-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Koronatartuntamäärät nousseet moninkertaisiksi – tartunnanjäljitystä kohdennetaan lähialtistuneisiin

Kuluvalla viikolla Etelä-Pohjanmaalla on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin koskaan ennen pandemia-aikana: maanantaina 81, tiistaina 77 ja keskiviikkona peräti 105 tartuntaa.

Koronavirus leviää nyt myös Etelä-Pohjanmaalla ennennäkemätöntä vauhtia. Tartuntoja todetaan kaikenikäisillä, aiemmista viikoista poiketen valitettavasti nyt myös iäkkäillä. Tartuntaketjuja on laajasti eri paikkakunnilla ympäri maakuntaa.

MAINOS

Koska virusta kiertää väestössä laajalti, tartunnanjäljitystä kohdennetaan pitkäkestoisiin altistumisiin, etenkin perheenjäseniin ja samassa taloudessa pitkäkestoisesti (yli yön) vierailleisiin henkilöihin sekä sote-työntekijöihin.

Positiivisen PCR-testituloksen saaneisiin pyritään olemaan yhteydessä mahdollisimman pian joko oman kunnan tai Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toimesta. Positiivisen koronanäytteen antaneille lähetetään ensimmäiset ohjeet tekstiviestillä. Tämän jälkeen heille myös soitetaan.

Tartunnan saanut asetetaan eristykseen. Lähialtistuneet, kuten perheenjäsenet, selvitetään ja asetetaan karanteeniin. Mikäli kotitestissä saa positiivisen tuloksen, tulee itse eristäytyä ja ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Tällä hetkellä sekä sairaanhoitopiirin että kuntien tartunnanjäljitys on todella kuormittunutta. Vallitsevassa tilanteessa on erittäin tärkeää, että kuntalaiset osallistuisivat omalta osaltaan epidemian torjuntaan.

Monesti tartunnan saaneella on ollut perheenjäsenten lisäksi myös lyhytkestoisempia kontakteja ennen oireiden alkua ja koronatestiin hakeutumista. Olisi hyvä, että tartunnan saaneet olisivat itse yhteydessä näihin mahdollisesti altistuneisiin henkilöihin.

Näin nämä osaavat mahdollisuuksien mukaan välttää kontakteja riskiryhmiin kuuluviin, tarkkailla mahdollisia oireita sekä hakeutua tarvittaessa koronatestiin. Tulee huomioida, että koronavirus voi tarttua jo kaksi päivää ennen oireiden alkua, eli altistuminen on mahdollista jo tällöin.

Niinikään tärkeää on, että oireisena jäädään kotiin ja vältetään kaikkia kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin. Myös testitulosta odottaessa tulee pysytellä kotona.

Epidemian rajun leviämisen vuoksi sairaanhoitopiiri suosittelee maakunnan asukkaita viettämään uutta vuotta perhepiirissä.

Rokotusten ottaminen, väkijoukkojen välttäminen ja kasvomaskien käyttö ovat parhaat keinot suojata virukselta sekä itseä että läheisiä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät