0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Rakettien räiske on suuri huoli monelle lemmikinomistajalle – Tuula Allonen menetti lemmikkikaninsa ilotulituksen vuoksi

Uuden vuoden aikaan kirjoitetaan ja puhutaan paljon siitä, miten monet koirat reagoivat ilotulituksiin hyvinkin voimakkaasti.

Esimerkiksi Suomen Kennelliitto on monena vuotena muistuttanut siitä, miten ilotulitteiden ammunta aiheuttaa monille koirille stressiä ja pelkoa.

MAINOS

Ilotulitteita pelkäävien koirien kanssa tulee toimia pelkoa voivottelematta. Pelon huomiotta jättäminen ja normaali käyttäytyminen rauhoittavat koiraa.

Koira on hyvä ulkoiluttaa ajoissa jo ennen paukkeen alkamista, tehdä koiran kanssa tavallista pidempi tai väsyttävämpi lenkki, niin ilta kuluu rauhallisemmin.

Välkkyviä valoja pelkäävän koiran yötä helpottaa verhojen vetäminen ikkunoiden eteen. Kovaäänistä pauketta voi peittää laittamalla pyykinpesukoneen ja radion tai television päälle tuomaan taustahälyä.

Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan seuraamaan ilotulituksia. Paukkuarkaa koiraa pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin.

Koiraa tulee pitää ulkoillessa kytkettynä ja kiinnittää erityistä huomiota ovia tai ikkunoita availlessa, ettei paniikkiin joutunut koira pääse karkaamaan. Koira voi olla pelokas ja yrittää karkuun myös uudenvuoden jälkeen, joten normaalia varovaisempia tulee olla myös tammikuun ensimmäisinä päivinä.

Ongelma ei koske vain koiria

Vimpelissä Lakaniemessä asuva Tuula Allonen tietää, että vaikka yleensä ilotulitusten aiheuttamista ongelmista puhutaan vain koirien kohdalla, niin ongelma ei rajoitu niihin.

– Kodissamme on viisi kania ja kolme chinchillaa. Lähestyvä uusivuosi ilotulituksineen aiheuttaa meille isoa huolta ja pelkoa niiden hyvinvoinnista, Tuula kertoo.

– Uutena vuotena puhutaan paljon siitä, kuinka esimerkiksi koirat ja hevoset reagoivat ja pelkäävät ilotulituksen pauketta. Huomiota ei sen sijaan kiinnitetä monessa kodissa oleviin muihin pieneläimiin.

– Pelkkä säikähdys voi olla pienelle eläimelle kohtalokas. Itselläni on useampia kaneja ja eräänä uutenavuotena kävi toteen pahin pelkoni. Yksi kaneistamme säikähti uudenvuoden raketin aiheuttamaa pamahdusta ja se menehtyi sydänkohtaukseen.

Tuula toivookin, että asuinalueilla, joissa talot on vierivieressä, kyseltäisiin lemmikin omistajilta kuinka heidän lemmikkinsä reagoivat raketteihin. – Ja jos naapurien lemmikit reagoivat, voisi miettiä sitäkin, voisiko ne raketit ampua jostain muualta, kuin keskeltä asuinaluetta?

Yksi tärkeä asia rakettien ampumisessa on myös se, että niiden käyttö tulisi rajoittaa todellakin vain sallittuun aikaan, uudenvuoden yönä iltakuuden ja aamukahden välillä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät