Tipaton tammikuu nuorten aikuisten suosiossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2021.

Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Haastatelluista alle 25-vuotiaista 23 prosenttia kertoi viettäneensä Tipatonta.

MAINOS

– Tipattoman tammikuun suosio on noussut muutaman vuoden takaisesta. Tähän saattaa vaikuttaa myös sober curious -ilmiö, joka näkyy varsinkin nuorten aikuisten parissa, EHYT ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen sanoo.

Tammikuussa 2022 käyntiin pyörähtävä Tipaton tammikuu -kampanja kannustaa pohtimaan syitä oman alkoholin käytön taustalla. Tipattoman aikana puhutaan sober curious -trendistä, joka on vapaasti käännettynä uteliasta asennetta alkoholittomuuteen. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia.

Sober curious -trendi on lähtöisin brittiläisen Ruby Warringtonin samannimisestä kirjasta. Ajatuksena on tarkastella alkoholin roolia yhteiskunnassa ja keskustella siitä, miksi yhä useampi haluaa vaihtaa juomansa holittomaan.

Tavoitteena ei tarvitse olla alkoholin käytön lopettaminen kokonaan, vaan omien tottumusten kyseenalaistaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja alkoholittomuuden kokeileminen.

– Milloin ja mistä syistä alkoholia käytän? Voisiko tilalle löytyä uusia tottumuksia? Myös Tipattomassa tärkeää on, että jokainen voi viettää Tipatonta omalla tavallaan, joko alkoholin käytön kokonaan lopettamalla, tai sitä vähentämällä, Väkinen kertoo.

Yli puolet Tipattoman viettäjistä juo vähemmän myös helmikuussa

Kyselyn mukaan moni jatkaa Tipatonta vielä tammikuun jälkeenkin. 41 prosenttia Tipatonta tammikuuta viettäneistä oli jatkanut sitä helmikuun puolelle. 19 prosenttia sanoi juoneensa Tipattoman jälkeen vähemmän alkoholia kuin ennen sitä.

Tärkein syy Tipattoman vietolle on jo useamman vuoden ajan ollut terveys. Vuonna 2021 tämä oli syy yhteensä 29 prosentille tipatonta viettäneistä. Myös perinne tai traditio on yleinen syy viettää Tipatonta. Viidennes halusi haastaa itseään ja noin viisitoista prosenttia piti Tipattoman säästösyistä tai siksi, että halusi laihduttaa.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry koordinoivat Tipattoman tammikuun viestintätoimia.

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronatartuntamäärät nousseet moninkertaisiksi – tartunnanjäljitystä kohdennetaan lähialtistuneisiin
Seuraava artikkeliUU MAMA! Yritysten välisellä yhteistyöllä uusia matkailutuotteita Etelä-Pohjanmaalle