-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Kotimainen joulukuusi hankitaan moneen kotiin

Joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan aito joulukuusi. Kotimainen joulukuusi on ekologinen valinta, sillä lähellä kasvatetun kuusen hiilijalanjälki on pieni. Suomalaisen kuusen viljelyssä käytetään vain vähän torjunta-aineita ja lannoitteita.

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

MAINOS

Perinteisiä joulupuita hankitaan nyt noin 10 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Joka neljännessä kodissa on tekokuusi ja lähes neljännes kotitalouksista viettää joulun kokonaan ilman kuusta.

– Suomalainen joulupuu sopii hyvin monitavoitteiselle kuluttajalle. Puun kasvatus viljelmillä on ekologista, puu sitoo hiiltä ja juhlan jälkeen puu voidaan käyttää energiaksi. Metsistä haettu kuusi voidaan valita siten, että se antaa uutta kasvutilaa naapurilleen, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Joulukuusen kasvatus vaatii työtä

Joulukuusi vaatii tuottajalta 7–12 vuoden työn. Taimien istutuksen jälkeen puiden ympäriltä torjutaan heinää toistuvasti vuosien ajan, jotta kuusen alaoksat saavat tasaisesti valoa. Heinäntorjunta vähentää myös kosteudesta hyötyviä sienitauteja, jotka heikentävät joulupuun ulkonäköä ja laatua. Suomalaisten kuusien viljelyssä käytetään vain vähän torjunta-aineita ja lannoitteita.

Kun kuusi on reilun metrin pituinen, sen oksia aletaan leikata muotoon. Muotoilua voi joutua tekemään puille jopa kaksi kertaa vuodessa ennen niiden varttumista myyntipituuteen.

Joulukuusiviljelmät ovat yleensä entisillä pelloilla tai sähkölinjojen alla, joten metsämaata ei juurikaan käytetä viljelmiin. Metsänomistajat voivat valita omasta metsästään joulukuuseksi sellaisen kuusen, jonka voisi muutenkin poistaa taimikonhoidon yhteydessä. Käpykuusi on osalle joulunviettäjistä kaunein puu. Käpykuusi saadaan varttuneemmasta puun latvasta, jonka rungolle on muuta käyttöä.

Suomalaisen joulukuusen matkasta viljelmältä kotiin kertoo Suomen metsäkeskuksen ja Joulupuuseuran video.

Joulukuusen hoito-ohje

Suojaa kuusi ajoviimalta, jos kotimatka on pitkä. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.

Sulata ulkoa tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot puun lämpimään.

Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3–5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.

Huolehdi siitä, että kuusella on aina riittävästi vettä. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti.

Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle, ettei puu kuiva.

Huolehdi kuusi kierrätykseen käytön jälkeen. Taajamissa taloyhtiöt järjestävät joulupuiden kierrätyksen ja myös monilla lajitteluasemilla otetaan vastaan kuusia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät