille.

Jouluruusu tykkää tasaisesta kosteudesta. Kastelun helpottamiseksi vaihda kasvi kotona isompaan ruukkuun tai laita ruukun alle reilunkokoinen aluslautanen, johon kasteluvettä voi kaataa. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä.

Joulukaktus voi pudottaa nuppunsa, jos se kuljetetaan liian kylmässä tai on liian kauan paketissa. Kukinnan ajan joulukaktusta kastellaan säännöllisesti, mutta pintamullan annetaan kuitenkin kuivahtaa välillä. Kukinnan jälkeen kastelua voi vähentää.

Huonekuusi on hoidoltaan haastavin joulukukka. Sitä kastellaan usein, mutta vähän kerrallaan. Huonekuusi viihtyy parhaiten hieman huoneenlämpöä viileämmässä. Normaalissa huoneenlämmössä se hyötyy sumuttelusta ja myös lisävalosta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät